Sempre s’ha dit que els catalans tenim un humor molt similar al britànic: sec, autocrític i ple de sarcasme. Conscients d’aquest fet, TV3 ens ha portat moltes comèdies del Regne Unit al llarg dels anys i un dels casos més emblemàtics és el de la mítica sèrie de la BBC L’Escurçó negre (Black Adder), emesa aquí entre 1989 i 1990, i reemesa ves a saber quantes vegades. El seu èxit no va ser cap sorpresa, perquè ja era tot un fenomen entre els anglesos que, de fet, la van votar com el 16è d’entre els 100 Millors Programes de Televisió Britànica l’any 2000 i com a la segona millor sitcom de tots els temps, superada només per Only Fools and Horses, l’any 2004. Però, com sempre que mirem enrere i podem analitzar amb certa retrospectiva, ens hem de preguntar: què és el que convertia l’Escurçó negre en una sèrie tan especial?

Reescrivint la història

El primer motiu explica bona part de l’èxit que la sitcom va tenir a Gran Bretanya, però no tant aquí, i és el seu argument. L’Escurçó negre presenta una versió alternativa de la història d’Anglaterra que se’n riu d’alguns dels seus episodis més coneguts, com el regnat d’Elisabet I o la Primera Guerra Mundial.

A través del personatge d’Edumnd Blackadder i dels seus descendents, cada una de les quatre temporades ens situa en un període històric diferent on, sigui quina sigui la seva posició social, el protagonista farà servir tota mena d’estratagemes gairebé surrealistes per complir les seves ambicions.

El resultat, evidentment, sempre acaba sent un desastre. I és des d’aquí d’on surt gran part de l’humor de la sèrie. De l’absurditat de les accions d’un personatge sense cap tipus d’escrúpols per aconseguir els seus objectius. I de veure’l fallar una vegada i una altra.

escurçó negre 2

Rowan Atkinson abans de ‘Mr. Bean’

Un humor que s’accentua encara més amb la fantàstica interpretació de Rowan Atkinson. Abans d’haver creat el personatge de Mr. Bean, l’actor ja estava clavant la figura d’antiheroi patètic a L’Escurçó negre, demostrant no només la seva gran habilitat per la comèdia física, sinó també pel sarcasme i la ironia.

A Atkinson l’acompanyava un repartiment de luxe, amb Tony Robinson en el paper del seu ajudant Baldrick, i amb actors britànics de renom com Tim McInnerny, Stephen Fry, Miranda Richardson o Hugh Laurie, que anys més tard seria conegut per Dr. House.

A TV3, el doblatge de la sèrie va estar molt treballat per tal que no es perdés ni una gota de l’humor que deixaven anar els actors britànics. I d’entre totes les veus, destacar la més emblemàtica, la de Joan Pera en el paper protagonista.

I és que en aquell temps la cadena pública catalana cuidava molt bé els seus productes i era intel·ligent en la compra dels que venien de l’exterior. L’Escurçó negre n’és l’exemple perfecte. Una petita sèrie britànica sense un gran pressupost, però amb un guió i interpretacions d’un nivell humorístic altíssim, que garanteixen el riure de l’espectador. Un encert històric que va marcar tota una generació d’espectadors i que actualment podeu trobar a Filmin.