La jutgessa d'Osca que instrueix la causa del retorn de les obres de Sixena a l'Aragó rebutja els recursos del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) sobre el risc de destrucció de les obres si són manipulades i obliga a executar de manera "definitiva" la sentència en un termini de set mesos o que, si no pot ser, el patronat del museu aporti un pla alternatiu de calendari del retorn en un termini de deu dies. La resolució és ferma i la magistrada assenyala que no cap recurs. Així, abans d'acabar el febrer del 2026, Catalunya haurà de tornar les pintures murals de Sixena a l'Aragó, i passaran del MNAC, on estan exposades ara, a restituir la Sala Capitular del Monestir de Vilanova de Sixena.

Després d'anys de periple judicial, en una qüestió que ha esdevingut qüestió d'estat a Catalunya per defensar el patrimoni que considera seu, la magistrada referma la fallada en favor del govern de l'Aragó que ja va confirmar el Tribunal Suprem aquest maig. Els tècnics de l'Executiu aragonès, que ara presideix el popular Jorge Azcón, podran accedir a les sales 16 i 17 del MNAC durant el temps que sigui necessari per executar les tasques, estant tots dos espais tancats al públic. El museu també està obligat a donar tota la informació relativa a la conservació de les obres i a les condicions ambientals de la sala —temperatura i humitat relativa— per garantir la seva "seguretat".

 

El MNAC avisa del perill per a la integritat de les pintures

El MNAC ha defensat al llarg dels darrers mesos davant del jutjat que existeix una "incapacitat tècnica" per dur a terme el trasllat de les obres en els terminis que marca la llei "sense posar-les en risc". El museu sosté que existeix riscs extraordinaris per la integritat de les pintures murals si se sotmeten al moviment que implica el trasllat a l'Aragó, donat que extreure-les de l'ambient de preservació en què es troben podria fer que s'esmicolessin. La fragilitat de les pintures ve condicionada per l'incendi que van patir l'any 1936 a Sixena. Ara mateix, el que hi ha són restes calcinades que tenen un gruix màxim d'un mil·límetre, arrencades amb una tècnica denominada strappo, i muntades damunt d'un suport de fusta sobre una tela. Per tot plegat el museu no parla d'un mural sinó d'un artefacte format per diverses capes.

Aragó va sol·licitar l'execució forçosa

El govern de l'Aragó, que presideix el popular Jorge Azcón, va presentar el 27 de juny al Jutjat Civil de Primera Instància i Instrucció número 2 d'Osca la sol·licitud d'execució forçosa de la sentència que ordena el retorn de les pintures murals. Una vegada vençut el termini de lliurament voluntari en què el Museu Nacional d'Art de Catalunya havia de tornar els béns, l'Executiu aragonès ha fet aquesta petició al jutjat per dur a terme l'execució forçosa de la resolució judicial. Azcón va asseverar que les pintures havien de tornar "a les bones o a les males".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!