El microones és un electrodomèstic indispensable en qualsevol cuina. Sol tenir mala fama perquè l'associem al menjar reescalfat de mala qualitat, però el microones pot ser un aliat fantàstic a la cuina si el fem servir correctament. Pots escalfar el fricandó d'ahir, descongelar pa o fer un plat de verdures al vapor sense embrutar cap cassola. Així és com pots treure el màxim profit al teu microones de manera ràpida, senzilla i saludable.
Com cuinar verdures al microones
La verdura es pot cuinar de mil maneres: a la brasa, saltada, a la planxa, bullida, escaldada, estofada, rostida... Tècniques culinàries que requereixen fogons, forn o graella, unes eines per a les quals de vegades no tenim temps. Però a la cuina sempre hi ha alternatives, i el temps no és cap excusa per no menjar verdura. Si tens un microones i cinc minuts pots cuinar-te un plat exquisit de verdura al vapor d'allò més gustós i saludable.

La manera més ràpida, directa i fàcil de fer les verdures al vapor és coure-les directament sense afegir-hi res. Només caldrà que les tapis bé, perquè el vapor que desprenen no s'escapi, i engegar el microones a màxima potència. Per una ració d'entre 150 g i 200 g, pots coure durant 2 minuts i mig les verdures que requereixin una cocció curta, com mongetes verdes o bròquil. Per a verdures de cocció mitjana, com la coliflor o l'api, pots cuinar-les durant 4 minuts. I per a verdures amb coccions més llargues, com la patata o els troncs de les cols, posa el temporitzador a 6 minuts. Si passat aquest temps la verdura encara és crua, escalfa-la més en tandes d'1 minut fins que quedi al teu gust, vigilant de no passar-te i procurant que la verdura estigui sempre ben tapada.
L'acompanyament perfecte
A més de verdura, però, al microones també s'hi poden cuinar altres aliments que combinen de meravella amb un bon plat d'hortalisses. Si vols fer un ou, per exemple, el pots cuinar de diferents maneres, i més ràpid que si el fessis amb una olla. Per aconseguir un ou passat per aigua, trenca'n un en una bosseta de film i escalfa'l durant 45 segons, o durant poc més d'un minut si vols un ou dur. Per contra, si vols un ou ferrat, malgrat que difícilment et quedarà com el que puguis fer en una paella, posa l'ou trencat en un bol amb un raig d'oli i cuina'l 45 segons sense tapar.
Per amanir tot el que cuinis al microones, sempre és millor afegir un raig d'oli, de vinagre, de llimona o un polsim de sal al final de la cocció
Si en comptes d'ou prefereixes fer un tall de peix, pots cuinar lluç o bacallà, per exemple, sense deixar olors a la cuina. També pots preparar cloïsses o musclos al vapor, com si els fessis amb una olla, però amb l'escalfor del microones. Amb dos minuts i mig n'hi hauria d'haver prou. Finalment, per amanir tot el que cuinis al microones, sempre és millor afegir un raig d'oli, de vinagre, de llimona o un polsim de sal al final de la cocció. Si ho afegeixes abans d'escalfar-ho, podria interferir en el procés de cocció i espatllar-te el dinar.