En una ciutat com Barcelona, on l'oferta gastronòmica és tan àmplia com variada, trobar un fricandó casolà, dels de tota la vida, pot semblar una missió complicada. Aquest guisat tradicional català, elaborat amb fins talls de vedella estofats amb bolets i un sofregit que fa olor de diumenge a casa de la iaia, és un d'aquests plats que conquereixen per la seva senzillesa i profunditat de sabor. El millor és que no fa falta anar a un restaurant de luxe per gaudir-ne com es mereix. Barcelona amaga racons on aquest clàssic es prepara amb mim i sense inflar el compte.
On menjar un bon fricandó a Barcelona
Un d'aquests llocs on el fricandó té gust de llar és el restaurant Can Vilaró, un establiment dels de tota la vida, situat al costat del Mercat de Sant Antoni. Allà, cada cullerada sembla feta per recordar-te la cuina de la teva infantesa, amb una salsa espessa, carn tendra i bolets que aporten un sabor profund. El menú diari no supera els 15 euros i sol incloure plats de cullera que fan justícia a la tradició catalana.

Una altra bona opció és el Bar del Pla, al Born, on el fricandó se serveix com a tapa en porcions generoses, perfecte per compartir sense perdre qualitat. L'ambient modern no resta autenticitat a la seva recepta, que respecta el temps de cocció lent i l'ús d'ingredients locals. Si busques un fricandó diferent i deliciós, el restaurant Mantis és una opció que no pots perdre't a Barcelona. “No és cap sorpresa que m’hagi agradat aquest fricandó, al que anomenen fricanwok. Fan servir la llata de vedella, el tall clàssic per a aquesta recepta, que primer couen sencera i després saltegen al wok. En la tria dels bolets s’allunyen del cànon, dels moixernons, per anar cap a les múrgoles, que fan al punt, i napen amb un fons d’espècies cantoneses i reguen amb uns quants pinyons. Una fina i justa juliana de ceba tendra posa el matís fresc al plat”, explica la Rosa Molinero.
Tots aquests racons ofereixen aquest plat amb una excel·lent relació qualitat-preu
Acabem la sèrie de recomanacions amb el restaurant Somni. Es tracta d'un restaurant d’hotel que abandera la cuina d’aquí i és una bona defensa a primera línia del fet que creiem en el receptari propi. L’artífex de tot plegat és el cuiner Miguel Muñoz, amb una dilatada trajectòria. Una mica de xup-xup, de mar i muntanya, de fricandó i l’arròs a la cassola i també alguns clàssics afrancesats que gairebé ja no es troben. I tan bé ho fan que sigui lloc on parar-hi sol o amb amics, família, parella o companys de feina.

Com veus, no fa falta gastar una fortuna ni anar-se'n als afores per gaudir d'un bon fricandó a Barcelona. Només fa falta saber on mirar i valorar els llocs que continuen cuinant com abans, amb paciència, afecte i bon producte. Perquè quan un plat està ben fet, no necessita ornaments ni reinterpretacions. Només una bona barra de pa i ganes de gaudir-ne. I si l'acompanyes amb una copa de vi negre de la terra, l'experiència serà encara més autèntica.