La gamba vermella (aristeus antennatus) és un dels productes gastronòmics més apreciats a Catalunya. Es tracta d'un aliment amb unes propietats úniques que se sol consumir fresc i que és força exclusiu. No és un producte bàsic ni del dia a dia; es tracta d'un aliment vinculat al luxe o a les ocasions especials, com ara els àpats de Nadal o altres celebracions. I si hi ha un municipi que és famós per la gamba vermella a Catalunya, és Palamós. Però, per què és tan bona (i tan cara) la gamba vermella de Palamós?

🦐 D'on surt el peix que trobem als restaurants? Així és la vida dels pescadors de l'Empordà
 

La millor gamba del món

Sovint es diu que la gamba vermella de Palamós és la millor gamba del món. La de Palamós, però, és la mateixa gamba que es pesca a Dènia o a Huelva. No obstant això, Palamós té unes característiques geogràfiques úniques que fan que les seves gambes siguin d'una qualitat excel·lent. La qualitat d'un producte d'origen animal depèn, en gran manera, de com ha viscut i com s'ha alimentat aquell animal. El pernil ibèric de primera qualitat és el que s'obté de porcs alimentats amb glans; la carn de xai Xisqueta és tan bona perquè les ovelles pasturen molt de temps a camp obert; i la gamba vermella de Palamós és especial perquè viu en una zona que rep molts nutrients.

Caixes de gamba vermella de Palamós acabades de pescar foto Carlos Baglietto
Caixes de gamba vermella de Palamós acabades de pescar / Foto: Carlos Baglietto

Dos corrents que conflueixen al cap de Begur i que fan que els caladors ubicats davant de Palamós siguin molt rics en aliment

Palamós s'ubica al cap de Begur, a l'extrem est de la península Ibèrica. Al sud del cap de Begur hi ha el litoral català, que dibuixa una línia del sud-oest al nord-est. Al nord del cap de Begur, hi ha el golf del Lleó, que dibuixa una línia de nord a sud. En aquestes dues regions marítimes (el litoral català i el golf de Lleó) hi desemboquen rius importants com el Roine, l'Ebre o el Llobregat. Aquests rius baixen plens de nutrients que desemboquen al mar i serveixen d'aliment per als animals marins. Però aquests nutrients no es queden davant la costa en què desemboquen, sinó que els corrents marins els arrosseguen. Els nutrients que desemboquen a Catalunya són arrossegats cap al nord per un corrent marí sud-nord. D'altra banda, els que desemboquen a França baixen cap al sud gràcies a un corrent nord-sud. Dos corrents que conflueixen al cap de Begur i que fan que els caladors ubicats davant de Palamós siguin molt rics en aliment i que, per tant, les gambes que hi viuen siguin sanes, grosses i molt bones.

Muntatge mapa gampa Palamós
Mapa del recorregut dels nutrients fins a la costa de Palamós / Foto: Google Earth

Un producte exclusiu

La gamba vermella és un producte car. Però el preu de la gamba té una raó de ser. Capturar-la no és fàcil; la gamba s'ha de pescar a molta profunditat i en quantitats més petites que el peix. Un vaixell d'arrossegament que surti a pescar gamba pot arribar a pescar fins a 100 kg de producte. Per contra, si surt a pescar peix, pot arribar a capturar fins a cinc vegades aquesta quantitat. La gamba, a més, és un producte delicat i que es troba en punts molt específics del fons marí. No tots els caladors són aptes per pescar gamba.

Pescadors classificant les gambes acabades de pescar foto Carlos Baglietto
Pescadors classificant les gambes acabades de pescar / Foto: Carlos Baglietto

A Palamós, a més, s'hi venen gambes certificades sota la Marca de Garantia Gamba de Palamós, un segell que assegura la qualitat i l'origen de les gambes perquè el consumidor sàpiga al 100 % que el producte que compra és autèntic i de primera qualitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!