El Premi Nacional de Gastronomia al Millor Cap de cuina 2023 té tres noms propis: Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch que han estat proclamats guanyadors en l'edició d'enguany. Els xefs del restaurant Disfrutar rebran el reconeixement el pròxim 3 d'octubre al Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía en la gala de lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia 2023. El jurat que ha alçat el trio de catalans com a victoriosos ha estat presidit pel Premi Nacional de Gastronomia Joan Roca i integrat per Lourdes Plana Bellido i José Mª Sanz-Magallón, presidenta i secretari general de la RAG, els Premis Nacionals Jesús Sánchez i Mario Sandoval, i els Acadèmics Cuchita Lluch, Julia Pérez, Miguel Loya i Alfonso Rodés.

La gastronomia catalana brilla internacionalment

Els xefs Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch van començar a treballar al mític El Bulli amb un any de diferència, entre 1996 i 1998. Després que el restaurant tanqués el 2011, van unir esforços per obrir el local Compartir a Cadaqués el 2012 i, posteriorment, el premiat Disfrutar, que representa el seu projecte més ambiciós, el 2014.

La trajectòria professional de tots tres es va veure impulsada gràcies a l'equip creatiu amb Ferran Adrià. Amb l'Adrià van continuar col·laborant en la conceptualització de la Bullipèdia fins a finals del 2014, però van decidir associar-se per obrir el seu primer restaurant junts. Així va néixer Compartir, a Cadaqués, el 2012. Dos anys més tard van inaugurar el Disfrutar a Barcelona, ​​on han estat reconeguts amb 2 estrelles Michelin, 3 sols Repsol i han aconseguit la segona posició a The World's 50 Best Restaurants 2023.

El Disfrutar: "Immensa creativitat i excel·lència"

També dirigeixen una consultoria gastronòmica i el 2022 van inaugurar Compartir Barcelona seguint l'esperit del seu germà gran de Cadaqués. A més, Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch van rebre el 2021 el Premi Nacional de Gastronomia a la Millor Comunicació per la publicació del llibre Gaudir Volum I, el Volum II del qual veurà la llum el pròxim octubre.

El Jurat ha destacat "la seva impecable trajectòria, la immensa creativitat i excel·lència de tots els projectes que emprenen. La seva cuina té una identitat pròpia, autèntica, que unida a la seva creativitat desbordant i a un nivell tècnic insuperable, donen com a resultat una experiència única que es gaudeix des del principi fins al final. La combinació dels seus talents ha creat un dels millors restaurants del món i la cuina és patrimoni de la nostra gastronomia".