El tomàquet de Montserrat és una hortalissa delicada i de baixa productivitat, de gran calibre, força buit per dintre, amb poca polpa i de color extern rosa, que presenta forma de carabassa, amb ondulacions arrodonides i suaus. Té un gust lleugerament dolcenc i refrescant. Com que té poca polpa és ideal per menjar cru, en amanides i altres plats freds.

El principal component del tomàquet és l'aigua i, per tant, el seu valor energètic és molt baix. El contingut en sucres és lleugerament superior a la resta de verdures, la qual cosa fa que tingui un lleuger gust dolç. La seva importància recau en l'elevada aportació de vitamines, minerals i fibra. Té un elevat efecte antioxidant gràcies al seu contingut en vitamina E, vitamina C i carotens. En definitiva, una combinació senzilla però extraordinària alhora. Gaudiu d'unes bones anxoves de l'Escala i gaudiu del tomàquet de temporada ecològic, un plaer cada cop més valorat.

 

Ingredients

tomàquets varietat "Montserrat"

anxoves de l'Escala

oli d'oliva verge extra

sal

Variants:

S'hi poden posar unes olives

S'hi pot afegir ceba

Preparació
1.

Avui n'utilitzaré un parell amb els que faré una amanida d'entrant.

2.

Les anxoves, com m'agrada a mi, les dessalem prèviament i les reservem en oli. 

3.

Renteu i talleu els tomàquets a quarts.

4.

Emplateu-los directament.

5.

Talleu unes tires fines de ceba dolça.

6.

Acabeu el plat amb les anxoves i un bon raig d'oli d'oliva.

7.

Jo, fins i tot, hi he afegit ou dur. I ara us ensenyaré una forma diferent de presentar el plat que, penso, fa una mica més de goig.

8.

Un cop rentats, talleu els tomàquets a llesques primes.

9.

Col·loqueu-ne tres a cada plat.

10.

Amaniu-ho amb oli d'oliva verge extra i, si voleu, una mica de sal. Jo no en poso, ja que considero que les anxoves ja són prou salades.

11.

I completeu el plat amb quatre filets d'anxoves per sobre.

12.

I a gaudir.

13.

Mitja vida.

14.

Podeu preparar el mateix plat fent trossos amb el tomàquet i les anxoves.

15.I PER BEURE...

Bon profit!

16.