La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, ens proposa aquest menú de batch cooking setmanal per donar-nos idees per cuinar diferents plats cada dia mantenint sempre una dieta equilibrada. Els principals protagonistes d'aquesta setmana d’octubre són les fruites i verdures de temporada, ara que ja encetem la tardor, com els bolets (aquesta setmana amb xampinyons), la carabassa, els espinacs i la pastanaga. Aquí també trobaràs la llista de la compra amb tots els ingredients que necessites si tens pensat anar al mercat. Pots descobrir com fer cada plat a través dels vídeos o bé consultar el menú de batch cooking en PDF. Us hi animeu?

 

Què mengem aquesta setmana? Receptes de 'batch cooking' del 10 al 16 d'octubre

Dilluns

  • Dinar: Cigrons saltats amb espinacs, bacó i oli d’herbes aromàtiques i Albergínia amb salsa teriyaki 
  • Sopar: Pastís de patata amb carn picada i Crema de bolets

Dimarts

  • Dinar: Pollastre rostit amb patates al forn i Carpaccio de tomàquet, formatge feta i pa
  • Sopar: Amanida d’espinacs tendres, poma, xampinyons i Ous remenats amb pernil i formatge

Dimecres

  • Dinar: Macarrons a la bolonyesa i Escalivada 
  • Sopar: Mongetes tendres amb bacó i sofregit i Hummus

Dijous

  • Dinar: Guisat de cigrons amb pollastre rostit i carabassa i Amanida de pastanaga amb oli d’herbes
  • Sopar: Coca de samfaina i Ous farcits de tonyina

Divendres

  • Dinar: Tomàquets al forn amb formatge feta i Pasta a la carbonara
  • Sopar: Crema de carabassa rostida i Sardines amb samfaina

Dissabte

  • Dinar: Xampinyons a la crema i Peix amb patates i verdures
  • Sopar: Truita de carabassó i formatge brie i Croquetes de cigrons

Diumenge

  • Dinar: Musclos a la marinera i Mandonguilles amb sofregit casolà i arròs
  • Sopar: Tacos de pollastre i Pizza de coliflor, carbassa i formatge

Aquests plats són els que menjarem aquesta setmana. Si vols saber com cuinar-los, continua llegint o, si ho prefereixes, pots descarregar-te el menú de batch cooking en PDF.

Una tarda de feina... estris i ingredients, pas a pas

Què necessites per a poder fer el teu batch cooking? Aquí trobaràs tots els estris i ingredients necessaris, pas a pas.

Olla

Omplim l’olla d’aigua i quan trenqui el bull:

1. Alfàbrega: Escaldem simplement submergint-la en aigua bullent, un segon i la refresquem immediatament amb aigua i gel (com un d’aquells banys turcs). Un cop ben freda, la traiem de l’aigua i la deixem en un colador, sense prémer-la, que vagi perdent l’aigua. 

2. Mongetes tendres: Tallem les mongetes i les bullim deu minuts en l’aigua d’escaldar l’alfàbrega.

3. Coliflor: Aprofitant l’aigua de les mongetes tendres, coem la coliflor tallada a ramellets durant cinc minuts. La reservem. 

4. Arròs: En la mateixa aigua (afegint-ne de nova) bullim l’arròs integral durant vint minuts. Refresquem immediatament i guardem.

5. Patates: Bullim la meitat de les patates amb pell, durant 30 minuts. 

6. Ous: Aprofitant que tenim l’aigua de bullir les patates, hi bullim uns 8 ous durant 8 minuts. Els refresquem i els guardem amb la closca. 

Forn

Encenem el forn a 200ºC

1. Albergínies teriyaki: Tallem la meitat de les albergínies a tires i les posem en una safata de forn amb un raig d’oli i sal. Les coem durant 20 minuts.

