La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, torna una setmana més on ens proposa aquest nou menú de batch cooking setmanal per donar-nos idees per cuinar diferents plats cada dia mantenint sempre una dieta equilibrada amb els productes de temporada. Aquesta setmana (del 24 al 30 d'octubre) destaquen les amanides, molt variades i fetes a partir de les verdures que aquests dies podem trobar al mercat: amanida de patata, espàrrecs i tonyina; amanida de carabassa, pinyons, tomàquets secs i pernil; i amanida de col i pastanaga. Quant de color i vitamines! Aquí també trobaràs la llista de la compra amb tots els ingredients que necessites si tens pensat anar al mercat. Pots descobrir com fer cada plat a través dels vídeos o bé consultar el menú de batch cooking en PDF. Us hi animeu?

 

Què mengem aquesta setmana? Receptes de 'batch cooking' del 24 al 30 d'octubre

Dilluns 

  • Dinar: Llenties amb verdures i Carpaccio de carxofes amb anxoves
  • Sopar: Trinxat de patata i col amb xoriç i Broqueta de pollastre i remolatxa

Dimarts

  • Dinar: Lasanya i Amanida de col i pastanaga
  • Sopar: Tortitas de verdures i Bacallà, patates xips i ou

Dimecres

  • Dinar: Peix blanc amb verdures i Patates amb pesto i gorgonzola
  • Sopar: Remolatxa rostida amb mantega d'anxoves i Hamburguesa de llenties

Dijous

  • Dinar: Pollastre guisat i Crema d'enciam
  • Sopar: Coca d'espinacs, tomàquets xerri i formatge feta i Remenat de carxofes i xips

Divendres

  • Dinar: Amanida de patata, espàrrecs i tonyina i Farcellets de col amb bolonyesa
  • Sopar: Crema de carabassa amb crostons de pa i Sardines a la cassola

Dissabte

  • Dinar: Endívies amb vinagreta de raves i carxofes i Pasta amb pesto i 4 formatges
  • Sopar: Empanadilles i Patates guisades amb xoriç

Diumenge

  • Dinar: Rostit de vedella de diumenge i Amanida de carabassa, pinyons, tomàquets secs i pernil
  • Sopar: Torrada de tomàquet xerri, pesto i ou moellé i Ensaladilla russa a la nostra manera

Aquests plats són els que menjarem aquesta setmana de dilluns a diumenge. Si vols saber com cuinar-los, continua llegint o, si ho prefereixes, pots descarregar-te el menú de batch cooking en PDF.

Una tarda de feina... estris i ingredients, pas a pas

Què necessites per a poder fer el teu batch cooking? Aquí trobaràs tots els estris i ingredients necessaris, pas a pas.

cuinar unsplash
Una tarda de feina... / Foto: Unsplash

Bases

Conservar un enciam net
Separem les fulles de l’enciam i les rentem bé. Les eixuguem tant com puguem. En un recipient de vidre amb paper absorbent a la base hi disposem les fulles d’enciam. Tapem amb paper absorbent i tapem hermèticament. No li convé que entri aire.

Olla

Omplim l'olla d'aigua i quan trenqui el bull:

1. Alfàbrega: Escaldem simplement submergint-la en aigua bullent, un segon i la refresquem immediatament amb aigua i gel (com un d’aquells banys turcs). Un cop ben freda, la traiem de l’aigua i la deixem en un colador, sense prémer-la, que vagi perdent l’aigua. 

2. Col: Separem la col en fulles i aprofitant l’aigua de l’alfàbrega, l’escaldem un parell de minuts. La refresquem amb aigua ben freda, assequem i guardem.

3. Brou de verdures: En una olla posem ceba sofregida, un porro tallat, unes pastanagues fetes al forn, part de la carabassa feta al forn, una fulla de llorer i una branqueta de farigola. Encenem el foc, donem un parell de voltes a tot plegat i hi posem l’aigua d’haver bullit l’alfàbrega i la col (si cal complementar amb més aigua, n’afegim). Deixem coure el conjunt durant mitja hora i colem. Guardem el brou i fem servir les verdures per a qualsevol preparació de la setmana. 

