Les anxoves són petits peixos que juguen un paper fonamental en la gastronomia, especialment a les cuines mediterrània i atlàntica. El seu intens sabor salat i umami les converteix en un ingredient versàtil que pot elevar el perfil de qualsevol plat. Des del seu ús en pizzes, amanides i tapes, fins a la seva incorporació en salses com la famosa salsa d'anxoves o en la preparació de marinats, les anxoves aporten profunditat i riquesa. A més, la seva llarga tradició de conservació en sal i oli n'assegura la disponibilitat durant tot l'any. Per la seva capacitat per potenciar sabors, són ideals en plats que van des del més simple fins al més sofisticat, oferint diversitat i permetent un ampli receptari culinari.
Receptes amb anxoves
A continuació, repassem cinc receptes amb anxoves que has d'apuntar al teu receptari per fer un dinar o sopar ràpid i ben bo.
Pintxo de pa amb tomàquet i anxoves de l'Escala
Bàsic, però es mereix un dels millors llocs en qualsevol blog de cuina catalana. Dels plaers més absoluts dels quals gaudirem en aquesta vida. Un bon pa torrat sucat amb tomàquet de l'horta, ben madur i amb un raig d'oli d'oliva verge extra i una magnífica anxova de l'Escala. L'anxova salada és un dels sabors que podem categoritzar com umami, que en japonès significa 'saborós'. I és que Catalunya és gastronòmicament incomparable.
🍴 Recepta de pintxo de pa amb tomàquet i anxoves de l'Escala
Torrada de tonyina, brie i anxoves
La següent a la llista és una magnífica torrada. La combinació del formatge brie calent amb les anxoves de l'Escala no té discussió. La tonyina i el pebrot escalivat li aportaran cos i amorositat al conjunt, fent d'aquesta una torrada de les més encertades.
🐟 Recepta de torrada de tonyina, brie i anxoves
Pintxo d'anxova de l'Escala sobre caviar de tomàquet
Un aperitiu d'aquells bons, bons i vistosos! Amb una maca presentació i que no costa tant de fer com pugui semblar. I és que la cuina d'autor està a l'abast de tothom. Només fa falta posar-hi ganes i, perquè no dir-ho, no ser gaire maldestre. Utilitzem suc de tomàquet, però es pot emprar tomàquet triturat. La gelificació està feta amb agar-agar. Es pot fer amb anxoves del cantàbric, és clar, però farem una mica de país i recomanarem les fabuloses anxoves de l'Escala que són la nostra perdició! Ideal per a celebracions i dates assenyalades, i, sobretot, com a aperitiu d'estiu.
🤤 Recepta de pintxo d'anxova de l'Escala sobre caviar de tomàquet
Tomàquets de Montserrat amb anxoves
El tomàquet de Montserrat és una hortalissa delicada i de baixa productivitat, de gran calibre, força buit per dintre, amb poca polpa i de color extern rosa, que presenta forma de carabassa, amb ondulacions arrodonides i suaus. Té un gust lleugerament dolcenc i refrescant. Com que té poca polpa és ideal per menjar cru, en amanides i altres plats freds. El principal component del tomàquet és l'aigua i, per tant, el seu valor energètic és molt baix. El contingut en sucres és lleugerament superior a la resta de verdures, la qual cosa fa que tingui un lleuger gust dolç. La seva importància recau en l'elevada aportació de vitamines, minerals i fibra. Té un elevat efecte antioxidant gràcies al seu contingut en vitamina E, vitamina C i carotens. En definitiva, una combinació senzilla però extraordinària alhora. Gaudeix d'unes bones anxoves de l'Escala i gaudeix del tomàquet de temporada ecològic, un plaer cada cop més valorat.
😋 Recepta de tomàquets de Montserrat amb anxoves
Olives gordal farcides d'anxova i gelatina de vermut
Si t'agraden aquestes olives gordal farcides d'anxova i gelatina de vermut tant com a nosaltres, tens temps de fer-les i posar-les als aperitius de Nadal o de tot l'any. Tot plegat, doncs, un aperitiu molt nostre, on l'oliva és protagonista doble, present en l'elaboració del mateix vermut, i que amb una bona anxova conservada en oli d'oliva convertirà el tradicional vermut acompanyat d'olives, en una autèntica revelació: olives amb vermut incorporat!