El tomàquet de Montserrat és una hortalissa delicada i de baixa productivitat, de gran calibre, força buit per dintre, amb poca polpa i de color extern rosa, que presenta forma de carabassa, amb ondulacions arrodonides i suaus. Té un gust lleugerament dolcenc i refrescant. Com que té poca polpa és ideal per menjar cru, en amanides i altres plats freds.
El principal component del tomàquet és l'aigua i, per tant, el seu valor energètic és molt baix. El contingut en sucres és lleugerament superior a la resta de verdures, la qual cosa fa que tingui un lleuger gust dolç. La seva importància recau en l'elevada aportació de vitamines, minerals i fibra. Té un elevat efecte antioxidant gràcies al seu contingut en vitamina E, vitamina C i carotens. En definitiva, una combinació senzilla però extraordinària alhora. Gaudiu d'unes bones anxoves de l'Escala i gaudiu del tomàquet de temporada ecològic, un plaer cada cop més valorat.
tomàquets varietat "Montserrat"
anxoves de l'Escala
oli d'oliva verge extra
sal
Variants:
S'hi poden posar unes olives
S'hi pot afegir ceba
Avui n'utilitzaré un parell amb els que faré una amanida d'entrant.
Les anxoves, com m'agrada a mi, les dessalem prèviament i les reservem en oli.
Renteu i talleu els tomàquets a quarts.
Emplateu-los directament.
Talleu unes tires fines de ceba dolça.
Acabeu el plat amb les anxoves i un bon raig d'oli d'oliva.
Jo, fins i tot, hi he afegit ou dur. I ara us ensenyaré una forma diferent de presentar el plat que, penso, fa una mica més de goig.
Un cop rentats, talleu els tomàquets a llesques primes.
Col·loqueu-ne tres a cada plat.
Amaniu-ho amb oli d'oliva verge extra i, si voleu, una mica de sal. Jo no en poso, ja que considero que les anxoves ja són prou salades.
I completeu el plat amb quatre filets d'anxoves per sobre.
I a gaudir.
Mitja vida.
Podeu preparar el mateix plat fent trossos amb el tomàquet i les anxoves.
Bon profit!