És un brou excel·lent que ens servirà com a base per elaborar altres plats o receptes marineres. No cal dir que per a garantir un bon resultat la qualitat del peix ha de ser la millor possible. De fet, l'èxit dels grans plats sempre rau en el sofregit i en el brou.

Si no voleu un brou tan concentrat en color i sabor, podeu fer un "Brou de peix" tradicional. Podeu fer una bona quantitat i, un cop refredat, congelar-ne una part. Per cert, tècnicament no s'hauria de dir "Brou de peix vermell". En català es pot entendre que el que és vermell és el peix i no el brou. Per tant, hauríem de dir "Brou vermell de peix". Però en aquest cas respectaré la definició del corpus.

 

Ingredients

1,5 o 2 kg de caps i espines de peix blanc (rap, escórpora, lluç, llenguado, etc...)

3 tomàquets madurs

2 grans d'all

1 ceba

1 got de vi blanc

oli d'oliva 

sal

aigua

 

Variants:

S'hi poden afegir uns grans de pebre negre

S'hi pot afegir una fulla de llorer

S'hi poden afegir crancs, galeres i altres crustacis. Si és peix de carn dura és necessari allargar el temps de cocció.

S'hi pot afegir una mica de verdura (api, julivert, porro, pastanaga, etc...)

Preparació
1.
brou peix vermell pas1

Utilitzarem tot tipus de peix per fer aquest brou, espines i caps de peix blanc, alguns crustacis i...

2.
brou peix vermell pas2

una mica de peix de roca. Netegeu bé tot el peix i retireu els budells.

3.

Prepararem també la verdura per al sofregit.

4.
brou peix vermell pas4

Ratllem els tomàquets madurs.

5.
brou peix vermell pas5

Pelem els alls i els tallem a trossos...

6.
brou peix vermell pas6

No importa gaire la mida.

7.
brou peix vermell pas7

Amb la ceba fem el mateix.

8.
brou peix vermell pas8

La trinxem.

9.
brou peix vermell pas9

Ara, dins l'olla on courem el brou, hi posarem un raig d'oli i enrossirem l'all.

10.
brou peix vermell pas10

Seguidament hi afegirem la ceba.

11.
brou peix vermell pas11

Ho deixarem uns 10 minuts fins que comenci a agafar color.

12.
brou peix vermell pas12

A continuació hi abocarem el tomàquet ratllat.

13.
brou peix vermell pas13

Una mica de julivert.

14.
brou peix vermell pas14

Tot i que no apareix a la recepta, a mi m'agrada afegir una cullerada de pebre vermell.

15.
brou peix vermell pas15

Ho barregem.

16.
brou peix vermell pas16

Una mica de llorer.

17.
brou peix vermell pas17

Unes boles de pebre negre.

18.
brou peix vermell pas18

I ho deixarem uns 15 minuts a foc baix fins que caramel·litzi el sofregit.

19.
brou peix vermell pas19

A continuació incorporarem tot el peix a l'olla, tant el de roca...

20.
brou peix vermell pas20

Unes galeres i uns crancs de platja...

21.
brou peix vermell pas21

I la resta de peix blanc, que pot ser l'espina d'un gall...

22.
brou peix vermell pas22

El cap i l'espina d'un lluç... d'un llenguado, d'un bacallà fresc, vaja, tot el que us pugui oferir el vostre peixater. Ho deixarem sofregir uns minutets tot plegat.

23.
brou peix vermell pas23

A continuació serà el moment d'afegir el vi blanc.

24.
brou peix vermell pas24

Jo he fet servir una copa d'albarinyo que tenia obert.

25.
brou peix vermell pas25

Cap a dins.

26.
brou peix vermell pas26

I finalment, també m'agrada posar una mica d'api, que li aportarà un gustet especial al brou.

27.
brou peix vermell pas27

Ho remenarem i deixarem que s'evapori l'alcohol del vi uns minuts.

28.
brou peix vermell pas28

En aquest punt ja hi podrem incorporar l'aigua fins que ho cobreixi tot sobradament.

29.
brou peix vermell pas29

De tant en tant ho remenem. Axafeu bé tot el peix, i així n'extraurem tot el suquet dels crustacis. En general, no heu de coure-ho més de 25-30 minuts o es perdran els sabors de mar del peix.

30.
brou peix vermell pas30

De seguida us agafarà un color vermellós degut al sofregit que hem fet prèviament. Rectifiqueu de sal si cal, però poseu-ne poca. Al cap i a la fi, ja salarem els plats que fem amb aquest brou.

31.
brou peix vermell pas31

Passat aquest temps ja podeu apagar el foc.

32.
brou peix vermell pas32

Ara coleu tot el brou.

33.
brou peix vermell pas33

Ha de quedar lliure de trossos i espines.

34.
brou peix vermell pas34

I aquí teniu el nostre brou de peix vermell acabat.

35.
brou peix vermell pas35

Bon profit!