4. Patates: Bullim la meitat de les patates amb pell, durant 30 minuts.

5. Ous: Aprofitant que tenim l’aigua de bullir les patates, hi bullim uns 8 ous durant 8 minuts. Els refresquem i els guardem amb la closca. 

6. Ous moellé: Retirem els ous quan portin 4 minuts de cocció i els refresquem immediatament (amb aigua molt freda i gel). Els guardem sense pelar.

Forn

Encenem el forn a 200°C:

1. Pastanaga: Pelem les pastanagues i les tallem a tires, les ruixem amb oli, sal i herbes. Les coem al forn durant 30 minuts.

2. Carabassa: Tallem la carabassa a daus, oli i sal. La coem al forn 20 minuts.

3. Xerris al forn: En una safata, posem els xerris, oli, sal i herbes. Coem uns 10 minuts.

4. Remolatxes: Rentem bé les remolatxes, les tallem a llunes, les ruixem amb oli i sal i les enfornem durant 25 minuts. 

5. Alls rostits: Posem els caps d’all sencers, però pelats de les capes seques externes, els ruixem amb un raig d’oli i enfornem 30 minuts.

Cassola

1. Ceba sofregida: Piquem el quilo de cebes i les coem amb un raig d’oli generós durant 30 minuts, a foc molt lent fins que quedi ben confitada. Posem la meitat de la ceba en pots de vidre tapats i donem la volta perquè faci el buit. 

2. Sofregit de ceba i tomàquet: Amb la ceba restant a la cassola, hi posem mig quilo de tomàquets tallats de fer salsa, amb un parell de grans d’all talladets, farigola fresca i una mica de sal. Fem coure uns 30 minuts o fins que els tomàquets quedin ben confitats i amb textura de salsa. Afegim una mica de sucre si han quedat àcids. Retirem de la cassola.  

3. Beixamel: A la cassola, hi posem 100 g de mantega. Esperem que fongui i hi afegim 100 g de farina. Quan prengui un color marronós bonic, hi aboquem un litre de llet a temperatura ambient i mitja culleradeta de sal. Coem lentament, sense deixar de batre, fins que assolir la textura desitjada de salsa (hem de tenir en compte que un cop freda s’espesseirà). La posem en un recipient i tapem a pell amb paper de forn o plàstic film. 

4. Bolonyesa: A la mateixa cassola hi coem la meitat de la carn picada amb un raig d’oli, sal i pebre. Hi afegim la pastanaga escaldada tallada a dauets i un bon raig de vi blanc. Deixem evaporar el vi i hi afegim la meitat de la salsa de tomàquet. Remenem tot bé i reservem.

5. Carxofes confitades: Netegem les carxofes, deixant només el cor i part del tronc. Les posem en una cassola, ben premudes i les cobrim amb oli d’oliva o de gira-sol, un pessic de sal, uns grans de pebre aixafats, un parell de grans d’all, un parell de fulles de llorer i una branqueta de farigola o de romaní. Les fem coure, al mínim de potència de foc fins que queden toves. Seran uns 30 minuts.

6. Espinacs saltats: Rentem bé els espinacs i amb un raig d’oli d’all i julivert, els saltem en una paella a foc mig durant un parell de minuts. Veurem com de seguida cedeixen i comencen a treure aigua. Hem de deixar-los eixugats, però no secs perquè ens poden quedar negres de tanta cocció. Finalment, salpebrem i guardem.

Túrmix

1. Oli d'all i julivert: Piquem bé un manat de julivert i el triturem amb 4 grans d’all pelats i picats i 500 ml d’oli d’oliva suau. Afegim una mica de sal i guardem en un pot tapat.

2. Pesto: Triturem l’alfàbrega escaldada amb un grapat de nous, formatge parmesà i oli d’all i julivert. Afegim unes gotes de suc de llimona i sal per evitar l’oxidació de l’alfàbrega. 

