Ja fa set mesos que Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia. I casualitat o no, la BBC, la televisió pública britànica, ha emès un reportatge sobre la cultura i la gastronomia catalanes. Es tracta d'un episodi de la sèrie "The Travel Show", presentat per Emeline Nsingi Nkosi, titulat "A Catalan Journey", és a dir, un viatge català. Durant l'episodi, la reportera britànica visita algunes de les icones culturals més importants del país amb l'objectiu de descobrir què vol dir ser català.

La BBC a Catalunya

Si et preguntessin què vol dir ser català, tens clar què respondries? Això és el que es pregunta Emeline Nsingi a l'episodi dedicat a Catalunya de "The Travel Show", un programa cultural de la BBC. Evidentment, no hi ha una única resposta a una pregunta tan complexa; però durant l'episodi, la reportera repassa i descobreix en primera persona alguns dels trets més característics que defineixen la cultura de la societat catalana. A través del futbol, del menjar i de la cultura popular, la BBC fa un retrat de com som els catalans, o almenys, de com ens veuen els anglesos.

Bar Quim de la Boqueria, ous fregits amb xipirons pla general / Foto: Carlos Baglietto
Bar Quim de la Boqueria / Foto: Carlos Baglietto

L'episodi comença parlant sobre el Barça. Nsingi visita l'estadi de Montjuïc en un dia de Clàssic i s'acosta a la penya barcelonista de Sant Antoni per viure l'ambient blaugrana de primera mà. També fa algunes pinzellades de la història del país, especialment sobre la repressió franquista a Catalunya, amb una conversa amb Rafael Ribó. Tampoc hi falta una bona dosi de castells, amb un assaig i una diada castellera a Vilafranca del Penedès. Però un dels punts més importants que destaca el reportatge és la gastronomia.

A Valls, com no podia ser d'una altra manera, descobreix els calçots de la mà d'Adrià Wegrzyn, el campió del Concurs de Menjar Calçots

Mercè 2022 Castellers cel / Foto: Carlos Baglietto.
Castellers durant la diada de la Mercè / Foto: Carlos Baglietto.

La gastronomia catalana segons els anglesos

La reportera de la BBC visita 3 ciutats: Barcelona, Vilafranca del Penedès i Valls. Si bé a Vilafranca només parla de castellers, a Barcelona i Valls, Nsingi tasta alguns dels plats més icònics de la nostra cuina. A Barcelona visita el mercat de la Boqueria, concretament la parada del Quim de la Boqueria, per tastar la truita de patata i el pa amb tomata. I a Valls, com no podia ser d'una altra manera, descobreix els calçots de la mà d'Adrià Wegrzyn, el campió del Concurs de Menjar Calçots. La reportera aprèn com es cuinen i com es mengen els calçots. Abans de tastar-los explica que els calçots són cebes allargades típiques de la regió. I un cop els ha tastat, se sorprèn del sabor que tenen: "Quines cebes més bones! No pensava que tinguessin tant sabor".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!