Catalunya reafirma, un any més, el seu lideratge gastronòmic al conjunt de l'estat. Durant el 2023, Catalunya ha concentrat la majoria de premis gastronòmics que s'han repartit a Espanya, amb distincions en tots els àmbits; des de la cuina fins a la sala, passant pel producte dolç i de temporada. Una qualitat gastronòmica que destaca per sobre la resta, i que es consolida al capdamunt dels rànquings mundials. T'expliquem el palmarès català en el món gastronòmic durant aquest darrer any 2023.

Estrelles Michelin

La Gala de la Guia Michelin d'enguany s'ha celebrat a Barcelona. La capital catalana ha estat l'amfitriona de l'esdeveniment gastronòmic més important de l'any. La prestigiosa guia francesa ha confiat en la ciutat per acollir la gala més esperada i la que reparteix els premis més prestigiosos del món: les estrelles Michelin. La pluja de guardons a Catalunya ha repartit tres estrelles noves i ha revalidat el lideratge de Catalunya per sobre de la resta de comunitats autònomes. El restaurant Disfrutar ha obtingut la tercera estrella Michelin, i els restaurants Quirat i Suto han obtingut la primera. A més a més, la cinquantena d'establiments catalans que ja en tenien alguna, l'han mantingut un any més.

restaurant disfrutar chefs sergi alcazar 13
Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, xefs del Disfrutar / Foto: Sergi Alcazar

Però a banda de les estrelles, la Gala Michelin d'enguany també ha deixat a Catalunya tres dels quatre premis especials. El premi a millor xef jove ha estat per Martina Puigvert, de Les Cols d'Olot; Joan Carles Ibañez, de Lasarte, ha guanyat el premi a millor cap de sala, guardó que només ostenta ell i el seu homòleg a Perelada, Toni Jerez; i Josep Roca ha estat el guanyador del premi a millor sommelier de la Guia Michelin.

Catalunya ha concentrat la majoria de premis gastronòmics que s'han repartit a Espanya, amb distincions en tots els àmbits; des de la cuina fins a la sala, passant pel producte dolç i de temporada

50 Best

El restaurant Disfrutar, un dels exponents gastronòmics catalans més multipremiats de l'any, s'ha proclamat 2n millor restaurant del món a la llista dels 50 Best. Es tracta de la llista que publica els 50 millors restaurants del món, amb locals tan importants com el DiverXo de Madrid (3r), l'Alchemist de Copenhaguen (5è) o el Mugaritz de Sant Sebastià (35è). A més, dos dels nou restaurants que formen part del 'Best of the Best' són catalans. Es tracta dels restaurants que ja s'han proclamat com a primers del món en alguna ocasió, com és el cas del Bulli i del Celler de Can Roca.

Millor xef del món

La Gala dels The Best Chef Awards, celebrada el passat mes de novembre, va reconèixer el xef Albert Adrià com a segon millor cuiner del món, només per darrere de Dabiz Muñoz. Al top 10 també trobem quatre catalans més: els xefs del restaurant Disfrutar (Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch) en setena posició, i Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, en vuitena. En total, Catalunya reuneix una desena d'aparicions a la llista dels 100 millors xefs de tot el món.

Millor cocteleria del món

A banda de restaurants, Catalunya també té bars i cocteleries de gran nivell. Barcelona aconsegueix, per segon any consecutiu, tenir la millor cocteleria del món entre els seus bars. Enguany ha estat la cocteleria Sips, que ha pres el relleu a la campiona de l'any passat, i actual quarta classificada, la cocteleria Paradiso. Guardons que reconeixen el bon estat de forma de la gastronomia líquida del país, més enllà del món del vi.

Premi Nacional de Gastronomia

Un cop més, els xefs del Disfrutar (Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch) reben un reconeixement per la bona feina feta, en aquest cas per part de la Reial Acadèmia de Gastronomia. Els tres cuiners han rebut el premi a millors caps de cuina del país en el marc dels Premis Nacionals de Gastronomia.

Acadèmia Nacional de Gastronomia

Els Premis Nacionals de Gastronomia (que tenen el mateix nom que els anteriors, però són diferents) els atorga l'Acadèmia Nacional de Gastronomia i Nutrició de Catalunya. Uns premis de prestigi nacional, impulsats pel president de l'acadèmia, Carles Vilarrubí i Carrió, que enguany han estat per a: Rafa Peña i Cerro, copropietari del restaurant Gresca (Premi Nacional de Gastronomia); Nil Dulcet i Padrós, xef i director del restaurant Compartir Barcelona (premi revelació); Pablo Sacerdotte, cap de sala del restaurant Cocina Hermanos Torres (premi cap de sala); Marc Casanovas i Anguera, comunicador gastronòmic (premi de periodisme gastronòmic) i José Ramón Andrés i Puerta, per la tasca humanitària al capdavant de World Central Kitchen (premi especial de l'acadèmia).

Millor torró de l'estat

Les dates nadalenques han portat més guardons catalans. El millor torró de l'estat s'elabora a la pastisseria Noguera de Vilobí d'Onyar. Un obrador artesà que ha guanyat a la resta de participants d'un concurs d'escala nacional en la categoria de millor torró artesà de crema cremada.

Millor panettone 

Vallflorida Xocolaters, la pastisseria de Sant Esteve de Palautordera, amb Lluís Costa al capdavant, elabora el millor panettone de l'estat. A més, l'obrador català s'ha imposat en les dues categories del concurs: millor panettone clàssic i millor panettone de xocolata. Una vuitantena de participants pugnaven per aconseguir el primer lloc, i ha estat aquesta pastisseria catalana la que s'ha proclamat vencedora dels dos tipus de panettone. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!