'Batch Cooking' - Dinars

acció de dinar / Foto: unsplash
Dinar / Foto: Unsplash

Dilluns 

Llenties amb verdures

  • 400 g de llenties bullides
  • 100 g de remolatxa rostida
  • 150 g de pastanaga al forn
  • 150 g de carabassa al forn
  • 100 g de sofregit de ceba
  • Una cabeça d’alls rostida 
  • Oli d’all i julivert
  • 300 ml de brou de verdures 
  • Sal i pebre

En una cassola posem el sofregit de ceba, la meitat de la cabeça d’all rostit, un raig d’oli d’all i julivert, i totes les verdures. Deixem que prenguin temperatura i hi afegim les llenties i el brou de verdures. Salpebrem. Deixem bullir uns cinc minuts, sacsegem lleugerament per amalgamar els aromes i servim.

Carpaccio de carxofes amb anxoves

  • 4 carxofes
  • 8 filets d’anxoves
  • 50 g de crostons de pa

Per la vinagreta:

  • Una llimona
  • Part de l’oli de les anxoves
  • Un bon raig d’oli d’oliva 
  • Una culleradeta de mostassa
  • Sal i pebre 

Netegem les carxofes, quedant-nos només amb els cors. Les tallem molt primes i les disposem sobre un plat. Fem la vinagreta, simplement fem el suc de mitja llimona i ratllem part de la pell (només la part groga). Batem amb l’oli de les anxoves i amb oli d’oliva. Afegim la mostassa i una mica de sal i pebre. Amanim les carxofes amb la vinagreta. Acabem amb les anxoves i els crostons de pa.

Dimarts

Lasanya

  • 500 g de bolonyesa casolana
  • Un paquet de pasta de lasanya
  • 200 g de formatge en llesques 
  • 100 g de formatge ratllat per gratinar
  • 500 g de beixamel

Coem la pasta en una olla amb abundant aigua bullent i una mica de sal. Introduïm les plaques una a una. Coem uns deu minuts. Refredem la pasta, ruixant-la amb aigua freda un cop colada. També podem comprar pasta precuita. En aquest cas bullirem aigua i l’abocarem sobre la pasta. Esperarem uns minuts i ja tindrem les plaques a punt. Muntem la lasanya. En una safata que pugui anar al forn, posem unes cullerades de beixamel a la base perquè no s’enganxi la lasanya. Afegim la primera capa de plaques de lasanya. A sobre hi posem una capa de formatge i a sobre una capa de bolonyesa. Anem procedint d’aquesta manera fins a acabar les plaques o fer quatre pisos. Acabem amb una capa de pasta i afegim beixamel i formatge ratllat que fongui bé. Introduïm al forn uns 20 minuts a 180C. 

Amanida de col i pastanaga

  • 500 g de col crua (però també pot ser escaldada)
  • 100 g de pastanagues al forn
  • 100 g de remolatxa rostida
  • Uns xampinyons crus
  • 50 g de nous o avellanes

Per la vinagreta:

  • 20 ml (una cullerada) de vinagre d’arròs, de poma o de vi blanc
  • 10 ml (mitja cullerada) de salsa de soja
  • 40 ml (dues cullerades) d’oli de sèsam (substituir per sèsam, si no teniu oli de sèsam)
  • 50 ml d’oli d’oliva
  • 2 grans d’all rostits
  • 1 tros petit de gingebre 
  • Un pessic de pebre vermell picant

Piquem la col, tallem les pastanagues i filetegem els xampinyons. Piquem les nous o les avellanes. Posem tots els ingredients en un bol. Fem la vinagreta. Aixafem els grans d’all, ratllem el gingebre i barregem amb tots els ingredients de la vinagreta. Emulsionem amb una forquilla. Amanim amb la vinagreta. 

