El millor panettone artesà de l'Estat es fa a Catalunya i l'elabora Lluís Costa, de Vallflorida Xocolaters, pastisseria de Sant Esteve de Palautordera. Un guardó que, a més, és doble. I és que Costa l'ha guanyat en la categoria tradicional (el panettone clàssic de fruita) i en la de xocolata, un fet que no havia passat mai fins ara. El pastisser s'ha imposat als prop de 80 participants del concurs que cada any organitza l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) i que s'ha celebrat en el Gastronòmic Fòrum Barcelona.

Una pastisseria amb trajectòria i premis

Fundada el 1983, Vallflorida, va néixer amb l'objectiu d'oferir un producte diferent i de qualitat. Una pastisseria clàssica amb un toc modern, amb el temps han anat redefinint la identitat, i actualment la pastisseria es caracteritza per elaborar productes més avantguardistes, i la xocolata és l'element més representatiu del local. Des de la incorporació a l'obrador dels seus dos fills, Gerard i Lluís Costa, s'han desenvolupat noves línies de venda en l'àmbit de botiga i obrint el camí per a la venda de productes de xocolata capaços de satisfer els paladars més exigents del país.

El guardó té com a objectiu incentivar i premiar els coneixements i les habilitats dels pastissers artesans en l'elaboració del panettone. El jurat té en compte criteris com l'aparença i la forma, el fornejat i l'aspecte del glacejat, l'estructura de la molla o el desglossament de la fruita, així com l'olor o el sabor. La febre del panettone, una tradició vinguda d'Itàlia, cada cop està més arrelada a casa nostra i des del 2014, les vendes s'han multiplicat. De fet, Catalunya fa vuit anys que fa els millors panettones de l'Estat.

El guanyador s’ha mostrat dolçament emocionat davant del públic i la premsa en l'acte que s’ha celebrat aquest dimarts al vespre en el marc del Gastronòmic Fòrum Barcelona. “Vull agrair a la meva família i al meu equip tot l’esforç que han realitzat durant tots aquests anys per arribar fins aquí; sense equip no és possible fer res. Ara se’ns gira molta feina, lluitarem i farem tot el que faci falta per poder arribar a tothom amb els nostres panettones”, ha manifestat Costa.

La mà del mestre del panettone

Nascut en una família de pastissers, va créixer entre farina, xocolata i cremes des de petit. Amb 16 anys va començar a treballar al negoci familiar Vallflorida Xocolaters. Mentrestant es formava a l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, ​​on va tenir l'oportunitat d'aprendre de grans referents del món de la pastisseria, com el mestre Lluís Morera (Chocolates Brescó, de Benavarri) o Carles Mampel (Pastisseries Bubó), amb qui té la sort de formar part com a ajudant de l'equip guanyador de la copa del món de pastisseria 2011. Ha impartit cursos de pastisseria a diversos centres de l'estat i a Mèxic, Rússia i Bolívia. Col·labora amb grans personalitats d'alta cuina, com ara Albert Adrià, i és professor de pastisseria a l'escola Sant Ignasi.

Costa compta amb un reguitzell de premis al llarg de la seva encara curta trajectòria. El 2010 va guanyar el premi al 2n millor jove pastisser i també va ser el 2n millor xocolater de l'Estat. Altres triomfs són el de millor artesà alimentari el 2012 o el millor croissant artesà de mantega d'Espanya el 2015.