La junta mèdica formada per la Justícia argentina en el marc de la investigació per possible negligència mèdica en la mort de Diego Armando Maradona assegura que "l'actuar" de l'equip de salut de l'exfutbolista va ser "inadequat, deficient i temerari", segons un informe filtrat pels mitjans locals. La resolució, d'unes 70 pàgines i que serà presentada aquest dilluns a la Justícia, ha estat publicada per diversos mitjans com a Clarín, La Nación i Infobae, entre d'altres, informa l'agència EFE.

Maradona mural Argentina mor Europa Press

Diego Armando Maradona, una llegenda argentina / Europa Press

Un procedir "inadequat, deficient i temerari"

"L'equip mèdic tractant es va representar justament i acabada la possibilitat del resultat fatal respecte del pacient, sent absolutament indiferents a aquesta qüestió, no modificant les seves conductes i pla mèdic/assistencial traçat, mantenint les omissions perjudicials precedentment apuntades, abandonant 'a la seva sort' l'estat de salut del pacient," diu l'informe.

"L'actuar de l'equip de salut que atenia Maradona va ser inadequat, deficient i temerari. El senyor DAM (les inicials de Diego Armando Maradona), almenys des de la internació a IPENSA, no es trobava en ple ús de les seves facultats mentals, ni en condicions de prendre decisions sobre la seva salut", afegeix el text.

Diego Armando Maradona Argentina Europa Press

L'afició argentina va acomiadar Maradona en uns actes multitudinaris / Europa Press

Maradona podria haver sobreviscut

A més, assenyala que "van ser ignorats els signes de risc de vida que presentava el pacient" i que Maradona "hauria d'haver estat avaluat en profunditat del seu risc cardiovascular i possibles cardiopaties" perquè tenia una "història prèvia d'insuficiència cardíaca". Afirmen que Maradona va poder haver sobreviscut.

"Maradona va començar a morir, almenys, 12 hores abans de les 12.30 del dia 25 de novembre passat. Presentava signes inequívocs de període agònic prolongat, per la qual cosa concloem que el pacient no va ser degudament controlat des de les 0.30 hores del dia de la seva mort", diu l'informe.

El campió del món amb l'Argentina a Mèxic 1986 va morir el 25 de novembre i l'autòpsia va determinar que va morir com a conseqüència d'un "edema agut de pulmó secundari a una insuficiència cardíaca crònica reaguditzada". També van descobrir al seu cor una "miocardiopatia dilatada".

La Justícia argentina va formar una junta mèdica la funció de la qual va ser analitzar si hi va haver una "atenció mèdica deficient". Els investigats per la Justícia argentina són el neurocirurgià Leopoldo Luque, assenyalat com el metge de capçalera de Maradona, la psiquiatra Agustina Cosachov, el psicòleg Carlos Díaz, la metgessa Nancy Forlini, el coordinador d'infermers Mariano Perroni i els infermers Ricardo Almirón i Dahiana Gisela Madrid.

 

Imatge principal: Diego Armando Maradona, amb Leopoldo Luque, el seu metge personal / @doctor.luque