Anar a fer la compra és una de les activitats per excel·lència que més mandra ens genera. Tanmateix, no tenim altra opció. O anem al supermercat diàriament o setmanal o tindrem els prestatges buits i morirem de gana. Bé, alguns direu que hi ha l'alternativa de fer la compra en línia, però tots sabem que no és el mateix i que, dins de la penúria i haver de passar pel tràngol, sempre acaba sent més còmode 'embrutar-te' les mans i destriar tu mateix amb els teus ulls aquells productes que més t'agraden i que no veus tan malmesos.

🥑 Pel bé de tots, has de deixar de posar alvocat a les teves amanides
 

Ets d'aquelles persones que quan va al supermercat demanen una bossa de plàstic? Compres la verdura i la fruita envasada? Quin dels teus cubells d'escombraries és el més gran: el groc dels envasos de plàstic? Tot i que cada vegada, i ben a poc a poc, hi ha més usuaris i supermercats que ja no consumeixen ni, directament, ofereixen el plàstic. Aquesta és una tendència a l'alça que el substitueix lentament per bosses de paper, pots de vidre i d'altres alternatives sostenibles per al planeta.

Fer la compra a granel i els pots de vidre

Aquesta tendència es basa a adquirir aliments i productes sense empaquetar, evitant així l'ús excessiu de bosses de plàstic i altres envasos d'un sol ús. Al seu lloc, s'utilitzen recipients reutilitzables, com pots de vidre, per emmagatzemar i transportar els productes adquirits.

🥶 Pel bé de tots, has de deixar de descongelar productes a temperatura ambient
 

Un dels principals avantatges de comprar a granel és la reducció significativa de residus plàstics. Les bosses de plàstic d'un sol ús són un dels contaminants ambientals més grans, ja que poden trigar centenars d'anys a degradar-se completament. En optar per productes a granel i utilitzar recipients reutilitzables, s'elimina la necessitat d'aquests envasos d'un sol ús, contribuint així a la reducció de la contaminació plàstica. A més de ser una opció més ecològica, fer la compra a granel també pot resultar més econòmic a llarg termini.

Fer la compra al supermercat / Foto: Pixabay
Fer la compra al supermercat / Foto: Pixabay

En comprar només la quantitat necessària de cada producte, s'evita el malbaratament d'aliments i s'optimitza la despesa en queviures. Moltes botigues a granel ofereixen preus més competitius que els supermercats convencionals, fet que suposa un estalvi addicional per als consumidors.

Contra el malbaratament alimentari i la contaminació plàstica

Un altre avantatge de comprar a granel és la possibilitat de triar la quantitat exacta de cada producte. Això permet als consumidors comprar només allò que necessiten, reduint així el risc d'acumulació d'aliments a casa i fomentant un consum més conscient i responsable. A més, en comprar a granel, es poden trobar una major varietat de productes, incloent-hi opcions orgàniques i de comerç just, que poden no estar disponibles als supermercats tradicionals. Els pots de vidre són un dels recipients més populars per emmagatzemar la compra a granel. Són duradors, hermètics i fàcils de netejar, cosa que els converteix en una opció ideal per conservar aliments frescos i secs. A més, la seva transparència permet identificar fàcilment el contingut de cada recipient, facilitant l'organització al rebost o cuina.

Pots de vidre / Foto: Pixabay
Els pots de vidre són l'acompanyament ideal de fer la compra a granel / Foto: Pixabay

Fer la compra a granel i utilitzar pots de vidre per emmagatzemar els productes és una manera efectiva de reduir el consum de bosses de plàstic i promoure un estil de vida més sostenible. Aquesta pràctica no només beneficia el medi ambient en reduir la generació de residus, sinó que també pot resultar més econòmica i promoure un consum més conscient i responsable.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!