2. Escalivada: En una safata, posem els pebrots, una ceba sencera i la meitat de les albergínies amb un raig d’oli i sal. Ho fem coure 45 minuts. Quan estiguin tebis els pelem i els guardem en un recipient amb la seva aigua.

3. Patates: Tallem la meitat de les patates a llunes. Les posem en una safata de forn amb un bon raig d’oli, força farigola, romaní, sal i pebre. Les coem 30 minuts.  

4. Pastanaga: Pelem les pastanagues i les tallem a tires, les ruixem amb oli, sal i herbes. Les coem al forn durant 30 minuts. 

5. Carabassa: Tallem la carabassa a daus, oli i sal. La coem al forn 20 minuts. 

6. Xerris al forn: En una safata, posem els xerris, oli, sal i herbes. Ho coem uns 10 minuts. 

7. Pollastre rostit: Salpebrem el pollastre sencer, el posem en una safata de forn, el ruixem amb una mica d’oli i una copa de conyac o de vi blanc. El coem durant 45 minuts. 

8. Mandonguilles: Barregem la meitat de les carns picades (l’altra meitat ha anat a la bolonyesa), amb un ou, 2 llesques de pa de motlle, 50 ml de llet (3 cullerades soperes de llet), un gra d’all molt picat, unes quantes fulles de julivert picades, sal i pebre. Mullem el pa de motlle amb la llet. En un bol barregem tots els ingredients i pastem fins que quedin tots ben integrats. Fem boletes i les anem posant sobre una safata amb farina. Les enfarinem i les posem en una safata de forn protegida amb un raig d’oli. Les enfornem deu minuts. 

Cassola

1. Ceba sofregida: Piquem el quilo de cebes i les coem amb un raig d’oli generós durant 30 minuts, a foc molt lent fins que quedi ben confitada. Posem la meitat de la ceba en pots de vidre tapats i donem la volta perquè faci el buit. 

2. Sofregit/salsa de tomàquet: Amb la ceba restant a la cassola, hi posem mig quilo de tomàquets de fer salsa tallats, amb un parell de grans d’all talladets, farigola fresca i una mica de sal. Ho fem coure uns 30 minuts o fins que els tomàquets quedin ben confitats i amb textura de salsa. Afegim una mica de sucre si han quedat àcids. Retirem de la cassola.  

3. Bacó: Enrossim el bacó fins que perdi part del greix i quedi lleugerament cruixent. 

4. Bolonyesa: A la mateixa cassola on hem enrossit el bacó, hi coem la meitat de la carn picada amb un raig d’oli, sal i pebre. Hi afegim la pastanaga escaldada tallada a dauets i un bon raig de vi blanc. Deixem evaporar el vi i hi afegim la meitat de la salsa de tomàquet. Remenem tot bé i reservem. 

5. Xampinyons/bolets: netegem els bolets, els tallem. Els saltem a la cassola amb un raig d’oli i sal, a foc mitjà, fins que siguin cuits. 

6. Carabassó: Tallem el carabassó a dauets i el saltem a la cassola amb un raig d’oli i sal. 

Túrmix

1. Oli d'herbes: Triturem l’alfàbrega i les fulles del julivert amb 300 ml d’oli d’oliva i una mica de sal fins que quedi un oli molt verd. Reservem en un pot de vidre amb tapa.

2. Hummus: Sense netejar el túrmix, triturem una part dels cigrons, amb una mica d’aigua dels cigrons o aigua, oli, mig gra d’all, sal i pebre. Si tenim tahina, en posem una culleradeta. 

Dinars

Dilluns

Cigrons saltats amb espinacs, bacó i oli d’herbes aromàtiques

  • Una cullerada sopera de sofregit de ceba
  • 300 g de cigrons cuits
  • 300 g d’espinacs congelats
  • 150 g de bacó a daus
  • Dues cullerades d’oli d’alfàbrega i julivert

A la paella hi posem els espinacs amb el sofregit. Fem que coguin a foc baix fins que no quedin ben tous i cuits. Hi afegim els cigrons cuits i l’oli d’alfàbrega i julivert. Coem a foc alegre fins que quedin ben amarats. Finalment, hi posem el bacó. Salpebrem a taula, al gust.

