Centenars de pares, alumnes i ciutadans s’han manifestat aquest divendres a Canet de Mar (Maresme) contra l’atac a la immersió que el Tribunal Suprem i el TSJC han efectuat imposant el 25% de castellà a les escoles. Tot i que la convocatòria inicial s’havia fet a les portes de l’escola Turó del Drac, que en les darreres setmanes ha estat objecte de polèmica pel cas de la família d’un alumne de P5 que va demanar que es fes efectiva la sentència del 25% de castellà, finalment la manifestació ha començat uns metres més avall i ha reunit també diputats d’ERC, Junts i la CUP.

Minuts més tard i sota la iniciativa de grups com Arran, la Forja, el SEPC i la Intersindical -aquestes últimes dues són les que han organitzat la marxa-, la manifestació s’ha posat en marxa i ha recorregut tot el centre del municipi fins arribar al passeig marítim.

Manifestacion concentracion Escuela Turo del Drac canet de mar en catala 25% castellano llengua - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Un cop allà, des del SEPC s’ha instat el Govern i el Departament d’Educació a desobeir les sentències i a no passar la responsabilitat als centres. Ha estat en aquest moment quan diversos manifestants han cridat “botiflers” i “dimissió”.

Des del sindicat també s'ha anunciat la convocatòria d'una vaga per al proper 16 de desembre als instituts i s'ha reclamat que es desobeeixi l'ordre d'aplicació del castellà.

 

Intercanvi de punts de vista

En declaracions als mitjans, l’alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell (ERC), ha volgut aclarir que el cas de l’escola del seu municipi és diferent al de la sentència del Suprem, ja que en aquest cas el TSJC ha anat directament a la direcció del centre a requerir el compliment del 25% de castellà. I ha afegit que no es pot fer res perquè la directora respondria amb el seu patrimoni personal si desobeís. 

Manifestacion concentracion Escuela Turo del Drac canet de mar en catala 25% castellano llengua - Sergi Alcazar

L'alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell, atén els mitjans a la concentració / Foto: Sergi Alcàzar

És en la sentència del Suprem on, segons ha dit, el conseller sí que s’ha “posat davant dels centres”. Mentre l’alcaldessa atenia els mitjans, els manifestants han proseguit la marxa fins arribar a la N-II, la qual han tallat durant una estona. Arbells ha explicat que el centre i el consistori han rebut amenaces telefòniques i per correu electrònic i que les han enregistrat. Sobre les amenaces a la família, l'alcaldessa ha dit que només li consten dos tuits i que no s'ha interposat cap denúncia.

 

Des de la CUP, la seva cap de files al Parlament, Dolors Sabater, ha blasmat els tribunals per la sentència i ha instat el Govern a assumir la direcció del centre de Canet per afrontar les conseqüències de desobeir. Per part de Junts, la diputada Glòria Freixa ha respost que això és tasca d’Educació però que com a Govern tancaran files.

 

Imatge principal: manifestació en defensa de la immersió a Canet de Mar (Maresme) / Foto: Sergi Alcàzar