El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret de preus universitaris per al curs 2020-2021, que fixa una reducció del 30% en la matrícula dels estudis de grau i màster per a tots els estudiants de les universitats públiques catalanes, segons ha anunciat la portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó.

De fet, el Govern i les universitats catalanes han presentat un document avui sobre com serà el curs vinent. Preveuen un model de docència mixta o híbrida que combini la presencialitat a les aules amb entorns no presencials o virtuals. Malgrat tot, la intenció no és transformar les universitats presencials en universitats en línia i tampoc es canviarà la docència que s'imparteix. En el cas de l'avaluació, s'aposta pels processos d'avaluació continua. 

A principis de juny, la junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), formada per Govern i universitats, va aprovar aquest decret, que aplicarà una reducció global del 30%, a més de descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides, que se situen en els anomenats trams 1 i 2 i que podran demanar una beca Equitat.

Descomptes complementaris

Els estudiants que se situïn en aquests trams, a banda de gaudir de la rebaixa generalitzada d’un 30% dels preus públics universitaris, podran beneficiar-se de descomptes addicionals en graus i màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades. Concretament, respecte als nous preus universitaris generals, tindran rebaixes del 80% i el 70% respecte al preu màxim de grau. En el cas dels màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, la rebaixa de la que gaudeixen els estudiant dels trams 1 i 2 és del 25% i el 20%, respectivament.

Segons Budó, "amb la rebaixa del 30%, més del 85% del cost d’un grau universitari va a càrrec de la Generalitat" i, per tant, el cost majoritari no repercuteix directament en l’estudiant que cursa la titulació.