Albergínia amb salsa teriyaki

L’albergínia rostida al forn. 

Per a la salsa teriyaki:

  • 50 ml de salsa de soja
  • 20 ml de vinagre d’arròs
  • 20 g de sucre morè
  • Mig gra d’all
  • Una mica de gingebre fresc ratllat
  • 50 ml d’aigua
  • Un raget d’oli de sèsam

Posem tots els ingredients de la salsa teriyaki. Fem reduir i hi passem l’albergínia a tires i les anem barrejant fins que es laquin. 

Podem acabar amb sèsam torrat. 

Dimarts

Pollastre rostit amb patates al forn

  • Pollastre prèviament rostit
  • Cebes
  • Escalivada
  • Patates
  • Oli d'oliva
  • Sal i pebre

Tallem el pollastre i el posem en una safata. Afegim les patates, la ceba i l'escalivada. 

Afegim una mica de sal i pebre al gust.

Carpaccio de tomàquet, formatge feta i pa

  • Dos tomàquets d’amanir 
  • 100 g de formatge feta a daus
  • 50 g de crostons de pa
  • 100 ml d’oli d’herbes

Filetegem el tomàquet tan prim com puguem. 

El disposem sobre un plat. L’amanim amb l’oli d’herbes. Acabem amb formatge feta i crostons de pa.

Dimecres

Macarrons a la bolonyesa

  • 300 g de macarrons 
  • 400 g de salsa bolonyesa
  • 100 g de formatge ratllat parmesà o al gust
  • Sal i pebre

Bullim els macarrons. 

En una cassola escalfem la salsa bolonyesa. Quan els macarrons estiguin a punt, hi aboquem els macarrons acabats de bullir i un cullerot d’aigua de bullir els macarrons per amalgamar la salsa. 

Afegim una mica de sal i pebre.

Acabem amb el formatge a taula. 

Escalivada

  • 2 albergínies escalivades
  • 2 pebrots escalivats
  • 1 ceba escalivada
  • Oli d’herbes
  • Oli d’oliva verge
  • Sal 
  • Opcionalment: tonyina en llauna o anxoves

En una safata, disposem les albergínies tallades i els pebrots a tires, també la ceba pelada. 

Amanim amb l’oli d’herbes o amb oli d’oliva. 

Afegim sal i tonyina o anxoves. 

Dijous

Guisat de cigrons amb pollastre rostit i carabassa 

  • 2 cullerades de sofregit de ceba i tomàquet
  • 300 g de cigrons cuits
  • Una cuixa del pollastre rostit
  • 200 g de carabassa rostida
  • 200 ml de brou de verdures
  • Sal i pebre

En una cassola posem el sofregit de ceba i tomàquet. El deixem reduir lleugerament. 

Piquem el pollastre i l’afegim a la cassola. 

Hi posem la carabassa i el brou de verdures. 

Sacsegem i deixem coure fins que s’amalgamin els sabors i prengui la textura de guisat. 

Salpebrem.

Amanida de pastanaga amb oli d’herbes

  • 4 pastanagues rostides (l’equivalent a tres pastanagues)
  • Espinacs tendres
  • Nous 
  • 50 g de pernil 
  • Oli d’herbes
  • Crostons de pa

Amanim les pastanagues rostides amb l’oli d’herbes. Barregem amb els espinacs tendres. Acabem amb nous, pernil talladet, una mica de sal i els crostons de pa.

Divendres

Tomàquets al forn amb formatge feta 

  • 300 g de tomàquets xerri al forn
  • Oli d’herbes
  • 100 g de formatge feta

Posem els tomàquets en una paella. Quan agafin temperatura, hi afegim el formatge feta a daus i esperem que es fongui lleugerament. Acabem amb oli d’herbes. 

