Arriba el dia. Aquest dilluns 5 de setembre comença el curs escolar 2022-23 i arriba la tornada a l'escola pels alumnes d’infantil i primària, mentre que el dimecres dia 7 estan cridats a les aules els estudiants de secundària (ESO), batxillerat i Formació Professional. La principal novetat és la decisió dels professors de desconvocar la vaga d'educació després que el conseller Josep Gonzàlez-Cambray oferís reduir-los-hi una hora lectiva la jornada laboral. Repassem els detalls de l'inici del curs escolar 2022-23.

🗓️ Calendari escolar 2022-23 a Catalunya: vacances, dies festius i totes les novetats

🎒 Tornada a l’escola: com serà el curs escolar 2022-23 a Catalunya?
 

Totes les novetats del curs escolar 2022-23 a Catalunya

Enguany arriben moltes novetats. Per una banda, la modificació del calendari escolar 2022. Els alumnes ja no comencen les classes després de la Diada, i ara tindran més vacances de Nadal. Una altra qüestió és la modificació de la Llei de Política Lingüística, que duu el castellà curricular a l’escola catalana; a més d’un nou currículum i la reducció de ràtios a Infantil.

A més, aquesta setmana els alumnes catalans faran jornada intensiva. És una de les conseqüències d’haver alterat el calendari del curs escolar 2022-23. Els centres hauran de començar les classes a les 9 h i les acabaran a les 13 h, però els centres estan obligats a oferir activitats de lleure fins a les 16.30 h. Això ha generat dificultats en alguns centres per trobar monitors que puguin cobrir aquelles hores de lleure, ja que estarà prohibit fer classe lectiva en aquella franja. Tot i això, el conseller Cambray explicava el passat dijous que el 100% de les vacants han quedat cobertes finalment, sense incidències.

El català i el 25% de castellà

Un dels aspectes que caldrà tenir en compte en aquest inici de curs escolar, és què passa als centres educatius catalans amb la nova llei de política lingüística, aprovada pel Parlament en els darrers mesos per tal d’esquivar la sentència del 25% de castellà del TSJC. Ara el castellà passa a ser curricular, i això significa que les escoles hauran d’adaptar el seu projecte lingüístic a la realitat sociolingüística del centre.

Nou currículum a primària, secundària i batxillerat

Enguany també entra en vigor un nou currículum a primària, secundària i batxillerat. L’objectiu és que a partir d’aquest curs 2022-23 l’ensenyament passi a ser més competencial i que es treballi més transversalment. Per altra banda, els centres tindran més hores d’autonomia per decidir quines assignatures volen potenciar més. Així mateix, els alumnes de batxillerat no seran tan avaluats per la seva capacitat memorística, i sí per si entenen bé els conceptes o si fan una bona recerca d’informació, per exemple. Els estudiants també podran decidir amb més flexibilitat sobre el seu currículum.

Reducció de ràtios a P3 i nens ucraïnesos refugiats

Aquest curs 2022-23 es caracteritzarà també per haver iniciat una reducció de ràtios a Infantil. Fa uns mesos el Departament d’Educació va anunciar un canvi per tal que a les aules hi hagués un màxim de 20 alumnes. La intenció és que la reducció de ràtios es vagi desplegant progressivament a la resta de cursos a mesura que passin els anys. La conselleria pretén que l’any 2030 s'hagin reduït les ràtios a totes les aules, per tal de tenir menys alumnes per professor a les classes d’escoles i instituts.

D'altra banda, es mantenen les dades d'alumnes ucraïnesos refugiats que acudeixen a escoles catalanes com a conseqüència de la guerra amb Rússia al territori ucraïnès. Des del passat curs es van registrar 4.000 estudiants refugiats, a qui se sumaran les 647 peticions de matriculació entre noves arribades i canvis d'escola dins de Catalunya.

Pressupost per millorar els centres

Durant la roda de premsa de presentació del curs escolar 2022-23 per part del Departament d'Educació el passat dijous 1 de setembre, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray també va informar que enguany es construiran 11 centres nous a Catalunya, amb un import de 50 milions d'euros, quatre ampliacions i millores per una suma de 12,03 milions i altres actuacions per 31,5 milions d'euros, acumulant un total de gairebé 94 milions d'euros de pressupost.