Ja s'ha donat el tret de sortida a la tornada a l'escola a Catalunya. Aquest dilluns 5 de setembre ha arrencat el curs escolar 2022-23. Més concretament, els alumnes d'infantil i primària han tornat als col·legis, mentre que els estudiants de secundària (ESO), batxillerat i Formació Professional (FP) tornaran el dimecres 7 de setembre. Els mestres també han tornat, és clar, amb les seves vagues desconvocades després d'arribar a un acord amb el conseller d'Educació Josep Gonzàlez-Cambray.
Aquest inici de classes ve carregat de novetats. La més rellevant ha estat la modificació del calendari escolar; els estudiants ja no tornen al col·legi després de la Diada Nacional de Catalunya i, com a contrapunt, tindran més dies festius per Nadal. D'altra banda, la modificació de la Llei de Política Lingüista porta el castellà curricular a les aules catalanes, i a més es vol apostar per un ensenyament més competencial i transversal, on els alumnes més grans tindran més flexibilitat sobre el seu currículum. Com impactaran tots aquests canvis als nens, nenes i professors?
- Catalunya engega el curs escolar 2022-23 amb novetats sobre el calendari, el català, el batxillerat...
- Calendari escolar 2022-23 a Catalunya: vacances, dies festius i totes les novetats
- Tornada a l'escola: com serà el curs escolar 2022-23 a Catalunya?
- El curs escolar 2022-23 a Catalunya comença una setmana abans amb les famílies dividides
- 32 frases motivadores de pel·lícules Disney perquè el teu fill no plori en la tornada a l'escola
Fins aquí el seguiment en directe de la tornada a l'escola dels alumnes d'infantil i primària per a aquest nou curs escolar 2022-23.
L’escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme) ha començat el curs escolar amb ganes de “normalitat” i de deixar enrere el rebombori mediàtic que els seus alumnes van patir l’any passat arran l’aplicació del 25% de castellà en una aula de P5. Des de l’AFA es valora molt positivament que el curs comenci sense haver d’aplicar la sentència que obligava a fer més hores de castellà perquè suposa que "els criteris pedagògics s’han imposat als ideològics".
Per a aquest curs escolar 22-23, a batxillerat s'esperen 98.000 alumnes, 70.000 als ensenyaments de règim especial i 61.000 fent formació d'adults. D'altra banda, continua a l'alça la formació a distància, amb més de 81.000 matrícules.
Pel que fa als docents, n'hi haurà uns 2.000 més a l'escola pública fins a arribar als 76.406. També 3.717 de personal d'atenció educativa, 307 més que el curs passat pel que fa a plantilla estructural i 523 dotacions d'un programa de complexitat per a tres anys. A FP s'incorporen 1.022 noves dotacions docents, 17 professionals d'atenció educativa i 28,5 d'orientació.
L'altra cara de la moneda és el creixement a la Formació Professional (FP) i amb una previsió de més de 145.000 alumnes. Més de 70.000 d'aquests en cicles de grau mitjà i gairebé 72.000 en cicles de grau superior. A hores d'ara, però, les xifres d'FP no estan tancades i a finals de juliol hi havia uns 20.000 alumnes que esperaven plaça, tot i que n'hi havia 27.000 disponibles.
Enguany continua la tendència a la baixa en el nombre d'alumnes. Així, a l'educació infantil s'estima que hi haurà uns 260.528 alumnes en el primer i segon cicle, 8.912 menys que el curs anterior. A primària, la previsió és de 449.333 infants, 10.978 menys. També es manté la baixada a secundària, en concret es preveuen 3.668 alumnes menys i un total de 333.659.
Més consells per a aquesta tornada al col·legi, aquests sobre l'ús adequat de la motxilla:
- No convé que les motxilles superin el 10% del pes corporal del nen o nena. S'han de situar en la zona lumbar, s’han de poder graduar segons l’alçada i el pes ha de quedar repartit entre les dues espatlles.
- Les motxilles han d’estar ben dissenyades. Han d’ajustar-se correctament i s’han de portar penjades a les dues espatlles (de dos tirants) per equilibrar el pes. Cal evitar les motxilles pesades i d’un sol tirant. És millor que la motxilla tingui tirants gruixuts i com més amples millor, així com un respatller encoixinat.
CCOO de Catalunya mostra satisfacció per haver aconseguit que el Departament d'Educació hagi acceptat la reducció d’una hora lectiva a tots els col·lectius dels centres públics alhora, a partir de l’1 de gener de 2023.