Pasta a la carbonara

  • Una cullerada de sofregit de ceba
  • 300 g d’espaguetis, macarrons...
  • 100 g de bacó 
  • 50 ml de nata líquida
  • 2 rovells d’ou 
  • 50 g de formatge parmesà
  • 50 g de formatge brie
  • Sal i pebre

A la cassola posem la cullerada de sofregit de ceba i deixem que enrosseixi lleugerament. 

Bullim la pasta.

En un bol barregem la nata líquida amb els rovells i els formatges. Afegim un cullerot de l’aigua de bullir la pasta. 

Passem la pasta a la cassola i hi aboquem la barreja de nata i formatges. Donem voltes ràpidament perquè no se’ns talli la salsa. 

Acabem amb una mica de sal i força pebre. I també més parmesà. 

Dissabte

Xampinyons a la crema

  • 100 g de sofregit de ceba
  • 400 g de xampinyons/bolets cuits
  • 100 ml de nata líquida 
  • Sal i pebre

Posem el sofregit de ceba i la nata a una paella o cassola. Ha de coure fins que prengui un color marronós, uns cinc minuts. Hi afegim els xampinyons, amalgamem el conjunt i acabem amb sal i pebre. 

Peix amb patates i verdures

  • 4 talls de peix blanc net
  • 400 g de verdures escaldades i rostides variades: carabassa, mongetes tendres, carabassó, pastanaga, coliflor...
  • 300 g de patates rostides
  • 100 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • Un gotet de vi blanc
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva

Encenem el forn a 180ºC. 

En una safata de forn, posem una base de patates, el sofregit i cobrim amb les verdures. 

A sobre hi posem el peix salpebrat, el gotet de vi blanc i un raig d’oli. 

Enfornem 15 minuts. 

Diumenge

Musclos a la marinera 

  • 1 kg de musclos nets
  • 150 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • Un raig de vi blanc
  • 1 fulla de llorer

En una cassola posem els musclos nets, el vi blanc, el llorer i el sofregit. Tapem la cassola i coem a foc fort cinc minuts. Remenem amb suavitat perquè s’amalgamin els sabors i servim. 

Mandonguilles amb sofregit casolà i arròs

  • 150 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • Les mandonguilles
  • 300 g d’arròs bullit

En una cassola hi posem el sofregit de ceba i tomàquet. Quan hagi agafat temperatura hi afegim les mandonguilles. Esperem que s’escalfin. 

Servim amb arròs bullit 

Sopars

Dilluns

Pastís de patata amb carn picada

  • 3 patates bullides
  • 300 g de salsa bolonyesa
  • 100 g de formatge ratllat cremós
  • Un dau de mantega

Traiem les patates de la nevera perquè perdin el fred. 

Pelem i aixafem les patates. 

O les tallem a làmines amb la pell. 

Pintem la base d’un pírex amb la mantega.

Posem la meitat de les patates. A sobre la salsa bolonyesa. Cobrim amb més patata. Posem una mica de mantega sobre les patates i el formatge ratllat. 

Escalfem al forn a 180ºC durant 15 minuts.

Crema de bolets

  • 2 cullerades de sofregit de ceba
  • 300 g de bolets saltats
  • 500 ml de brou de verdures
  • 100 ml de nata
  • 50 g de crostons de pa

En una olla no gaire gran, posem el sofregit de ceba, els bolets i la nata. Fem coure el conjunt uns minuts, fins que la nata es redueixi lleugerament i prengui un color fosquet. Cobrim amb el brou de verdures i fem bullir uns 10 minuts. 

Triturem el conjunt i rectifiquem de sal i pebre. 

Servim amb els crostons de pa.

Dimarts

Amanida d’espinacs tendres, poma i xampinyons

  •  200 g d’espinacs tendres
  • 1 poma
  • 150 g de xampinyons crus
  • 100 g de crostons de pa
  • 100 ml d’oli d’herbes
  • Sal 

Rentem bé els espinacs tendres. 

