Euphoria ho està petant. Molt. Més fins i tot que amb la seva primera temporada, que havia estat un fenomen absolut. I ho està fent perquè és una sèrie d’institut que va més enllà del que fan la majoria de produccions del subgènere, especialment a nivell visual - creant una estètica que ja forma part de la cultura popular - i a nivell interpretatiu - amb una Zendaya al capdavant que ja és una estrella. Però quines altres sèries que segueixen adolescents problemàtics ho han petat així de fort? Quins drames d’institut disponibles a plataformes són igual d’indispensables? Les repassem en aquesta llista.

1
Skins (Netflix)
5 grans sèries d’institut disponibles a plataformes

Aquesta sèrie britànica va ser de les primeres a tractar temes com la depressió, l’addicció o els desordres d’alimentació en una ficció d’institut, i va ser aquesta mirada punyent la que li va garantir l’èxit. A través de set temporades i tres generacions d’actors diferents, Skins destapava les dificultats de forjar-se un futur pels adolescents de Bristol amb la poca ajuda de pares i professors. Va servir, també, per donar a conèixer grans actors britànics fins aleshores desconeguts, com Jack O’Connell, Kaya Scodelario o Nicholas Hoult.

2
The O.C. (HBO Max)
5 grans sèries d’institut disponibles a plataformes

Però què passa quan un d’aquests joves sense futur de classe baixa se’n va a viure en un entorn adinerat? Aquesta és la premissa que explora The O.C., una altra de les ficcions que va revolucionar els drames d’institut gràcies al seu sentit de l’humor. La sèrie narra la història de Ryan Atwood (Ben McKenzie), un adolescent problemàtic que és adoptat pels Cohen, una família benestant d’Orange County (d’aquí el O.C. del títol). En aquesta nova comunitat, Ryan descobrirà les diferències en la forma de viure de rics i pobres, i també ajudarà al seu nou germà adoptiu Seth (Adam Brody) a sortir del seu aïllament.

3
Gossip Girl (HBO Max)
5 grans sèries d’institut disponibles a plataformes

Seguim pujant en l’escala social fins arribar a l’exclusiu centre de l’Upper East Side de Nova York on assistien els protagonistes de Gossip Girl. Basada en les novel·les homònimes de Cecily von Ziegesar i creada pel mateix autor que The O.C., Josh Schwartz, juntament amb Stephanie Savage, la sèrie mostra els drames, traïcions i històries d’amor d’aquests adolescents adinerats, explicades totes al blog de la “gossip girl”, la identitat de la qual va ser un misteri fins a la sisena i última temporada. Mantenint la qualitat de l’original, a HBO Max també hi podeu trobar el reboot estrenat a finals de l’any passat.

4
Sex education (Netflix)
5 grans sèries d’institut disponibles a plataformes

Una altra revolució en el món de les sèries d’institut ens la va dur Sex Education, col·locant el sexe com a tema principal i parlant-ne sense cap mena de tabú. Otis Milburn és un adolescent verge amb una mare que treballa de terapeuta sexual. Els coneixements que el jove n’ha après els utilitzarà per crear una consulta sexual clandestina a l’institut amb l’ajuda de la carismàtica Maeve. Combinant l’educació sexual amb els habituals drames adolescents i creixent al llarg de les seves tres temporades, la sèrie es converteix en un visionat imprescindible pels joves de 15 i 16 anys.

5
Merlí (Filmin i Amazon Prime)
5 grans sèries d’institut disponibles a plataformes

Hi ha qui dirà que afegim Merlí perquè hi hagi representació catalana, però la sèrie d’Héctor Lozano té poques coses a envejar a la resta de propostes de la llista, assolint un gran èxit internacional. En aquest cas, el focus no està tant en els alumnes sinó més en el professor protagonista, Merlí Bergeron, interpretat per Francesc Orella. Ple d’excentricitats i amb mètodes poc convencionals, Merlí ensenyarà filosofia posant-se el professorat en contra, però guanyant-se els alumnes un a un. Amb el que més difícil ho tindrà, però, serà amb el seu fill Bruno (David Solans), que li costarà acceptar un pare tan extravagant.