Ja feia molt de temps que volia fer aquesta recepta. Un aperitiu d'aquells bons, bons i xulos! Amb una maca presentació i que no costa tant de fer com pugui semblar. Per aquest motiu, i com sempre, us mostraré gràficament el pas a pas. I és que la cuina d'autor està a l'abast de tothom... Només fa falta posar-hi ganes i, perquè no dir-ho, no ser gaire maldestre. He utilitzat suc de tomàquet, però podeu utilitzar tomàquet triturat.

La gelificació està feta amb agar-agar, com ja hem vist en altres ocasions. Es pot fer amb anxoves del cantàbric, és clar, però farem una mica de país i recomanarem les fabuloses Anxoves de l'Escala que són la meva perdició! Ideal per a celebracions i dates senyalades, sobretot com a aperitiu d'estiu. 

Ingredients

12 anxoves de l'Escala

200 ml de suc de tomàquet

3 g d'agar-agar

oli d'oliva verge extra

pebre negre

sal

Preparació
1.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas1

Com us deia, he utilitzat suc de tomàquet, però cal que sigui bo, això sí.

2.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas2

Us farà falta una xeringa. Jo tinc la que em venia amb el Kit d'Esferificació del Ferran Adrià, però serveix qualsevol amb una obertura una mica gran.

3.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas3

Alga agar-agar. La podeu comprar en qualsevol herbolari. S'utilitza molt, cada cop més.

4.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas4

Ens farà falta una cullereta per recollir el caviar de tomàquet. Si té forats millor, és clar.

5.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas6

Mesurem el suc de tomàquet.

6.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas7

L'aboquem en un bol per escalfar-lo.

7.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas8

Salem el suc al nostre gust.

8.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas9

Hi podem posar una mica de pebre negre al gust...com qui es prepara un "Bloody Mary", jeje.

9.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas10

Ho remenem bé i ho portem a ebullició.

10.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas11

Ara mesurem l'agar-agar.

11.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas12

El podeu comprar mòlt, en tires, etc. Però jo us el recomano en pols, ja que es dissol millor.

12.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas13

Quan bulli, aboquem l'alga.

13.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas14

Remeneu-lo bé: heu de dissoldre completament l'agar-agar.

14.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas15

No deixeu de remenar. Ho heu de mantenir dos minuts i parar el foc.

15.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas16

Ara ho heu de deixar entebeir. Si està massa calent se us desfaran les boletes de tomàquet. Si està massa fred... se us quedarà un pegot que no podreu ni succionar amb la xeringa. Heu de trobar el puntet que estigui lleugerament calent.

16.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas17

Mentre s'entebeeix el tomàquet, preparem l'oli.

17.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas18

Poseu dos o tres dits d'oli en un got ample, i el got a dins d'un cassó.

18.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas19

Poseu una mica d'aigua i gel dins del cassó.

19.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas20

Asseieu el got dins.

20.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas21

El que busquem és que l'oli sigui ben fred, i així les boletes de caviar de tomàquet es solidificaran ràpidament.

21.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas22

Xuclem una mica de suc de tomàquet...

22.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas23

i anem tirant gotetes amb paciència, nanos. És molt divertit. Procureu que no es toquin.

23.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas24

A poc a poc i bona lletra.

24.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas25

Elles soletes s'enfonsaran.

25.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas26

Quan en tingueu unes quantes, ja les podeu recollir amb la cullera foradada. Escorreu l'oli.

26.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas27

Les guardarem en algun recipient per a la nevera.

27.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas28

Sembla que no, però gota a gota... es fa una bona quantitat de caviar. Reserveu-lo a la nevera.

28.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas29

A l'hora de servir-lo, utilitzarem les anxoves de l'Escala.

29.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas30

Enrotlleu els filets sobre si mateixos. Un per persona.

30.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas31

Prepareu unes culleretes amb julivert per presentar el pintxo.

31.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas32

Poseu la base de caviar de tomàquet, que encara porta una mica d'oli.

32.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas33

A sobre, hi col·loquem l'anxova, i a gaudir-ne!

33.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas34

Excel·lent presentació i pintxo de gust excel·lent.

34.
pintxo danxova lescala sobre caviar tomaquet pas35

Bon profit!