Pelem i tallem la poma. Laminem els xampinyons. 

Amanim la poma i els xampinyons amb l’oli d’herbes. 

I en el moment de portar a taula, barregem els espinacs tendres. 

Acabem amb una mica de sal i els crostons 

Ous remenats amb pernil i formatge 

  • 8 ous
  • 50 ml de nata líquida
  • 100 g de pernil salat
  • 100 g de formatge brie
  • Pebre
  • Oli d’oliva 

Batem els ous i els afegim la nata líquida

Tallem menut el pernil salat.

Traiem la crosta del formatge brie i el tallem a dauets. 

En una paella amb un raig d’oli, hi aboquem els ous i batem enèrgicament. Tot seguit hi posem el formatge brie. Continuem quallant. Just al final, hi posem el pernil i una mica de pebre. 

No hi posem sal perquè el pernil ja en té molta. 

Dimecres

Mongetes tendres amb bacon i sofregit 

  • 100 g de sofregit de ceba i tomàquet 
  • 350 g de mongetes tendres escaldades
  • 100 g de bacon
  • 50 ml d’oli d’herbes
  • Sal i pebre

A la paella amb un raig d’oli hi posem el sofregit, perquè prengui una mica de calor. Afegim les mongetes tendres, l’oli d’herbes i el bacon. Fem que tot s’amalgami i salpebrem, si cal.

Hummus

  • 400 g de cigrons cuits
  • Oli de sèsam
  • Sal

Tritura els cigrons amb l'oli de sèsam i un pessic de sal. Si us queda molt espès, podeu alleugerir-ho amb una mica d'aigua.

Dijous

Coca de samfaina

  • Una torrada gran de pa de pagès 
  • 100 g d’albergínia escalivada
  • 100 g de pebrot escalivat
  • 150 g de formatge brie
  • Espinacs tendres
  • Sal 

Disposem l’albergínia i el pebrot sobre la torrada. 

Afegim una mica de sal i cobrim amb el formatge brie. 

Enfornem fins que gratini. 

Podem acabar amb una mica d’espinacs tendres. 

Ous farcits de tonyina

  • 8 ous durs
  • 150 g de tonyina en oli
  • 100 g de maionesa

Pelem els ous i separem les clares dels rovells. 

Triturem els rovells amb la tonyina i la maionesa.

Farcim els ous amb la barreja. 

Divendres

Crema de carbassa rostida

  • Dues cullerades de ceba sofregida
  • 300 g de carbassa rostida
  • 500 ml de brou de verdures
  • Crostons de pa
  • Sal i pebre

En una cassola posem la ceba sofregida i la carbassa. Cobrim amb el brou de verdures. Fem que bulli uns deu minuts. Triturem i rectifiquem de sal i pebre. 

Servim amb crostons de pa. 

Sardines amb samfaina

  • 1 kg de sardines fresques i netes
  • 2 pebrots escalivats
  • 1 gra d’all
  • Sal i pebre

Encenem el forn i coem les sardines sobre una safata de forn protegida amb paper, un raig d’oli i força sal durant 15 minuts a 180ºC

Mentrestant, en una paella, posem el pebrot escalivat amb la seva aigua i un gra d’all picat. Deixem que cogui lentament fins que caramel·litzi lleugerament o l’aigua gairebé desaparegui. Salpebrem. 

Servim les sardines amb el pebrot caramel·litzat. 

Dissabte

Truita de carabassó i formatge brie

  • 8 ous
  • 300 g de carbassó saltat
  • 150 g de formatge brie
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva

Batem els ous i salpebrem. Hi afegim el carbassó saltat. 

Tallem el formatge brie a dauets

En una paella on hi càpiga tot (o fem les truites individuals en una paella petita), amb un raig d’oli, hi aboquem els ous amb el carbassó. A foc mig, esperem que qualli per una banda. Ara hi posem el formatge brie i girem la truita. Esperem que qualli per l’altra banda i servim. 

