L'economia catalana encadena catorze trimestres seguits amb un creixement interanual superior al 3%. Segons l’estimació d’avanç que elaboren conjuntament l’Idescat i el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, el creixement de l’economia catalana el segon trimestre del 2018 se situa en un 3,1% respecte al mateix període de l'any passat i un 0,7% respecte al trimestre passat, impulsat principalment pel sector terciari. 

De fet, en el conjunt del primer semestre del 2018 s’observa una moderació lleu en el ritme interanual de creixement del PIB, en línia amb els principals indicadors de les economies d’Espanya i de la zona euro. Això ve donat per l’augment de les tensions proteccionistes, un to menys expansiu de la política monetària i l’encariment del petroli, que són algunes de les causes que expliquen aquesta moderació en el context de les economies avançades, segons expliquen des del departament. 

D'aquesta manera, l’economia catalana manté un "patró de creixement equilibrat" assolit després de la crisi, com ja explicava Pere Aragonès a la presentació de l'informe anual de l'economia catalana del 2017, amb contribucions positives de tots els grans sectors productius. Així doncs, el Departament de la Vicepresidència, Economia i Hisenda, destaca el fet que l'economia catalana ha sortit "enfortida" de la crisi, aconseguint una recuperació "més estable".

Entre els sectors productius que més avancen, en destaca la indústria, que torna a ser "un motor fonamental" aquest segon trimestre, amb un avenç del 4,4% interanual. La dinàmica positiva s’observa a la major part de les branques de producció, especialment la metal·lúrgia, les indústries extractives i el tèxtil.

Els serveis, en expansió

El sector serveis —el més rellevant a l’economia catalana en termes del seu pes específic— creix un 2,5% i tots els seus principals indicadors evolucionen positivament, amb un comportament molt dinàmic de les activitats administratives i les activitats professionals, científiques i tècniques.

En el cas del turisme, es registra un lleuger descens interanual en el nombre de visitants estrangers fins al maig (-2,1%), però, en canvi, la despesa turística creix fins a un 6,7%. L’increment més intens de la despesa turística, que ja va ser molt dinàmic el 2017 (10,0%), suggereix una orientació cap al turisme de més qualitat, tot i que caldrà analitzar l’evolució en els propers trimestres. 

El mercat de treball

Segons el departament, "el bon comportament de l’economia catalana durant el segon trimestre té una translació directa en el mercat de treball", amb un augment notable de les afiliacions a la Seguretat Social (3,1%) i de l’ocupació (2,7%) segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA). El creixement de l’ocupació ha permès una nova reducció en la taxa d’atur, que se situa en un 11,4 %, la més baixa des de finals del 2008.