Catalunya és un dels graners de vot més importants de les eleccions generals d’aquest diumenge, al costat d’Andalusia, la Comunitat de Madrid i el País Valencià. A les quatre circumscripcions catalanes hi ha 48 escons en joc, dels 350 que es distribueixen el 23 de juliol. Atesa la desmobilització independentista, Pedro Sánchez confia en guanyar-hi folgadament, garantint-se un bon avantatge al Partit Popular que li permeti somiar amb la remuntada. Però la formació conservadora està convençuda que hi aconseguirà un “resultat històric” que situen entre els sis i els vuit diputats, molt per sobre dels dos actuals. El discurs de Feijóo a Catalunya es basa en la “cordialitat” i “conciliació”, i en convèncer els sectors benestants de la societat catalana, subratllant la gestió i l’economia com a pilars fonamentals i prometent-los baixes d'impostos. Ara bé, l’estratègia de Feijóo ha quedat eclipsada de cop per la proposta per part de Santiago Abascal d’aplicar una “intervenció sostinguda i duradora” a Catalunya, amb l’objectiu de “restaurar la convivència”.

❗ Per què s'avancen les Eleccions Generals 2023? 

📬 Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals 2023? Terminis i documentació

🗳️ Com em puc excusar d'una mesa electoral a les eleccions generals si tinc un viatge?

 

Feijóo es prodiga a Catalunya

Hi ha una diferència evident entre les dues campanyes a la dreta del PSOE. El Partit Popular s’ha proposat recuperar electoralment Catalunya després de convertir-se en una formació gairebé residual a les urnes, devorada per l’efecte Ciutadans i la irrupció de Vox. Eliminada la competència amb els taronges, Feijóo ha tornat a posar Catalunya al mapa. De fet, va estrenar la campanya a Castelldefels, on va felicitar Manu Reyes per haver recuperat l’alcaldia, i aquest dilluns ha fet costat a la candidatura de Nacho Martín Blanco en un míting als jardins del Turó Parc, al districte barceloní de Sarrià – Sant Gervasi.

Rodejat de 1.500 persones, Feijóo va ser empàtic i va reconèixer que el PP havia comès “errors” a Catalunya. “Hem comès errors? Sí. Bastants? Sí. A Catalunya? També. Però avui podem reivindicar que estem en el camí de ser un partit de majories i a Catalunya també”, va recalcar, aixecant l’aplaudiment del públic, a qui va subratllar que els catalans són “els que més impostos paguen d’Espanya”, amb l’IRPF “més alt”. “I després diuen que els catalans no són esplèndids. És el poble més esplèndid d’Espanya, el que més paga, el que més aporta”. Feijóo busca seduir les rendes més altes catalanes, prometent-los baixades d’impostos.

Abascal fa descarrilar el pla de Feijóo

Als antípodes, Abascal ha sortit a fer descarrilar l’estratègia política del PP a Catalunya i fent-ho a la manera de Vox. A l’equador de la campanya i en contraposició al reconeixement d’errors, el líder ultra creu que el PP ha estat massa tou i s’ha rigut aquest dimarts del “155 d’acudit” que va acordar Mariano Rajoy després dels fets d’octubre del 2017 i ha promès, en cas que governi amb el PP, que treballarà per “una intervenció sostinguda i duradora per restaurar la concòrdia”, al marge de vaticinar que si governen amb el PP, Catalunya viurà tensions “pitjors” respecte al 2017, en virtut de l’hipotètic auge de l’independentisme. Vox malda per marcar el pas al PP en tots els terrenys, també en la relació entre Catalunya i Espanya.

Abascal posa Feijóo en una cruïlla de difícil sortida: garantir duresa per respondre a un altre hipotètic desafiament independentista mentre es presenta com un líder moderat i garant del diàleg, dins de la Constitució. En aquest equilibri situem les paraules d’aquest dimecres a La Sexta, el presidenciable del PP ha promès ser la garantia de “rebaixar la tensió i parlar amb tothom”, si bé ha dit que farà “complir la Constitució espanyola a tot el territori nacional: sigui a Catalunya, Andalusia, Castella-la Manxa o Euskadi”. I el tàndem ERC – EH Bildu també és un bon subterfugi per recordar que el referèndum d’autodeterminació “no té lloc a la Constitució ni a l’Estat d’Autonomia ni a la Unió Europea”.

La derogació del “sanchisme” versió Catalunya per part de Feijóo passa per recuperar el delicte de sedició derogat pel PSOE i ERC al Codi Penal, augmentar les penes pel delicte de malversació de fons públics i tipificar com a delicte la convocatòria d’un “referèndum il·legal”. I en això i a la vista dels fets, Feijóo sí que podrà comptar amb Abascal.