Dimecres

Peix blanc amb verdures

  • 4 filets de peix blanc (orada, rap, lluç...)
  • 100 g de ceba confitada
  • 4 carxofes confitades
  • 200 g d’espinacs saltats
  • 150 g de pastanagues al forn
  • 10 tomàquets xerris al forn
  • 150 ml de vi blanc
  • Sal i pebre 

En una cassola ampla posem la ceba, les carxofes, els espinacs, els espinacs i els tomàquets. Quan prenguin temperatura, hi posem els filets de peix salpebrats i el vi blanc. Esperem que s’evapori el vi, sacsejant la cassola perquè tot es vagi amarant i lligant. 

Patates amb pesto i gorgonzola

  • 6 patates bullides amb pell
  • 100g de pesto
  • 100g de gorgonzola
  • Oli d’oliva 

Aixafem les patates de manera que ens quedin obertes. Les posem sobre una safata de forn. Les ruixem alegrement amb oli d’oliva i les coem al forn a 200C fins que quedin cruixents, uns 10 minuts. Els dos últims minuts hi posem un dauet de gorgonzola a cada una perquè es fongui lleugerament. Fora del forn, hi posem una culleradeta de pesto a cada una.

Dijous

Pollastre guisat

  • 4 contracuixes desossades de pollastre
  • 200 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • Oli d’all i julivert
  • 150 ml de Xerès o de vi blanc
  • Un grapat d’ametlles
  • 200 ml d’aigua
  • Sal i pebre

En una cassola daurem les contracuixes prèviament salpebrades. Afegim el sofregit de ceba i tomàquet, el raig d’oli d’all i julivert, les ametlles i el vi blanc o Xerès. Esperem que el vi s’evapori i hi posem l’aigua. Sacsegem perquè s’amalgamin els sabors i deixem coure uns cinc minuts. Rectifiquem de sal i pebre i servim.

Crema d'enciam

  • 200 g d’enciam, aprofitant les parts més verdes i les fulles externes
  • 2 patates bullides
  • 100 g de sofregit de ceba
  • 800 g de brou de verdures
  • Sal i pebre negre
  • 50 g de pernil 

Rentem bé l’enciam. En una olla posem el sofregit de ceba, les patates pelades i tallades i l’enciam tallat. Cobrim amb el brou de verdures, bullim dos minuts i triturem bé. Rectifiquem de sal i pebre i acabem amb el pernil tallat.

Divendres

Amanida de patata, espàrrecs i tonyina

  • Mig enciam
  • 2 patates bullides amb pell
  • 200 g de bonítol en oli
  • 10 espàrrecs blancs
  • 2 ous durs
  • Mitja ceba tendra 
  • Oli d’all i julivert
  • 1 culleradeta de mostassa
  • Oli d’oliva

En un bol posem els rovells dels ous durs. Els aixafem amb una forquilla, afegint-hi poc a poc oli d’oliva i un rajolí d’oli d’all i julivert (sobretot agafant polpa de julivert) fins aconseguir una crema lligada. Afegir la mostassa i barrejar. Piquem la clara cuita i la ceba i ho afegim a la vinagreta. Acabem amb una mica de sal. Tallem les patates i els espàrrecs blancs no gaire petits. Amanim les patates amb la vinagreta, que quedin ben amarades. A la base del plat posem l’enciam, a sobre les patates i els espàrrecs. Acabem amb la tonyina en oli.

Farcellets de col amb bolonyesa

  • Les fulles externes de la col bullida
  • 400 g de bolonyesa (de fet, la carn i les verdures de la bolonyesa)
  • 500 g de beixamel
  • Formatge ratllat

Farcim les fulles de col bullida amb una bona cullerada de salsa bolonyesa freda (perquè tingui més cos i ens sigui més fàcil enrotllar), enrotllem i tanquem bé. En una safata de forn, posem una capa de beixamel, a sobre hi posem els farcellets de col i acabem amb beixamel. Finalment hi posem formatge ratllat i escalfem al forn a 180C durant uns 15 minuts. Servim. 

