Si t'agrada la xocolata i la compres sovint, t'hauràs adonat que en els darrers anys la superfície que els supermercats destinen a mostrar les xocolates ha augmentat considerablement. Cada marca mostra la seva varietat, que en alguns casos és molt extensa: xocolates amb llet clàssiques, xocolates amb diferents percentatges de cacau i altres ingredients com galetes, fruita seca, sal, cafè, etc. En aquesta ocasió, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) s'ha centrat en les xocolates que anuncien un percentatge de cacau entre el 70 i el 74%, sense afegits de cap mena.

La millor xocolata, segons l'OCU

L'anàlisi compta amb 18 rajoles diferents, entre les quals hi ha productes de marques xocolateres molt conegudes, com Lindt, Nestlé, Suchard, Valor, etc., i també de marques blanques, perquè actualment la majoria dels grans supermercats tenen la seva pròpia línia de xocolates. Què caracteritza aquest tipus de xocolates? Com triar les millors?

Les tres tauletes més ben posicionades són la d'Alipende 75% Cacau (supermercat Ahorramás) amb 81 punts sobre 100; la d'El Corte Inglés 72% Cacau també amb 81 sobre 100; i, finalment, la de Consum 72% Cacau amb 80 sobre 100. La més barata de les tres, en el moment de fer l'estudi, era la d'El Corte Inglés. Els preus de cadascun d'aquests productes són, respectivament, 0,90 euros; 0,89 euros i 0,90 € per cada 100 grams. Per tant, coincideix que les millors del mercat, sempre segons l'organisme, es troben per sota la barrera de l'euro.

Què determina la qualitat de la xocolata?

Per obtenir una rajola de xocolata negra cal comptar amb diversos ingredients. La qualitat final de la xocolata depèn de la qualitat dels ingredients utilitzats, que bàsicament són:

  • Pasta de cacau: són els sòlids procedents del molt del gra de cacau. És la principal font de sabor i nutrients a la xocolata negra. Conté els sòlids de cacau i la mantega de cacau.
  • Cacau en pols: és la pasta de cacau polvoritzada, la part magra. S'utilitza per afegir sabor i color a la xocolata negra.
  • Mantega de cacau: és la part greixosa del gra de cacau. Li dona a la xocolata negra la seva textura suau i propietats de fusió.
  • Sucre: es pot afegir en quantitats variables, depenent del nivell de dolçor desitjat. Una xocolata al 70% té al voltant del 30% de sucre.
  • Aromes (per exemple, vainilla): poden ser naturals o artificials, que s'agreguen a la xocolata negra per realçar-ne el sabor.
  • Greix làctic (opcional): de vegades s'afegeix a la xocolata negra per fer-la més cremosa, però en molt petites quantitats, perquè no és una xocolata amb llet.
  • Emulsionant o E322 (com lecitina de soja o lecitina de gira-sol): és un additiu que ajuda a mantenir els ingredients barrejats uniformement.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!