La lluita dona fruits; ara continuarem negociant la resta!
— CCOOEducació Pública (@CCOOpublica) September 5, 2022
L'acord d'1 de setembre només és el primer fins a revertir les retallades i assolir un 6% del PIB en Educació. Ha estat possible per l’esforç de tothom que ha donat suport a les mobilitzacionshttps://t.co/f7SsEgciMC pic.twitter.com/Os0bvUDyWT
En el primer dia del nou curs escolar 22-23, la Generalitat ha emès uns consells per als més petits per ser més actius i tenir cura de la seva salut. Un d'aquests és fer el camí a l'escola a peu, en patins, o en bicicleta perquè pot ser una oportunitat d'or per introduir l'activitat física en la rutina diària del fill o filla.
Les onades de calor són cada cop més habituals. Els centres disposen de noves instruccions per adaptar-s'hi. Entre les que destaquen:
- Flexibilitzar la distribució horària de les activitats dins l'horari lectiu.
- Programar activitats en espais que disposin d'unes condicions ambientals favorables.
- A l'hora de fer activitats, identificar les persones més vulnerables i els grups de risc.
- Les faltes d'assistència motivades per les altes temperatures es poden considerar justificades sempre que la família de l'alumne o alumna les hagi comunicat.
A més a més, s’elaborarà un Pla d’emergència climàtica per adaptar progressivament els centres a la nova situació.
Joan Cumeras, representant dels directors de secundària a Girona, a TV3: "Treure una hora lectiva de cada professor requerirà refer horaris, cosa que a l'estiu es tarda un mes i mig a fer".
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, repassa les novetats del nou curs escolar subratllant que "l'ensenyament és la pedra angular que ens fa avançar com a societat".
Avui 1.590.000 alumnes tornen a omplir les escoles d'arreu de Catalunya. Encetem un curs ple de canvis, amb:
— Pere Aragonès i Garcia 🎗 (@perearagones) September 5, 2022
✔️ L'I2 gratuït
✔️ Reducció de ràtios
✔️ L'avançament del calendari escolar
✔️ Un currículum més competencial
✔️ I sense mesures covid
Els nervis de passar llista, les cares i els somriures dels nens i nenes i també dels docents en el primer dia del curs escolar 2022-23.

El president Carles Puigdemont ha fet una piulada a Twitter desitjant un curs escolar molt profitós a tothom.
La il·lusió dels petits, els nervis dels pares, el suport indispensable dels avis, la professionalitat de tot el cos docent... aquesta setmana torna l'escola, i la millor notícia després d'anys de pandèmia és que ho faci amb normalitat. Que sigui un curs molt profitós! pic.twitter.com/Sez8hLVnK1
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) September 5, 2022
Aquest curs 2022-23 també compta amb la característica que Infantil 2 passarà a ser gratuït a tots els centres públics del país. És a dir, els 42 que són propietat de la Generalitat i els 947 que són de titularitat municipal.
Al llarg d'aquest curs escolar es construiran 11 centres nous a Catalunya, amb un import de 50 milions d'euros, quatre ampliacions i millores per una suma de 12,03 milions i altres actuacions per 31,5 milions d'euros, acumulant un total de gairebé 94 milions d'euros de pressupost.
"Els resultats no depenen de si l'escola és pública o concertada. Depèn del mètode educatiu de cada centre", respon Cambray sobre els mals resultats competencials dels alumnes de l'ESO.
Iolanda Segura, portaveu d'USTEC-STEs avisa a Els Matins de TV3: "Això no s'ha acabat. Encara hi ha molts temes pendents". Sobre l'avançament escolar explica que és "un autèntic desgavell" i que "no s'ha gestionat amb antelació i no s'ha planificat com Déu mana".
Cambray, a TV3: "Quan hagi passat l'inici de curs, avaluarem amb els equips directius, les famílies i els infants com ha anat. Si és bo per a l'alumnat, continuarem començant el curs abans".
Es mantenen les dades d'alumnes ucraïnesos refugiats que van a les escoles catalanes com a conseqüència de la guerra amb Rússia en territori ucraïnès. Des del passat curs es van registrar 4.000 estudiants refugiats, a qui se sumaran les 647 peticions de matriculació entre noves arribades i canvis d'escola dins de Catalunya.
