La cuina tradicional és molt més sana del que sovint pensem. Estem acostumats a relacionar la cuina catalana amb plats com el fricandó, la crema catalana o el pollastre rostit amb prunes i pinyons. Però la nostra cuina és molt més diversa. Un plat de mongeta amb patata o una amanida de xató també són cuina tradicional catalana. Una cuina que, a més de deliciosa, també és saludable. Avui et portem la dieta de cuina catalana avalada pels experts del Corpus de la Cuina Catalana, una obra acadèmica impulsada per l'Institut Català de la Cuina que recull, explica i analitza prop de 1.200 receptes de cuina tradicional catalana. El Corpus és molt més que un llibre de receptes; és un inventari del patrimoni gastronòmic del país i una eina molt útil de consulta per conèixer al detall com es preparen i quines propietats tenen els plats del receptari català tradicional. Un dels apartats més útils són els menús elaborats a partir de receptes del Corpus: menús amb receptes pensades per a 4 persones i l'elaboració dels quals inclou les quantitats diàries orientatives d'energia i nutrients per una persona adulta.

Menú d'estiu saludable de cuina catalana

El menú ha estat elaborat per estudiants del Màster de Nutrició i Salut de la Universitat Oberta de Catalunya. Les receptes proposades són orientatives; malgrat que es puguin seguir al peu de la lletra, també es poden canviar algunes preparacions per plats equivalents (cigrons per mongetes, per exemple).

Paret del restaurant Cals Frares de cuina tradicional catalana, a Cabrera de Mar. / Foto: Carlos Baglietto

Dilluns

  • Esmorzar: sopes de llet i figues amb nous.
  • Dinar: escalivada, vedella amb peres, pa amb tomàquet i arròs amb llet.
  • Berenar: xocolata desfeta.
  • Sopar: mongetes bullides, sopa de lluç i taronja amb moscatell.

Dimarts

  • Esmorzar: cafè amb llet, un tall de coca de forner i un plàtan.
  • Dinar: empedrat i maduixes.
  • Berenar: iogurt natural amb fruita.
  • Sopar: mongeta verda amb pernil i pa amb tomàquet.

Dimecres

  • Esmorzar: pa amb tomàquet, mató i macedònia.
  • Dinar: amanida verda, macarrons amb bacallà i llet merengada.
  • Berenar: pa amb oli i xocolata.
  • Sopar: espinacs amb panses i pinyons, rap allagostat i préssecs.

Dijous

  • Esmorzar: cafè amb llet, pa amb tomàquet, iogurt natural artesà i cireres o albercocs.
  • Dinar: amanida verda i fideus mariners.
  • Berenar: macedònia.
  • Sopar: tomàquets de Montserrat amb anxoves, ensalada russa i iogurt amb fruita.

Divendres

  • Esmorzar: sopes de llet i un grapat de nous.
  • Dinar: amanida verda, arròs a banda i macedònia.
  • Berenar: mel i mató.
  • Sopar: truita de carabassó, pa amb tomàquet i maduixes amb vinagre.

Dissabte

  • Esmorzar: cafè amb llet i un entrepà de formatge fresc.
  • Dinar: ceba al cop de puny, llenties amb vinagre i menjar blanc.
  • Berenar: meló.
  • Sopar: amanida de bacallà amb patates, truita de ceba i préssec en almívar.

Diumenge

  • Esmorzar: cafè amb llet i pa amb tomàquet amb pernil salat.
  • Dinar: amanida verda, paella i peres al vi.
  • Berenar: pa amb oli i sucre.
  • Sopar: amanida verda, peix al forn i mel i mató.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!