Et toca cuinar aquest Nadal? Si la resposta és afirmativa, segur que els nervis i l'estrès ja t'estan atacant. Però respira, aquí tens cinc plats que pots deixar preparats amb antelació per tal d’evitar que en aquest dia tan especial t'enxampin entre olles. El Nadal és ple de moments de pau, amor, il·lusió… i nervis a la cuina. El menjar és un dels aspectes més importants d'aquesta festa, això no es pot negar, i, per a molts, la cuina pot suposar una càrrega de feina tan gran que els impedeix gaudir els meravellosos retrobaments, les converses a taula o, simplement, tenir temps per arreglar-se i no asseure's a dinar amb el davantal posat. Enguany volem ajudar-te perquè arribis a aquest dia amb un esperit molt més nadalenc. El truc és senzill: avançar-se i anar cuinant els dies previs per a tenir menys feina acumulada. Aquí tens un menú de Nadal que reuneix tots els requisits: varietat de plats, preparacions boníssimes, un punt de luxe i, per descomptat, sabors molt tradicionals. Comencem!

🍽 Menú de Nadal vegà: aperitius, principal i postres

 

dinar taula decoracio sopar coberts festes nadal - pixabay
Decoració d'una taula per a les festes de Nadal / Foto: Pixabay

Per picar, dues idees ràpides

Aquesta és la part més senzilla, ja que amb uns bons embotits ibèrics o una mica de marisc cuit (que es pot congelar mesos abans) estaríem més que servits. Però, si es vol apostar per una cosa més elaborada, una boníssima opció és el pastís d'escórpora. Pots guardar-lo a la nevera fins a tres dies, i tres mesos al congelador. Això sí, assegura't que estigui en un envàs que tanqui molt bé. Per a aquesta recepta necessitem: 1 kg d'escórpora, 4 ous, un bric petit de nata per a cuinar i un parell de cullerades de tomàquet fregit. El primer pas és coure el peix en aigua amb sal durant uns 20 minuts. El deixem refredar per a no cremar-nos en retirar-ne les espines i, així, poder esmicolar-lo bé. Batem els ous i, a continuació, hi afegim la nata i tota la carn del peix juntament amb la salsa de tomàquet. Ho assaonem al gust i ho aboquem tot dins un motlle que posarem al forn. Important folrar bé el motlle amb paper de forn perquè el pastís no es destrossi en treure'l. 40 minuts a 180° i ja estaria llest. Per a decorar-lo es pot cobrir amb maionesa, empolvorar amb ou dur, col·locar-hi unes olives o donar-li color amb pebrot rostit. Això sí, caldrà fer-ho just abans de servir. Una altra opció que mai falla són els vol-au-vents de pasta fullada. El farcit es pot preparar el dia abans, i, just abans de servir el dinar, qualsevol convidat (inclosos els nens que sempre volen ajudar) pot entretenir-se emplenant-los. Per a no embolicar-se gaire, es pot apostar per la típica amanida russa. Només hem de tallar a trossos més petits les diferents verdures, i, per a donar-li un toc diferent, podem afegir-hi unes gambes o llagostins.

💥 7 aperitius de Nadal fàcils de fer per triomfar a taula

 

Mini vol au vent / Foto: Pixabay
Mini vol-au-vents de pasta fullada / Foto: Pixabay

Primer plat, una recepta tradicional de Nadal

El més senzill i pràctic és preparar una crema o brou, que es pot congelar perfectament. La recepta més tradicional de Nadal és el consomé, que agrada a tothom i se'ns posa de meravella si fa fred. Entre els ingredients, hem de barrejar carn, com botifarra negra, l'os de pernil i gallina, amb verdures, sigui porro, pastanaga o nap. Tot depèn dels gustos. Es deixa bullir tot aproximadament dues hores a foc mitjà mentre anem eliminant l’escuma del brou perquè quedi més clar. El toc especial el podem donar amb uns trossets de pa fregit i, per descomptat, amb un bon raig de vinagre de xerès.

Plat principal: galtes amb salsa de xocolata 

Com que a l'entrant hem optat per peix, ara optarem per un plat de carn. Busquem una recepta no gaire complicada, que guanyi amb el repòs i que tingui un punt diferent: galtes amb salsa de xocolata. Sona bé? Perquè encara resulta millor un cop les tastem. Per a unes sis persones es necessiten dotze galtes, tres cebes, un porro, un pebrot vermell, tres tomàquets, sis grans d'all, tres gots de vi negre i dos de brou de carn, dues fulles de llorer, xocolata negra i una mica de farina. El primer pas és enfarinar les galtes netes de greix i assaonades al gust. Les marquem a foc fort amb una mica d'oli d'oliva i les reservem. D'altra banda, piquem i sofregim les verdures a foc mitjà. Després hi afegim el vi i el brou, ho removem bé i hi afegim les galtes perquè comencin a agafar tot el sabor. Després d'una hora de xup-xup suau, s'hi afegeix el llorer i altres espècies al gust, juntament amb la xocolata a trossos petits, i es deixa cuinar tot uns 30 minuts més. Finalment, triturem la salsa i ho guardem tot junt a l'espera del gran moment. Amb un últim bull estaran millor que acabades de fer. Guarnició? Amb un bon pa per a sucar n’hi hauria prou, però pots preparar una mica d'arròs basmati (que no és tan exigent amb els temps) o un senzill puré de patata.

🎅 Receptes de Nadal fàcils i ràpides: 5 plats diferents per triomfar

 

Galtes amb puré de patates / Foto: Pexels
Galtes amb verdures i puré de patates / Foto: Pexels

Postres de Nadal, llestes en menys de mitja hora

El camí més fàcil seria aprofitar els torrons i dolços típics, però hi ha unes postres de Nadal que són molt senzilles de preparar: el flam de torró, que es fa en menys de mitja hora. En una cassola, escalfem 600 mil·lilitres de llet (també pot ser una beguda vegetal), 200 ml de nata per a muntar, 50 grams de sucre i dos sobres de quallada en pols. S'ha de remoure tot constantment amb les varetes i no deixar que bulli. Hi afegim uns 200 grams de torró de xixona (el tou) tallat a trossos petits i ho remenem perquè es desfaci. Un cop tenim una mescla homogènia i espessa, parem la cocció, repartim la barreja en motlles i la posem a refredar (mínim 5 hores). Abans de servir el flam, pots afegir una mica de caramel a cada motlle o decorar-lo amb una mica de xarop de xocolata.