Avui us portem una recepta espectacular! D'aquelles receptes que t'has de preparar amb temps, que cuines amb il·lusió i que acabes portant a taula amb un somriure d'orella a orella, quan tothom diu "Ohhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!". Un dinar per menjar sense presses, per gaudir amb tota la calma del món, i com no, amb un maridatge a l'alçada.

 

Ingredients

1 bou de mar viu

400g d'arròs

1/3 de pebrot vermell trinxat

1 ceba trinxada

3 grans d'all trinxats

3 tomàquets madurs

1 cullerada de pebre vermell

1 sípia a daus amb la salsa

un grapat de cloïsses (opcional)

uns brins de safrà

una copa de vi blanc

mig porro trinxat

oli d'oliva

2l de fumet de peix

julivert

sal

 

Variants:

Podeu fer-ho sense la sípia

Podeu afegir-hi gambes pelades

Preparació
1.
arros caldos bou mar pas1

El primer que haureu de fer és matar a l'animal. Jo el poso 20-30 minuts al congelador. El podeu bullir 5 minuts també o travessar-lo amb un ganivet. A internet trobareu més opcions més o menys decents. Però és important comprar el marisc fresc i, per tant, viu.

2.
arros caldos bou mar pas2

A banda, poseu les cloïsses amb aigua i sal, i així van deixant anar la sorra.

3.
arros caldos bou mar pas3

Renteu i talleu la sípia, si es que no us ho han fet ja a la peixateria. Guardeu la salsa marró (melsa).

4.
arros caldos bou mar pas4

Ara prepareu la verdura.

5.

Trinxeu la ceba, el porro, l'all i una tercera part d'un pebrot vermell aproximadament.

6.
arros caldos bou mar pas6

Ratlleu els tomàquets i barregeu-los amb la melsa de la sípia i el pebre vermell.

7.
arros caldos bou mar pas7
8.
arros caldos bou mar pas8

Amb una ganivet sense punta, feu palanca i separeu la closca de les potes. No és trivial, s'ha de fer una mica de força.

9.
arros caldos bou mar pas9

Ara, retireu les parts més fosques de la closca i el tel que recobreix tot el lateral, vigilant que no us caigui el contingut. Ho reserveu.

10.
arros caldos bou mar pas10

Retireu les ganyes.

11.
arros caldos bou mar pas12

Procureu donar una cop a les pinces i trencar-les.

12.
arros caldos bou mar pas13

El contigut de la closca...

13.
arros caldos bou mar pas14

Barregeu-lo amb el tomàquet. La closca renteu-la i reserveu-la, que la posarem a l'arròs més endavant, ni que sigui per raons estètiques.

14.
arros caldos bou mar pas15

Ho remeneu i ho reserveu.

15.

En una cassola amb un raig d'oli, salteu el bou.

16.
arros caldos bou mar pas17

Només que canviï de color, el retireu i el reserveu.

17.
arros caldos bou mar pas18

Aquí mateix, feu la sípia.

18.
arros caldos bou mar pas19

Vigileu quan comenci a esclatar, podeu tapar-la temporalment per evitar cremades.

19.
arros caldos bou mar pas20

Un cop daurada la sípia, la reserveu.

20.
arros caldos bou mar pas21

A la mateixa cassola, i si cal, afegiu-hi oli, sofregiu la ceba, el porro i el pebrot.

21.
arros caldos bou mar pas22

Quan sigui daurat, feu espai i poseu-hi l'all.

22.
arros caldos bou mar pas23

Poseu-hi també uns brins de safrà.

23.
arros caldos bou mar pas24

Quan l'all sigui daurat, ho barregeu tot i hi aboqueu el vi blanc. Deixeu-ho uns 10 minuts fins que s'evapori l'alcohol.

24.
arros caldos bou mar pas25

Ara, ja hi podeu tirar la barreja de tomàquet.

25.
arros caldos bou mar pas26

Ho heu de deixar sofregir fins que es consumeixi tot el líquid i es comenci a enganxar.

26.
arros caldos bou mar pas27

Ara, pareu el foc i passeu aquest sofregit a un pot per triturar.

27.
arros caldos bou mar pas28

Amb la batedora elèctrica, deixeu-lo ben fi.

28.
arros caldos bou mar pas29

I de nou, cap a la cassola.

29.
arros caldos bou mar pas30

Aprofiteu bé el sofregit tot escurant el pot amb una mica d'aigua o brou.

30.
arros caldos bou mar pas31

Afegiu-hi la sípia.

31.
arros caldos bou mar pas32

I el bou.

32.
arros caldos bou mar pas33

Remeneu-ho tot plegat, que s'impregni bé mentre s'escalfa.

33.
arros caldos bou mar pas34

Ara ja hi podeu tirar l'arròs. I li doneu unes voltes.

34.
arros caldos bou mar pas35

Afegiu-hi el fumet de peix calent.

35.
arros caldos bou mar pas36

Ho saleu una mica i ho deixeu fer a foc mig-baix durant uns 15 minuts.

36.
arros caldos bou mar pas37

Quina oloreta que fa!

37.
arros caldos bou mar pas38

Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, afegiu-hi la closca del bou i les cloïsses, netes de sal i sorra.

38.
arros caldos bou mar pas39

Rectifiqueu de sal si cal.

39.
arros caldos bou mar pas40

Finalment, afegiu-hi una mica de julivert trinxat.

40.
arros caldos bou mar pas41

Tasteu-ho. Segurament al gra d'arròs li faltarà una mica de cocció, i tindrà el cor una mica blanc. Serà el moment d'apagar el foc i deixar que la cocció passiva faci la resta de la feina.

41.
arros caldos bou mar pas42

Deixeu reposar l'arròs uns 10-15 minuts amb el foc apagat.

42.
arros caldos bou mar pas43

I ara si, ja el podeu servir!

43.
arros caldos bou mar pas44

Bon Profit!