Hi ha molts motius pels quals mirem els preus amb més atenció a l'hora de fer la compra. Ja sigui perquè aquest mes s'està fent molt costa amunt o, simplement, perquè toca estalviar per donar-te un luxe aquestes vacances. En qualsevol cas, el no deixar-se un dineral a la cistella de la compra no té per què ser sinònim d'alimentar-se pitjor. Es pot seguir una dieta sana i equilibrada amb un pressupost més ajustat. Aquí van 5 exemples que són nutritius i barats, i a més són molt saborosos i versàtils, la qual cosa et permet incloure'ls en diverses vegades per setmana al teu menú i aconseguir així cuidar la teva salut i la teva economia.

5 aliments barats que són molt nutritius

És més, es tracta de cinc aliments que haurien d'estar sempre al teu rebost, ja que són bàsics que et poden treure d'un conflicte aquell dia que t'oblides de fer la compra o que, directament, tems el moment d'entrar en una botiga. Apunta els cinc productes amb els quals ja no pots viure sense ells.

Llenties

El preu varia molt depenent de la marca, la procedència i de si estan envasades o és a granel. Entre les opcions més barates podem trobar amb facilitat envasos d'un quilo per dos euros (la majoria de marques blanques). A l'hora de calcular una ració podem prendre com a referència la de 80 grams en sec per persona, el que ens dona unes 12 racions llargues per cada paquet.

Aliments barats i nutritius / Foto: Pixabay
80 grams en sec per persona / Foto: Pixabay

Juntament amb unes pastanagues, una ceba, patates i una llauna de tomàquet (tots ells productes igualment assequibles i nutritius) tenim un plat saníssim i equilibrat. A més, per aprofitar fins i tot l'energia, es pot cuinar el paquet sencer i congelar per racions, ja que aguanta perfectament el pas pel congelador. I recorda que les llenties són una de les millors opcions a l'hora de consumir proteïnes d'origen animal, a més de ser riques en fibra.

Sardines

El preu del peix fresc ha pujat considerablement aquests últims anys i fins i tot així les sardines continuen sent entre les opcions més econòmiques. El seu preu sol rondar els 4 o 5 euros el quilo i la recomanació és prendre racions d'uns 150 grams. Però també cal tenir presents les sardines en llaunes. Als supermercats podem trobar moltes opcions entre l'euro i l'euro i mig i la seva composició nutricional és igual de bona que la versió fresca. A més, en aquest cas només cal obrir i menjar. I duren mesos al teu rebost!

Aliments barats i nutritius / Foto: Pixabay
Les sardines són bastant econòmiques / Foto: Pixabay

Les sardines són un dels peixos blaus més saborosos i la recomanació de l'OMS és consumir aquest tipus de producte unes 3 vegades per setmana. També són riques en calci i, per descomptat, en Omega 3.

Pollastre

Carn blanca de qualitat, amb poc greix, fàcil de digerir i ric en vitamines fonamentals. El pollastre és la base de moltes dietes i perquè surti més barat, només cal comprar-lo sencer. Un pollastre sencer costa entre 3 i 4 euros el quilo, menteixis que una safata de pits surt a uns 8 euros i les cuixes s'acosten als 4,50.

Aliments barats i nutritius / Foto: Pixabay
Perquè surti més barat, només cal comprar-lo sencer / Foto: Pixabay

Per fer el càlcul recorda que d'un pollastre (sobre quilo i mig) et surten dos pits, dues contracuixes, les aletes i les carcasses que tant sabor li donen a un brou (que pots guardar-les congelades fins a aconseguir reunir una ració). En resum, unes quatre preparacions diferents de diverses porcions cada una.

Pèsols

Aquest llegum que es camufla entre les verdures és un bàsic que no pot faltar al teu rebost o congelador i és que les versions més barates sempre les trobem en llaunes o en bosses congelades. Sobre l'euro i mig el quilo en aquest últim cas. També són molt versàtils i el mateix els pots consumir sols amb una mica de pernil com sent part d'un guisat, una amanida amb patata i ou o un arròs al qual també afegeixes pastanaga.

Aliments barats i nutritius / Foto: Pixabay
Un clàssic que no pot faltar al teu rebost / Foto: Pixabay

Els pèsols són una excel·lent font de proteïna vegetal que també afegeix una bona quantitat de fibra. A més d'un bon paquet de vitamines com l'A, algunes del grup B (B1, B6, B9) i una bona dosi de C i K.

Ous

És l'únic producte de la llista que s'ha de consumir fresc (no es pot congelar i tampoc no emmagatzemar), però són tan pràctics que mai no arriben a la data de caducitat. El seu preu no arriba als dos euros la dotzena (els de gallines felices pugen una mica, però avui parlem de la nostra cartera). Si parlem de la manera de cuinar-los... gairebé infinites. I sobre el mite que pugen el colesterol ja està tot dit. Els ous són una font de proteïnes baixes en greix i amb una gran quantitat de vitamines i minerals. Tals són els seus beneficis que la recomanació dels nutricionistes és consumir ous unes tres vegades a la setmana.

Si aquesta llista et queda curta, també pots afegir l'arròs, la tonyina en llauna, les patates o la col.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!