Els oceans, rius i llacs del món són la casa d'innombrables espècies de peix, moltes de les quals formen una part vital de la dieta humana gràcies als seus alts nivells de proteïnes, omega-3 i altres nutrients essencials. Tanmateix, la contaminació d'aquests cossos d'aigua ha portat a una preocupació creixent sobre els nivells de metalls pesants, particularment el mercuri, en certes espècies de peix. El mercuri és un contaminant global que pot afectar negativament el sistema nerviós i el desenvolupament del cervell, especialment en fetus i nens petits. Aquí, explorem els tres peixos amb els nivells més alts de mercuri i altres metalls, proporcionant una guia per a un consum més segur.

eileen byrne 38nIww7mqHs unsplash
Vaixell pesquer / Foto: Unsplash

1. Peix espasa

El peix espasa és una espècie gran, sovint caçada per la seva carn ferma i sabor distintiu. Tanmateix, a causa de la seva longevitat i posició alta a la cadena alimentària, tendeix a acumular nivells significatius de mercuri en el seu organisme. La FDA (Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA) recomana que les dones embarassades, les que planegen estar-ho, les mares lactants i els nens petits evitin per complet el consum de peix espasa a causa del seu alt contingut de mercuri.

El peix espasa és una espècie gran, sovint caçada per la seva carn ferma i sabor distintiu

2. Tauró

El tauró, un altre depredador de l'oceà, també acumula altes quantitats de mercuri en el seu teixit. La pràctica de consumir aletes i carn de tauró no només és èticament qüestionable a causa de la crítica situació de conservació de moltes espècies de taurons, sinó que també representa un risc significatiu per a la salut per la ingesta de mercuri. Igual com amb el peix espasa, s'aconsella als grups de risc evitar el seu consum.

3. Tonyina vermella

La tonyina vermella, molt apreciada pel seu ús en sushi i sashimi, és una altra espècie amb alts nivells de mercuri. La seva mida gran i longevitat contribueixen a l'acumulació de contaminants al llarg de la seva vida. Si bé la tonyina en general és una font excel·lent d'omega-3, és important limitar el consum de tonyina vermella i optar per espècies amb nivells més baixos de mercuri, com la tonyina clara enllaunada, especialment per als grups de risc esmentats anteriorment.

sunorwind vcau65x1v1c unsplash
Filet de tonyina vermella / Foto: Unsplash

Un consum segur

Per minimitzar els riscos associats amb l'exposició al mercuri i altres metalls pesants, és aconsellable diversificar el consum de peix, optant per espècies conegudes per tenir nivells més baixos de contaminants, com la truita de rierol, el salmó i les sardines. L'Environmental Working Group i la FDA ofereixen guies i llistes de peixos recomanats basats en els seus nivells de mercuri, proporcionant una excel·lent eina per a consumidors conscients de la salut.

En ser informats i selectius sobre les espècies de peix que consumim, podem gaudir dels beneficis nutricionals del peix mentre minimitzem la nostra exposició a metalls pesants nocius.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!