Croquetes de cigrons

  • 300 g de cigrons
  • 200 g de carbassa rostida
  • 70 g de pa ratllat
  • Una culleradeta de sèsam 
  • Un raig d’oli d’herbes
  • Una mica de gingebre
  • Sal i pebre

Triturem els cigrons (no cal que quedin molt fins). En un bol barregem la carbassa aixafada amb una forquilla i la resta d’ingredients. 

En fem boletes, les col·loquem sobre una safata de forn, les ruixem amb un bon raig d’oli i les enfornem deu minuts a 180ºC. 

Diumenge

Tacos de pollastre

  • 4 fajitas de blat
  • Les restes del pollastre
  • Tomàquets xerri rostits
  • Hummus
  • Espinacs tendres
  • Carbassa o pastanaga rostida
  • Un tros d’albergínia escalivada
  • Un tros de pebrot escalivat
  • Oli d’herbes
  • Sal 

Untem la fajita amb l’hummus. Posem la resta d’ingredients, un raig d’oli d’herbes i sal. Enrotllem. 

Pizza de coliflor, carabassa i formatge

  • 500 g de coliflor
  • Un ou
  • 100 g de parmesà ratllat
  • 150 g de ceba i tomàquet sofregit
  • 200 g de xampinyons saltats
  • 200 g de carbassa saltada
  • 100 g de tomàquets de jardí rostits
  • Oli d’herbes
  • 200 g de formatge brie
  • Sal i pebre

Ratllem la coliflor. Afegim l’ou, el parmesà i la meitat de la mozzarella. Salpebrem. Barregem bé. Estirem sobre una safata de forn i coem 10  minuts a 180ºC al forn. Cobrim amb sofregit de ceba i tomàquet, els tomàquets de jardí rostits, la carbassa, els xampinyons i el formatge brie.

Coem 10 minuts a 200ºC i quan surti del forn acabem amb l’oli d’herbes. 

Ja ens ho podem menjar. 

Llista de la compra (per a 4 persones)

Supermercat

  • 1 kg de cigrons cuits
  • 1 kg d’espinacs congelats
  • 200 g de formatge feta
  • 300 g de formatge brie
  • 1 kg de macarrons
  • 1 kg d’arròs integral
  • 500 ml de nata líquida
  • 1 dotzena d’ous 
  • Mel 
  • Salsa de soja
  • Un parell de llaunetes de tonyina en oli d’oliva 
  • Pa de pita o wraps/fajitas o burritos

Carnisseria

  • 200 g de bacon fumat tallat a daus
  • 1 pollastre tallat a quarts
  • 500 g de carn picada de vedella
  • 500 g de carn picada de porc
  • 200 g de pernil a dauets

Peixateria

  • 800 g de peix blanc al tall
  • 1 kg de musclos 
  • 1 kg de sardines esventrades

Fruiteria

  • Unes branques de romaní 
  • Un manat d’alfàbrega
  • Un manat de julivert
  • Herbes aromàtiques: farigola, romaní, alfàbrega
  • 1 kg d’albergínies tirant a grans
  • 1 kg de patates
  • 1 kg  de tomàquet d’amanir
  • 1 kg de tomàquet madur per a fer salsa 
  • 500 g de tomàquets xerri
  • 1 kg de cebes
  • 1 kg de pebrots vermells 
  • Mitja carbassa violí
  • 1 kg de pastanagues
  • 1 kg de xampinyons o bolets de temporada 
  • 1 enciam o un parell de manats d’espinacs tendres 
  • 1 kg de pomes
  • 500 g de mongetes tendres
  • 1 kg de carbassons 
  • 1 coliflor

T'ho posem fàcil! Aquí tens la llista de la compra en PDF perquè preparis tots els ingredients del menú batch cooking d'aquesta setmana.