Dissabte

Endívies amb vinagreta de raves i carxofes

  • 4 endívies
  • Un manat de raves
  • 6 carxofes confitades 
  • 100 g de pastanagues al forn
  • 4 anxoves
  • Sal i pebre 

Per la vinagreta:

  • Oli de confitar les carxofes
  • Un raig de vinagre
  • Raves
  • Sal

Tallem les endívies i les disposem en una safta. Tallem les carxofes i les posem sobre les endívies. Piquem els raves i els posem en un bol. Afegim les pastanagues tallades menudes i les anxoves també picades.  Cobrim amb l’oli de confitar les carxofes, el raig de vinagre i una mica de sal i pebre acabat de moldre. Amanim les endívies i les carxofes amb aquesta vinagreta.

Pasta amb pesto i 4 formatges 

  • 400 g d’espaguetis o qualsevol altra pasta
  • 100 g de pesto
  • 50 g de gorgonzola
  • 50 g de formatge parmesà
  • 50 g de formatge emmental
  • 200 ml de nata líquida

En una paella gran hi posem la nata i els formatges. Fem que fongui el conjunt i que la nata es redueixi a la meitat. Bullim els espaguetis en força aigua amb un pessic de sal i tan bon punt estigui al dente, la passem a la paella arrossegant una mica d’aigua de la cocció perquè ajudi a amalgamar la salsa. Un cop al plat hi posem una bona cullerada de pesto.

Diumenge

Rostit de vedella de diumenge

  • 500 g de llom baix de vedella
  • Sal, pebre i una cullerada de sucre
  • 1 cullerada d’herbes de provença
  • 100 g de llard de porc (o de mantega)
  • 30 g de mostassa 
  • Una cullerada de Bovril (opcional)
  • 4 patates bullides
  • Mitja cabeça d’alls rostits

Traiem la carn de la nevera una hora abans de rostir-la. Barregem la sal, el pebre molt, el llard de porc, la mostassa, el Bovril i la cullerada de sucre amb les herbes de provença. Untem el llom amb aquesta barreja. La posem sobre una reixeta i la reixeta sobre una safata. La coem al forn a 200ºC durant 30 minuts. Cada 5 minuts la ruixarem amb els sucs que deixa anar i que recull la safata. Per fer aquesta part cal retirar la safata i amb una cullera de mànec llarg anar mullant la carn. Fora del forn, recollim els sucs i els triturem amb la meitat d’una cabeça d’alls rostida. A la mateixa safata hi posem les patates bullides tallades i la salsa que hem triturat. Ho posem al forn perquè s’escalfin les patates. Deixem reposar la carn uns minuts abans de filetejar-la i acompanyar-la amb les patates i la salsa.

Amanida de carabassa, pinyons, tomàquets secs i pernil

  • 200 g d’enciam
  • 150 g de carbassa al forn
  • 4 tomàquets secs
  • Un grapat de pinyons
  • 4 llesques de pernil bo

Per la vinagreta:

  • Oli dels tomàquets secs amb un raig de vinagre
  • Una mica de sal

Torrem els pinyons en una paella amb un rajolí d’oli i sal. Han de canviar de color però no ennegrir-se. Tallem la carbassa a dauets. Piquem els tomàquets secs i el pernil. Barregem tots els ingredients i amanim amb la vinagreta. 

'Batch Cooking' - Sopars

acció de sopar / Foto: Unsplash
Sopar / Foto: Unsplash

Dilluns 

Trinxat de patata i col amb xoriç

  • 4 patates bullides
  • Mitja col bullida
  • Un xoriç
  • Sal i pebre
  • Mitja cabeça d’all rostit

Pelem les patates i les aixafem amb la col bullida. Les amanim amb sal i pebre i hi afegim la mitja cabeça d’all rostit. En una cassola, enrossim el xoriç i reservem. En la mateixa cassola, amb l’oli residual que ha quedat del xoriç, fem el trinxat. Simplement posem la patata i la col aixafada i anem coent fins que fa crosta per dues bandes. Servim amb el xoriç enrossit.

