Després que aquest dilluns es donessin alguns pinzellades sobre com serà el curs escolar que començarà el setembre, ara és el torn de les universitats. El Govern i les universitats catalanes preveuen un model híbrid de docència presencial i virtual per al curs 2020-2021.

D'aquesta manera es preveu que la presencialitat sigui "restringida" com a mínim durant la primera meitat del curs. El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), la Secretaria d'Universitats i Recerca, els vicerectors de docència de les dotze universitats catalanes i l'Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) han acordat un document marc sobre com serà el proper curs. A més, el Procicat ha aprovat el pla de mesures pel que fa a l'activitat presencial, en què insisteix en la necessitat de mantenir la distància de seguretat i els hàbits higiènics.

Un model de docència mixta o híbrida que combini la presencialitat a les aules amb entorns no presencials o virtuals és l'elecció per al curs vinent. Malgrat tot, la intenció no és pas la de transformar les universitats presencials en universitats en línia i tampoc no es canviarà la docència que s'imparteix. Les mesures per al pròxim curs incideixen en la informació i preparació dels estudiants, així com en la formació del professorat. 

L'experiència del confinament

El document concreta que el concepte de docència mixta s'ha de traduir en una combinació de la formació presencial i la formació en línia. Tot i els canvis, s'espera que es garanteixi que els estudiants obtinguin l'aprenentatge desitjat. Per a l'organització del proper curs es tindrà "molt en compte" l'experiència del segon semestre de l'actual en aspectes com l'avaluació, les pràctiques externes i els treballs de fi de grau (TFG) i de màster (TFM), així com les recomanacions contingudes al document Acords i recomanacions del sistema universitari de Catalunya per a la finalització del curs 2019-2020. En el cas de l'avaluació, s'aposta pels processos d'avaluació continua. 

Pel que fa als TFG i TFM i a les pràctiques externes es consideraran vigents les recomanacions realitzades i aplicades durant el segon semestre del curs 2019-2020. En tot cas, es recomana reprogramar les pràctiques externes d'últim curs acadèmic en períodes no afectats per la pandèmia perquè l'alumnat les pugui realitzar com tenia previst.

Pràctiques en centres sanitaris i educatius

Pel que fa a les pràctiques en centres sanitaris i educatius, s’han subscrit els acords necessaris amb els Departaments de Salut i d’Educació per coordinar i minimitzar l’afectació entre els estudiants. En el cas de les de l'àmbit de la salut, es prioritzarà el format presencial per als estudiants de grau i en cas de manca de capacitat dels centres sanitaris docents, s'analitzarà la possibilitat de derivar les pràctiques a altres centres del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública. Si és possible, s'incorporaran els estudiants de màster oficial, doctorats i títols propis, entre d'altres.

selectivitat acn

ACN

Pel que fa a les pràctiques en centres educatius, es farà l’habitual sistema d’assignació tenint en compte les pendents del segon semestre del curs 2019-2020 i es dissenyaran tenint en compte els tres escenaris possibles amb el que treballa Educació: normalitat i presencialitat absoluta, presencialitat condicionada i confinament. En tots tres escenaris, s’implicarà als estudiants amb les pràctiques assignades.

Mesures de seguretat també a les universitats

D'altra banda, el Pla Sectorial d'Universitats aprovats pel Procicat estableix que cada centre universitari farà el seu pla de contingència específic i protocols d'organització, això sí, amb la llum verda del Govern. Així, la distància física d'1,5 metres serà d'aplicació a les aules, laboratoris docents i de recerca i altres espais tancats. Aquesta distància no podrà ser inferior a un metre entre persones sense contacte habitual en espais tancats, excepte en les pràctiques. En cas que no es pugui mantenir la distància de seguretat, serà obligatori l'ús de mascareta. 

El document insisteix també en les mesures higièniques, com el rentat de mans o l'ús de gel hidroalcohòlic en l'accés a edificis, biblioteques, sales d'estudi, sales d'actes i menjadors.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat