Assolir el cim de l'èxit internacional en tan sols 22 anys és una fita a l'abast de molt pocs. Santiago Peralta i Carla Barbotó són els fundadors de l'empresa Paccari que elabora xocolates biodinàmiques, orgàniques i procedents del comerç just des de 2002. Un camí gens fàcil, a través d'una filosofia honesta per combatre els peixos grossos com Nestlé, Kinder, etc., que, de moment, els està sortint la cara positiva de la moneda. En la seva visió de créixer i fer-se conèixer al mercat català i peninsular, la firma equatoriana ha aterrat a la fira Alimentaria & HostelCo per tal d'oferir un tast exclusiu d'algunes de les xocolates més espectaculars que tenen al catàleg i explicar qui són.

Un tast cèlebre i carregat de premis

Més de 400 premis internacionals. Aquesta és la xifra que acumulen el matrimoni xocolater en aquestes dues dècades d'història al sector del cacau. Provinents de l'Equador, país que exportava el 80% del cacau mundial el 1905, volen enaltir la figura dels petits agricultors i productors del cacau al seu país. "L'explotació és terrorífica en aquest sector i volem canviar l'estructura salvatge que hi predomina", ha anunciat el cofundador. "S'ha de ser babau per matar la gent que t'alimenta", ha sentenciat abans de donar pas a un tast que ha delectat el públic present, que ha pogut confirmar que es pot excel·lir sense trepitjar els petits agricultors sense els quals la cadena es trencaria i se n'aniria en orris.

El tast l'han format cinc rajoles de xocolata de dimensions mitjanes que et permetien fer dues mossegades per a cadascuna. El primer tast de xocolata era conformat per un 60% cacau esmeralda, amb gust cremós, apropant-se a la llet i a la nata. Seguidament, un 70% de cacau, orgànic amb olor de sàvia, gessamí, fruits vermells, toc de fusta, expresso cremat, recordant una sensació de cafè àrab amb cardamom. La tercera peça de xocolata del tast era d'herballuïsa, llimona, un producte ideal amb cava. La sal de cusco i els nibs de cacau són les claus del quart tast de xocolata, una peça que marida molt bé amb el rom. Finalment, el cinquè tast de Paccari és el de la fruita de la passió, un maracujà 60%, que, personalment, és el més destacat i deliciós de tots.

Tast xocolata Paccari / Foto: Carlos Baglietto
El cofundador de Paccari, Santiago Peralta, durant el tast / Foto: Carlos Baglietto

La revista Ethical Consumer Magazine ha destacat la xocolata Paccari com la xocolata més ètica del planeta en un rànquing mundial entre 109 marques avaluades. Aquest èxit la converteix en la primera xocolata sud-americana a assolir aquesta posició i la primera d'"arbre a barra" al país d'origen. L'avaluació va abastar categories com el medi ambient, els drets humans, les condicions laborals i la sostenibilitat. Paccari Chocolate, fundat a l'Equador el 2002, ha revolucionat la indústria del cacau amb un model transparent i ètic.

"Volem ser no només la millor xocolata del món, sinó la millor xocolata per al món"

Cata Xocolate alimentaria paccari05
El públic atent al sabor explosiu palatal de la xocolata / Foto: Carlos Baglietto

"La nostra missió fonamental ha estat generar un moviment global xocolater que inclogui els països productors", ha explicat Peralta. "Reivindicar la nostra posició convertint el país en un productor de xocolata de qualitat internacional ha estat el nostre èxit més rellevant. Volem ser no només la millor xocolata del món, sinó la millor xocolata per al món", ha confessat eufòric el cofundador de Paccari durant el tast.

Cata Xocolate alimentaria paccari01
Paccari és la xocolata més premiada a tot el món / Foto: Carlos Baglietto

Cultura biodinàmica

L'agricultura biodinàmica és una pràctica agrícola el fonament de la qual és considerar un cultiu, finca o terreny com un sol organisme complex que funciona en conjunt. Al voltant d'aquesta filosofia, Paccari ha generat i adaptat pràctiques que abasten tots els aspectes de l'agricultura: ecològics, econòmics i socials. Pràctiques com maneig de fems, compostatge, ús dels preparats biodinàmics, mesures per organitzar el paisatge i rotacions de cultius. També s'implementa l'ús de les lleguminoses, els adobs verds, els cultius associats i les influències d'unes plantes sobre altres, des d'encoixinat, fins a la cura de la vida silvestre i les herbes medicinals que són alguns dels temes que abasta aquesta metodologia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!