Broqueta de pollastre i remolatxa

  • 2 pits de pollastre sencers o 4 contracuixes desossades
  • 2 remolatxes rostides
  • Oli d’oliva

Per la salsa:

  • 1 llimona
  • 40 ml de soja líquida (2 cullerades)
  • 20 g de mel (1 cullerada)
  • 3 grans d’all rostits
  • 40 g de sofregit de ceba i tomàquet

Tallem els pits de pollastre a daus. Els clavem a les broquetes, alternant amb la remolatxa. Untem les broquetes amb oli d’oliva i les coem a la planxa, a foc mig, per enrossir l’exterior. I perquè quedin ben cuites a l’interior, abaixem el foc i tapem la paella i coem uns deu minuts. En un bol barrejar tots els ingredients de la salsa, si cal, triturem. Retirem les broquetes i posem la salsa a la paella, recollint tots els sucs de les broquetes. Deixem coure un parell de minuts i napem les broquetes amb la salsa.

Dimarts

Tortitas de verdures

  • 50 g de ceba sofregida
  • 150 g de pastanaga al forn
  • 150 g de remolatxa al forn
  • 150 g de carbassa al forn
  • 1 cullerada sopera d’oli d’all i julivert
  • 125 g de formatge
  • 3 ous
  • 50 g de pa ratllat
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva 

Piquem les verdures i les posem en un bol, afegim el formatge ratllat, el pa ratllat, el raig d’oli d’all i julivert, sal, pebre i els ous. Barregem bé. Escalfem una paella amb un raig d’oli i en fem petites truitetes, enrossint-les per ambdues bandes.

Bacallà, patates xips i ou

  • Una bossa de patates xips
  • 500 g de bacallà d’esqueixar dessalat
  • 100 g de sofregit de ceba
  • 4 rovells d’ou

En una paella posem el sofregit de ceba, quan agafi temperatura, hi afegim el bacallà esqueixat i coure uns 2 minuts. Afegir els 4 rovells d’ou i les patates xips. Remenem ràpidament un parell de minuts i servim.

Dimecres

Remolatxa rostida amb mantega d'anxoves

  • 400 g de remolatxa rostida
  • 100 g de mantega
  • 4 anxoves
  • Un grapat de tàperes
  • Farigola fresca 

Preparem la mantega d’anxoves. Per una banda hem de deixar estovar la mantega, ho podem fer deixant-la a temperatura ambient fins que sigui tova o la podem estovar al microones, procurant que no es fongui, que no es liqüi. Piquem les anxoves, les tàperes i la farigola. Barregem amb la mantega i la posem en un pot. La guardem a la nevera fins que agafi cos. Escalfem la remolatxa i hi posem una cullerada de mantega d’anxoves per sobre, que amb l’escalfor de la remolatxa es fondrà lleugerament.

Hamburguesa de llenties

  • 200 g de llenties cuites
  • 100 g de ceba sofregida
  • Un grapat de nous
  • Un raig d’oli d’all i julivert
  • 80 g de pa ratllat
  • 50 ml de llet
  • Sal i pebre
  • Opcionalment espècies com gingebre, comí o pebre vermell

Piquem les nous amb un ganivet fins que quedin ben esmicolades. En un bol posem les llenties i amb una forquilla les aixafem. Afegim l’oli d’all i julivert, la ceba sofregida, les nous, la llet, el pa ratllat i salpebrem. També hi posem les espècies si hem decidit posar-ne. Pastem fins que queda una massa i en fem boles amb la forma d’hamburguesa. En una paella, amb un raig d’oli, les enrossim per les dues bandes. Podem acompanyar-les amb una salsa de formatge i una amanida.

