Ja fa set mesos que Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia. I casualitat o no, la BBC, la televisió pública britànica, ha emès un reportatge sobre la cultura i la gastronomia catalanes. Es tracta d'un episodi de la sèrie "The Travel Show", presentat per Emeline Nsingi Nkosi, titulat "A Catalan Journey", és a dir, un viatge català. Durant l'episodi, la reportera britànica visita algunes de les icones culturals més importants del país amb l'objectiu de descobrir què vol dir ser català.
La BBC a Catalunya
Si et preguntessin què vol dir ser català, tens clar què respondries? Això és el que es pregunta Emeline Nsingi a l'episodi dedicat a Catalunya de "The Travel Show", un programa cultural de la BBC. Evidentment, no hi ha una única resposta a una pregunta tan complexa; però durant l'episodi, la reportera repassa i descobreix en primera persona alguns dels trets més característics que defineixen la cultura de la societat catalana. A través del futbol, del menjar i de la cultura popular, la BBC fa un retrat de com som els catalans, o almenys, de com ens veuen els anglesos.

L'episodi comença parlant sobre el Barça. Nsingi visita l'estadi de Montjuïc en un dia de Clàssic i s'acosta a la penya barcelonista de Sant Antoni per viure l'ambient blaugrana de primera mà. També fa algunes pinzellades de la història del país, especialment sobre la repressió franquista a Catalunya, amb una conversa amb Rafael Ribó. Tampoc hi falta una bona dosi de castells, amb un assaig i una diada castellera a Vilafranca del Penedès. Però un dels punts més importants que destaca el reportatge és la gastronomia.
A Valls, com no podia ser d'una altra manera, descobreix els calçots de la mà d'Adrià Wegrzyn, el campió del Concurs de Menjar Calçots

La gastronomia catalana segons els anglesos
La reportera de la BBC visita 3 ciutats: Barcelona, Vilafranca del Penedès i Valls. Si bé a Vilafranca només parla de castellers, a Barcelona i Valls, Nsingi tasta alguns dels plats més icònics de la nostra cuina. A Barcelona visita el mercat de la Boqueria, concretament la parada del Quim de la Boqueria, per tastar la truita de patata i el pa amb tomata. I a Valls, com no podia ser d'una altra manera, descobreix els calçots de la mà d'Adrià Wegrzyn, el campió del Concurs de Menjar Calçots. La reportera aprèn com es cuinen i com es mengen els calçots. Abans de tastar-los explica que els calçots són cebes allargades típiques de la regió. I un cop els ha tastat, se sorprèn del sabor que tenen: "Quines cebes més bones! No pensava que tinguessin tant sabor".