El peix és un dels productes més frescos i gustosos de Catalunya. Des de l'Empordà fins al Delta de l'Ebre, el litoral català és ple de ports i Confraries que surten cada dia a pescar peix de qualitat. La demanda de la societat de consum actual, però, és superior a la captura d'espècies salvatges. Això fa que part del peix que trobem als mercats o supermercats sigui de piscifactoria. Per saber si el peix que compres és d'un tipus o d'un altre, un pescador de Cambrils ens dona alguns trucs.

Com saber si comprem peix salvatge

El peix salvatge, en general, sempre és més bo, tot i que també sol ser més car. Per contra, el peix de granja, o de piscifactoria, sol ser més barat, però té menys qualitat. A primer cop d'ull és gairebé impossible distingir un exemplar salvatge d'un de granja, tot i que l'ull expert d'un professional podria diferenciar-los. Així doncs, com podem saber quin tipus de peix estem comprant? I als restaurants, és possible conèixer l'origen del peix que ens serveixen? Per resoldre aquests dubtes hem parlat amb un pescador jubilat de Cambrils, en Joan Costa, que ens ha donat alguns consells per poder escollir millor el peix que consumim.

Reportatge pescadors gamba palamòs / Foto: Carlos Baglietto
Pescadors de Palamós amb les gambes i peixos capturats durant una jornada de feina. / Foto: Carlos Baglietto

Si ens volem assegurar que el peix que escollim és d'un tipus o d'un altre, preguntar al peixater és una opció infal·lible

Quan anem al mercat, o a la nostra peixateria de confiança, el més fàcil i fiable sempre és preguntar per l'origen del peix a qui ens el ven. Sigui salvatge o de granja, tot el peix de les parades té una traçabilitat exacta que en determina l'origen. D'aquesta manera, si ens volem assegurar que el peix que escollim és d'un tipus o d'un altre, preguntar al peixater és una opció infal·lible.

Peix fresc en una peixateria local. Foto: Gremi de Peixaters
Peix fresc en una peixateria local. / Foto: Gremi de Peixaters

La importància de la temporada

Al restaurant passa una mica el mateix. En principi, si preguntem al cambrer, ens hauria de poder dir l'origen del peix. Ara bé, tampoc podem exigir que tothom sàpiga al detall d'on prové tot el que serveix. El que sí que podem fer és demanar, sempre amb educació, que es consulti a cuina l'origen del peix. Però més enllà de preguntar, un dels trucs més útils a l'hora d'intentar conèixer l'origen del peix és la temporada. Si durant tot l'any veiem el mateix peix en un restaurant, o en una peixateria, és molt probable que sigui de piscifactoria. Al mar no sempre és pesca el mateix en la mateixa quantitat. Cada espècie de les seves èpoques, les seves vedes i les seves particularitats. De fet, fins i tot cada port té les seves característiques concretes. Així doncs, trobar un mateix tipus de peix amb regularitat en un lloc és un indici clar que es tracta de peix de piscifactoria. Per contra, quan un restaurant no té un tipus de peix en concret durant uns dies, pot voler dir que, quan en té, és d'origen salvatge.

Orada al forn amb pinyons / Foto: Albert Vilas
Orada al forn amb pinyons. / Foto: Albert Vilas

També és important la mida. El peix de granja sol ser sempre igual, de la mateixa mida. Per contra, el salvatge és de la mida que tingui quan es captura; sempre amb una talla mínima legal, és clar. Per tant, un lloc que ofereixi llenguados, per exemple, durant tot l'any d'una mida igual, segurament ven peix de granja. I si un altre establiment ofereix peix divers en funció del dia, amb mides irregulars i a un preu més car, molt probablement vendrà peix de llotja.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!