Dijous

Coca d'espinacs, tomàquets xerri i formatge feta

  • Una base de pasta brisa rectangular
  • 300 g de xerris al forn
  • 100 g de sofregit de ceba
  • 300 g d’espinacs saltats
  • 100 g de formatge feta
  • Un grapat de pinyons
  • Un ou per pintar la pasta brisa

Estirem la base de pasta brisa sobre una safata de forn protegida amb paper de forn. La tallem a rectangles per fer coques individuals. La punxem amb una forquilla i pintem amb un ou batut. Enfornem a 180ºC durant deu minuts. Fora del forn, hi posem el sofregit de ceba, els espinacs saltats, els xerris, els pinyons i el formatge feta. Introduïm al forn cinc minuts més perquè es recuperin les temperatures de les preparacions i ja ho tenim.

Remenat de carxofes i xips

  • 8 ous
  • 300 g de carxofes confitades
  • 100 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • Mitja bossa de patates xips
  • Sal 
  • Oli d’all i julivert
  • Un raig de llet

En una paella hi posem el sofregit de ceba i tomàquet i el raig d’oli d’all i julivert. Batem els ous i els afegim a la paella, juntament amb el raig de llet i la sal. Remenem ràpid i hi posem les carxofes picades. Fora del foc hi posem les patates xips. Servim immediatament. 

Divendres

Crema de carabassa amb crostons de pa

  • 400 g de carabassa al forn
  • 100 g de sofregit de ceba
  • 100 g de crostons de pa 
  • 600 ml de brou de verdures 
  • Sal i pebre

En una olleta posem el sofregit de ceba amb la carabassa al forn. Remenem fins que agafi temperatura. Ho cobrim amb el brou de verdures i deixem bullir uns cinc minuts. Salpebrem. Triturem fins que ens quedi una crema fina. La complementem amb crostons de pa.

Sardines a la cassola

  • 20 sardines mitjanes
  • 150 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • Oli d’all i julivert
  • Uns cinc tomàquets secs en oli d’oliva
  • Un grapat de tàperes

Treure el cap de les sardines i escatar-les (o demanar a la peixateria que t’ho facin). Rentar-les bé. En una cassola enrossim les sardines amb una mica d’oli dels tomàquets secs, un parell de minuts. Afegim l’oli d’all i julivert, els tomàquets secs tallats, les tàperes i el sofregit de ceba i tomàquet. Tapem i coem un parell de minuts. Sacsegem perquè tots els gustos s’amalgamin i servim.

Dissabte

Empanadilles

  • 8 oblees d’empanadilles
  • 200 g de tonyina en oli
  • 100 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • 2 ous durs

Colem bé la tonyina i l’esmicolem. La barregem amb el sofregit de ceba i tomàquet i amb els ous picats. Omplim la meitat de les oblees i les tanquem sobre si mateixes. Amb l’ajuda d’una forquilla premem bé perquè quedin ben segellades. Ara, les podem fregir en abundant oli calent o les podem coure al forn, a 180ºC, durant uns 20 minuts. En el cas que les fem al forn és convenient pintar-les amb ou batut perquè quedin tan rosses com quan les fregim.

Patates guisades amb xoriç

  • 100 g de sofregit de ceba
  • 8 carxofes confitades
  • 2 patates bullides
  • Un xoriç
  • 250 ml de brou de verdures 
  • Sal i pebre 

En una cassola enrossim el xoriç tallat a daus. Afegim la ceba sofregida, les carxofes ben escorregudes de l’oli i les patates. Donem un parell de voltes, salpebrem i cobrim amb una mica de brou de verdures. Fem bullir uns cinc minuts i quan veiem que el conjunt queda ben integrat, servim.

Diumenge

Torrada de tomàquet xerri, pesto i ou moellé

  • 4 torrades de pa de pagès
  • 200 g de tomàquets xerris al forn
  • 100 g de pesto
  • 2 grans d’all rostits
  • 4 ous moellé

Untem les torrades amb els grans d’all rostits. Hi posem els tomàquets xerri a sobre i uns punts de pesto. Acabem amb els ous moellé i una mica de sal i pebre.

