El seitó i l'anxova són exactament el mateix animal. I si volguéssim parlar amb propietat, podríem utilitzar el seu nom científic: Engraulis encrasicolus. L'únic problema és que igual no ens entendrien al mercat i molt menys a casa quan diguéssim que hi ha per sopar.

Així doncs, l'anomenem anxova o seitó, es tracta d'un peix blau de mida petita, que sol tenir molt bon preu a la peixateria i que és apreciada pel seu sabor i les seves propietats nutricionals.

Llavors, per què hi ha confusió amb aquests noms? En ocasions es creu que la denominació està diferenciada per les zones, com passa amb molts altres peixos. Però en aquest cas, aquesta diferència està més aviat relacionada amb la seva preparació.

Amb el terme anxova és comuna referir-se a la conserva, als filets que comprem en llauna i es conserven en salaó. Per la seva part, seitó s'utilitza tant per al peix fresc, com el cuinat fregit (tan típic d'Andalusia) i al preparat en vinagre.

El seitó i l'anxova són exactament el mateix animal. Llavors, per què hi ha confusió amb aquests noms?

Amb exactitud

Per ser més exactes i definir bé els termes, podem guiar-nos per la RAU, a les pàgines del qual podem llegir que: el seitó és un "peix teleosti, fisòstom, semblant a la sardina, però més petit, que abunda a la Mediterrània i parteix de l'oceà Atlàntic, amb el qual es preparen les anxoves." Per la seva part, la RAU defineix l'anxova com a "seitó curat en salmorra amb part de la seva sang".

I ara que hem aclarit termes i ja podem anomenar a cada cosa pel seu nom, toca el torn de repassar les particularitats d'aquest ingredient de la setmana.

Propietats nutricionals

El seitó és un peix blau, la qual cosa significa que és ric en greix. Encara que no tanta com altres peixos blaus com poden ser el salmó o les sardines, en una ració de seitons d'uns 100 grams, uns 6 seran grasses.

Però com és ben sabut, el greix dels peixos és ric en Omega 3, un àcid gras molt beneficiós per a l'organisme, en concret per al sistema cardiovascular.

En parlar de vitamines, en aquest cas les del grup B són les grans protagonistes i, malgrat la seva concentració no és tan abundant com en altres aliments, sí que trobem B2, B3, B6 i B12, igual com Vitamina A i D.

En l'apartat dels minerals, el seitó és bona font de fòsfor, potassi i seleni.

Beneficis

El benefici més gran que ens aporta una ració de seitons, a més del seu atractiu sabor en qualsevol de les seves preparacions, està lligat al cor gràcies als seus greixos saludables. L'Omega 3 està especialment recomanat per a persones amb problemes cardiovasculars pel que els seitons haurien d'estar presents en la dieta diària de qualsevol persona.

Aquest àcid gras contribueix a disminuir els nivells de colesterol i triglicèrids (conegut com el colesterol dolent). A més augmenten la fluïdesa de la sang, la qual cosa prevé la formació de coàguls o trombos.

També, el seu pel seu contingut és fòsfor i vitamina A, es tracta d'un excel·lent aliment per als ossos ja que els ajuda a estar sans i forts.

En l'apartat dels minerals, el seitó és bona font de fòsfor, potassi i seleni

Origen

Juntament amb el sorell i la sardina és el peix blau més consumit a Espanya encara que el 90% de la pesca mundial passa bastant lluny de les nostres fronteres, concretament al Pacífic.

Tant a la costa Mediterrània com en l'Atlàntic es pesca seitó encara que no el suficient per compensar l'alta demanda. Per exemple, des de fa anys és habitual que s'exporti de països com el Perú o la Xina per després preparar les conserves aquí de la forma tradicional.

El consell

El seitó és, juntament amb el lluç, al capdavant a l'hora de parlar d'Anisakis. Aquest paràsit es localitza a les vísceres del peix i passa al múscul del peix quan mor, per la qual cosa quan s'ingereix un seitó cru o en semiconserva, és fàcil infectar-se. Per això, els experts recomanen congelar-lo sempre, es tingui o no al·lèrgia a aquest paràsit.