L'estiu és temporada de fruites i verdures sucoses, però també és una de les millors èpoques de l'any per gaudir de les patates. Malgrat que ara en tenim tot l'any i que les patates noves són més aviat de principis d'estiu, les setmanes avorrides d'agost són un bon moment per preparar un dels plats típics de la cuina catalana més suculents i divertits: les patates d'Olot. Avui t'expliquem com les prepara un dels experts més importants de cuina catalana del país.

🏆 Talent jove en estat pur: aquests són els guanyadors de la 5a edició dels Premis Josep Lladonosa
 

Recepta de patates d'Olot

Les patates d'Olot, com bé indica el seu nom, són un plat típic de la Garrotxa. Es tracta de patates fregides farcides de carn, un mos deliciós i aparentment senzill que amaga una tècnica molt concreta. No és difícil fer unes patates d'Olot, però fer-ne unes de bones requereix paciència i traça. La recepta que et portem avui és la que explica el cuiner i divulgador Josep Lladonosa al seu llibre La cuina catalana. 800 receptes d'avui i de sempre, una obra imprescindible del nostre patrimoni culinari.

La recepta que et portem avui és la que explica el cuiner i divulgador Josep Lladonosa al seu llibre La cuina catalana. 800 receptes d'avui i de sempre, una obra imprescindible del nostre patrimoni culinari

Ingredients (per a 10 persones):

  • 4 o 5 patates mitjanes
  • 3 ous
  • 50 g de farina
  • Oli d'oliva
  • 500 g de carn magra de porc
  • 500 g de carn magra de vedella
  • 1 l de llet
  • 300 ml d'oli d'oliva
  • 4 tomàquets
  • 2 cebes
  • 50 g de farina
  • 50 ml de brandi
  • Sal
Josep Lladonosa amb el llibre La cuina catalana. 800 receptes d'avui i de sempre.  / Foto: Carlos Baglietto

Elaboració:

  1. Talla la carn de porc i de vedella a trossos regulars i sala-ho.
  2. Enrosseix la carn en una cassola.
  3. Pela les cebes i els tomàquets i talla'ls a trossos regulars ben fins.
  4. Afegeix les cebes a la cassola fins que quedi ben rossa.
  5. Afegeix el tomàquet a la cassola fins que quedi ben concentrat.
  6. Ves-ho remenant freqüentment.
  7. Afegeix la farina i el brandi i barreja-ho amb la carn durant uns 4 minuts.
  8. Remulla-ho amb llet i remena bé el contingut a la cassola.
  9. Un cop quedi tot cuit i mesclat, tapa i deixa que cogui lentament, removent de tant en tant fins que la carn s'estovi.
  10. Retira la cassola del foc, tritura-ho i deixa-ho refredar bé.
  11. Per preparar les patates, pela-les, neteja-les i talla-les a rodanxes d'uns 3 mil·límetres d'ample.
  12. Escalfa una quantitat abundant d'oli i quan sigui calent, aboca-hi les patates.
  13. Cou-les fins que siguin toves, però no les fregeixis del tot.
  14. Retira-les a un paper absorbent.
  15. Col·loca una mica de farciment de carn sobre una patata i cobreix-la amb una altra. Repeteix el procés fins que gastis tot el farciment.
  16. Passa les patates per farina i ou batut i fregeix-les fins que quedin ben rosses.
  17. Serveix immediatament.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!