Ensaladilla russa a la nostra manera

  • 3 patates bullides 
  • 100 g de remolatxa rostida
  • 100 g de pastanaga rostida
  • 80 g d’olives farcides
  • 4 ous durs
  • 100 g de tonyina
  • Maionesa 
  • Sal 

Pelem les patates i les aixafem lleugerament. Tallem la remolatxa i la pastanaga. Barregem amb la patata. Tallem les olives i les afegim a la barreja, també les anxoves i els rovells dels ous. Barregem amb la maionesa, que quedi ben impregnat. Salpebrem lleugerament. Finalment hi posem les clares ratllades.

Llista de la compra per el 'batch cooking' (per a 4 persones)

Aquí tens tots els ingredients que necessites comprar al supermercat per poder cuinar tots els plats del menú de batch cooking d'Ada Parellada d'aquesta setmana. 

botigues obertes supermercats 12 octubre
Anar a comprar al supermercat

Supermercat

  • 1 pot de mostassa
  • 1 kg de llenties cuites
  • Salsa de soja
  • Mel 
  • Pasta de lasanya
  • Nous o avellanes
  • Ametlles 
  • Pinyons 
  • Vinagre d’arròs, de poma o de vi blanc
  • Oli de sèsam (o llavors de sèsam)
  • Una mica de gingebre fresc
  • Una base de pasta brisa 
  • Pebre vermell picant
  • 2 dotzenes d’ous 
  • 1 bossa de patates xips
  • Vi blanc
  • 1 pot d’espàrrecs blancs 
  • 1 pot de tomàquets secs en oli 
  • 1 pot de tàperes en conserva
  • 1 paquet d’espaguetis o una altra pasta 
  • 200 ml de nata líquida 
  • 1 paquet d’oblees de crestes 
  • Herbes de Provença
  • Bovril 
  • 1 pot d’olives farcides

Carnisseria

  • Un xoriç
  • 2 pits de pollastre
  • 4 contra cuixes desossades 
  • 500 g de llom baix de vedella 
  • 500 g de carn picada de porc
  • 500 g de carn picada de vedella
  • 200 g de formatge tendre en llesques
  • 200 g de formatge tipus emmental
  • 200 g de formatge tipus parmesà
  • 200 g de formatge feta
  • 300 g de gorgonzola
  • 150 g de pernil 
  • Llard de porc

Peixateria

  • 1 llauna d’anxoves en oli
  • 1 pot de tonyina en oli 
  • 500 g de bacallà esqueixat dessalat
  • 4 filets de peix blanc (orada, rap, lluç...)
  • 20 sardines mitjanes

Fruiteria

  • 4 kg de carxofes
  • 1 kg de llimones
  • 2 kg de remolatxes crues
  • 2 kg de pastanagues
  • 1 kg de carbassa
  • 2 kg de cebes
  • 2 cabeces d’all
  • Un manat de julivert
  • 3 cabeces d’all
  • 3 kg de patates
  • Una col 
  • 1 kg de tomàquets per fer sofregit
  • 300 g de xampinyons 
  • 1 kg d’espinacs (poden ser congelats)
  • 1 kg de tomàquets xerri 
  • Un manat d’alfàbrega
  • Farigola fresca 
  • Un enciam romana 
  • Una ceba tendra
  • 4 endívies 
  • 1 manat de raves

🍄 Bolets i vitamines! El menú de batch cooking d'Ada Parellada d'aquesta setmana

🥕 Moltes verdures! El menú de batch cooking d'Ada Parellada del 17 al 23 d'octubre

 

T'ho posem fàcil! Aquí tens la llista de la compra en PDF perquè vagis a comprar al mercat tots els ingredients del menú batch cooking d'aquesta setmana. Si vols recuperar els batch cooking del mes d'octubre anteriors de la nostra xef Ada Parellada, els pots trobar a Menú de batch cooking d’octubre: receptes, llista de la compra i PDF. Veuràs altres opcions de receptes per cuinar durant una tarda i tenir preparats els menús de tota la setmana. Descobreix quin és el que més s'ajusta als teus ingredients i comença a cuinar!