La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les patates noves i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar unes patates noves al forn amb amanida d'herbes, un pastís de patata i una amanida alemanya.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb patates noves
1. Patates noves al forn amb amanida d'herbes
Ingredients:
- Unes 10 patates noves
- 4 grans d’all
- 150 g de formatge parmesà ratllat
- Un cogombre
- Una pastanaga
- Una ceba tendra
- Un manat de raves
- Unes branques d’anet
- Unes fulles d’alfàbrega
- Oli
- Sal
- Pebre

Rentem bé les patates, les tallem en 4 parts. En una safata de forn posem oli d’oliva, les patates, els grans d’all sencers, sal, pebre, oli i enfornem a 180 °C durant 30 minuts. Les traiem del forn, escampem formatge parmesà i les tornem a enfornar 10 minuts més. Amb un pelador fem tires de cogombre, el posem sobre un colador amb un grapadet de sal i deixem que tregui tota l’aigua. Pelem una pastanaga i també en fem tires amb el pelador. Tallem els raves a llunes. En el bol barregem les tires de pastanaga i de cogombre, una ceba tendra filetejada, els raves, unes branques d’anet i alfàbrega. Amanim amb oli i sal. Barregem bé. Tan bon punt les patates surtin del forn, les passem al plat i acabem amb l’amanida d’herbes.
2. Pastís de patata
Ingredients:
- 500 g de patates noves
- 4 xalotes, pelades i filetejades
- Un ou
- 200 g de formatge d’untar
- Un manat de porradell
- Una cullerada d’herbes mediterrànies
- 100 g de formatge tipus emmental ratllat
- Sal i pebre
- Oli d’oliva
- Mantega
- Farina

Pelem i tallem a rodanxes les patates i en una safata on puguin estar ben escampades hi posem un raig d’oli, distribuïm les patates, salpebrem, oli i al forn durant 20 minuts a 180 °C. Les enretirem del forn i hi posem les xalotes pelades i tallades a rodanxes i enfornem 10 minuts més. Mentrestant barregem un ou amb formatge d’untar, porradell, herbes mediterrànies, pebre i formatge Emmental. Hi posem les patates i les xalotes enfornades i barregem bé. Untem un motlle amb mantega i farina. Espolsem bé la farina del motlle. Omplim amb la barreja de patates. Aplanem fins a allisar. Enfornem 30 minuts a 180 °C.
3. Amanida alemanya
Ingredients:
- 500 g de patates noves
- 4 ous
- 150 g de cansalada viada
- 4 alls tendres
- Una cullerada sopera de mostassa a l’antiga
- 100 g de maionesa
- 100 ml de vinagre de sidra
- Unes branques de porradell
- Unes branques d’anet fresc
- 8 cogombrets en vinagre
- Sal pebre

Bullim les patates amb pell durant 30 minuts. Bullim els ous durant 9 minuts. Fem suar a la paella la cansalada a dauets fins a enrossir. Piquem els alls tendres, el porradell i els cogombrets. Al bol posem la maionesa, el vinagre de sidra i mostassa a l’antiga. Barregem. Hi afegim els alls tendres, el porradell, els cogombrets i barregem. Trenquem les patates ja fredes amb els dits i les barregem amb tota la salsa. Al plat posem les patates ben amanides, a sobre hi posem la cansalada cruixent, unes branquetes d’anet fresc i l’ou dur pelat i tallat a llunes.