Aquest curs 2022-23 es caracteritzarà també per haver iniciat una reducció de ràtios a Infantil. Fa uns mesos el Departament d'Educació va anunciar un canvi a fi que a les aules hi hagués un màxim de 20 alumnes.
D'altra banda, els centres tindran més hores d'autonomia per decidir quines assignatures volen potenciar més. Així mateix, els alumnes de batxillerat no seran tan avaluats per la seva capacitat memorística, i sí per si entenen bé els conceptes o si fan una bona recerca d'informació, per exemple. Els estudiants també podran decidir amb més flexibilitat sobre el seu currículum.
Aquest any també entra en vigor un nou currículum en primària, secundària i batxillerat. L'objectiu és que a partir d'aquest curs 2022-23 l'ensenyament passi a ser més competencial i que es treballi més transversalment.
El conseller Josep Gonzàlez Cambray explica a TV3 que els canvis del sistema educatiu no són "senzills ni al gust de tothom" però que cal fer un esforç i adaptar-se per "donar la millor resposta".
Un dels aspectes que caldrà tenir en compte en aquest inici de curs escolar, és què passa en els centres educatius catalans amb la nova llei de política lingüística, aprovada pel Parlament en els últims mesos a fi d'esquivar la sentència del 25% de castellà del TSJC. Ara el castellà passa a ser curricular, i això significa que les escoles hauran d'adaptar el seu projecte lingüístic a la realitat sociolingüística del centre.
Aquesta setmana els alumnes catalans faran jornada intensiva. És una de les conseqüències d'haver alterat el calendari del curs escolar 2022-23. Els centres hauran de començar les classes a les 9 h i les acabaran a les 13 h, però els centres estan obligats a oferir activitats de lleure fins a les 16.30 h.
Els alumnes més puntuals ja són davant l'escola esperant per entrar i començar les primeres classes del nou curs:

Durant la roda de premsa de presentació del curs, el conseller Cambray va remarcar: "A partir de la setmana que ve cap aula d'aquest país no aplicarà percentatges d'aprenentatge de llengües, cap aula no aplicarà el 25% de castellà"
El curs començarà amb l'acord a quatre dies del seu inici entre Generalitat i sindicats sobre la reducció d'una hora lectiva als docents a partir de gener de 2023, que ha permès desconvocar les vagues que estaven previstes per al 7 i 28 de setembre
El castellà passa a ser a partir d’aquest setembre llengua d’ús curricular a Catalunya. Què significa això? Ningú no ho sap del cert. Per tal d’esquivar la sentència del 25% de castellà, el Parlament va aprovar una nova llei que insta les escoles i instituts a adaptar els seus projectes lingüístics “a la realitat sociolingüística dels centres”.
Els professors i la nova llei del català a l’inici del curs: “Mai hem complert la immersió”
Catalunya obrirà el curs amb 1.588.733 alumnes, uns 5.000 menys que en el curs anterior, que es divideixen en 1.316.477 en règim general, que engloba Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i graus d'FP; 129.936 en règim especial, que inclou els ensenyaments de música i arts; 61.000 en formació d'adults, i 81.320 en ensenyaments a distància
La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha respost al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha defensat perpetuar l'avançament del calendari escolar els propers anys si es constata que és "bo per a l'alumnat". "Per a nosaltres ha estat una mesura imposada, mal planificada i per la qual patirem unes greus conseqüències. Aquest setembre serà un desgavell i un autèntic desastre", ha assenyalat Segura en declaracions a l'ACN.
Els centres docents catalans tornaran a la normalitat prepandèmica sense mascaretes ni grups bombolla, una situació que el conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, va considerar en la roda de premsa d'inici de curs "molt important" des del punt de vista emocional per a l'inici d'un curs que arrencarà aquest dilluns per a Infantil i Primària i dimecres per a ESO, Batxillerat i Formació Professional.
Catalunya iniciarà aquest dilluns un curs escolar en el qual deixarà enrere les mesures per la pandèmia de coronavirus, no tindrà vagues el setembre després de l'acord entre Govern i sindicats sobre la reducció d'una hora lectiva als docents i sense percentatges de llengües a les aules després de l'aprovació del decret que fixa la seva inaplicació
Arriba el dia. Aquest dilluns 5 de setembre comença el curs escolar 2022-23 i arriba la tornada a l'escola pels alumnes d’infantil i primària, mentre que el dimecres dia 7 estan cridats a les aules els estudiants de secundària (ESO), batxillerat i Formació Professional.