Ja és oficial: en el que portem d’estiu ja t’has cremat la cara més cops dels que pots recordar. Segurament, també és oficial que t’ha passat mentre llegies. I no et culpo, eh, sol passar. Perquè quan llegim perdem el nord - i fins i tot el sud. Llegir és viure a través dels altres mentre descobreixes racons de tu mateix que igual no sabies que existien. Llegir és com l’oxigen, com volar alt creuant núvols... all you need are books!

I si de veritat has agafat tal embranzida, igual fins i tot has ratllat ja tots els títols de la llista de la versió primera d’aquest article i vas boig o boja buscant recomanacions que puguin tornar a capbussar-te en l’esplèndid món de desconnectar del teu entorn. En fi, que si és el teu cas, aquí tens una altra tongada de llibres per què l’avorriment sigui l’última de les teves preocupacions durant les teves vacances.

1
Tàndem de Maria Barbal
10 llibres per llegir aquest estiu a la platja i no avorrir-te (II)

Només diré que va guanyar el Premi Josep Pla 2021 així que alguna cosa destacada ha de tenir. Tàndem parla de la felicitat de pedalejar acompanyats, dels límits de la capacitat humana del replantejament existencial que tots ens fem en algun moment de la vida. Està bé viure obsessionat per la rutina? L’Elena i l’Armand desitjaran alliberar-se de tot el que els té atrapats i recuperar l’alegria de viure en l’ara. De fet, no deixa de ser una novel·la que posa sobre la taula que tots i totes tenim dret a canviar i a no sentir-nos culpables per fer-ho.

2
El regne de Jo Nesbo
10 llibres per llegir aquest estiu a la platja i no avorrir-te (II)

Si t’agrada la novel·la negra, Jo Nesbo no necessita masses presentacions. En aquesta ocasió, ens presenta la història de dos germans, d’un poble petit perdut per les muntanyes de Noruega i de molts, molts secrets. Per exemple, les morts irresoltes dels seus pares, que posen el llaç fraternal en entredit i creen un clima que només podrà resoldre’s si no aparteu els ulls de les seves 632 pàgines. Penseu que d’El regne se n’ha dit que és “psicològicament rica”, “ben retorçada” o que, simplement, és una “novel·la boníssima”.

3
El consentiment de Vanessa Springora
10 llibres per llegir aquest estiu a la platja i no avorrir-te (II)

Una història real i autobiogràfica que va sacsejar França. El #MeToo que va posar damunt la societat francesa un gravíssim cas de pedofília. L’autora va ser abduïda per Gabriel Matzneff, un cèlebre escriptor que podia presumir d’èxit, fama i molt reconeixement social. Ella tenia 14 anys; ell, 50. Tres dècades més tard, Vanessa Springora relata la manipulació que l’abusador va dipositar sobre ella i denuncia el silenci social existent al voltant del depredador. Perquè ella no va ser la única però què importa, si ets un home talentós i respectat pel país? Un escàndol d’una cruesa extraordinària.

4
Els nois de la Nickel de Colson Whitehead
10 llibres per llegir aquest estiu a la platja i no avorrir-te (II)

Aquesta recreació d’una història real va guanyar el Premi Pulitzer el 2020. Hi surt l’Elwood, que ha crescut a Florida als anys 60 i ingressa en un reformatori juvenil per error. I, de sobte, l’Acadèmia Nickel se’ns apareix per recordar-nos que no hi ha compassió ni segones oportunitats per les persones negres. Assassinats i abusos que van marcar tota una generació de nens i adolescents afroamericans i que posen la llaga al sistema educatiu dels Estats Units. O us pensàveu que el Black Lives Matter va néixer sense un background esfereïdor?

5
Parla bé, collons! de La Incorrecta
10 llibres per llegir aquest estiu a la platja i no avorrir-te (II)

Si odies les faltes d’ortografia amb totes les teves forces, aquest és el teu llibre. Cito textualment: “el llibre que tens a les mans no és llarg com una enciclopèdia, no és avorrit com un manual i tampoc és carrincló com un diccionari: és una guia incorrecta del català, feta amb humor i amor per la nostra llengua. Aquí hi trobaràs nocions ortogràfiques, morfològiques i sintàctiques del català perquè puguis anar pel món parlant-lo i escrivint-lo millor que Pompeu Fabra”. I és que Valentina i Júlia Planas, les germanes rere La Incorrecta, han sabut abanderar la lluita per la llengua millor que ningú.

6
Remembrances de Sinnead O'Connor
10 llibres per llegir aquest estiu a la platja i no avorrir-te (II)

Una autobiografia que et fa empatitzar amb un personatge ultra repudiat pel conservadorisme i la indústria musical. A diferència del que diuen les males veus, Sinnead O’Connor no és una cantant mig tarada que no sap el que es dius: sols és una nena, una dona, una artista que sempre s’ha rebel·lat contra el que ha considerat injust. Ara, a Remembrances. Escenes d'una vida complicada, posa cites i paraules a les situacions de la seva vida d’una manera planera, contundent i forta. I resol alguns dubtes que encara ressonen. Què va passar amb Bob Dylan? Per què va estripar la foto del Papa?

7
Antologia: Bromistes, tramposos i mentiders
10 llibres per llegir aquest estiu a la platja i no avorrir-te (II)

Val, pot sonar feixuc, però t’asseguro que et sorprendrà. Perquè què trobaràs a aquesta antologia del realisme màgic català? Contes de Joan Oliver, Salvador Espriu, Elvira Augusta Lewi, Josep Carner, Pere Calders o Francesc Trabal, entre alguns altres. El realisme màgic de Llatinoamèrica fundat a Itàlia per Massimo Bontempelli portat a les arrels catalanes. El joc i la imaginació com a eines per transformar la quotidianitat insípida que van deixar una petja profunda en la tradició contística catalana. Sabíeu que a Cien años de soledad, Gabriel García Márquez va fer aparèixer el dramaturg Ramon Vinyes com el sabio catalán?

8
Dolça introducció al caos de Marta Orriols
10 llibres per llegir aquest estiu a la platja i no avorrir-te (II)

I no, no es basa en la cançó homònima d'Extremoduro. Què passa en una relació amorosa, estable però jove, quan un dels dos pren una decisió unilateral que afecta directament el futur de la parella? Amb aquesta pregunta inicial, Marta Orriols ens porta una història que ens sonarà familiar, segur, perquè és el pa de cada dia a moltes cases: tenir fills o no tenir fills? Quan la Marta li diu a en Dani que no vol ser mare, s’obre una esquerda que els farà preguntar-se moltes coses, dubtar i repensar què és el que volen a la vida. Com a parella, sí, però també com a individus. O és que a cas es pot dissociar una cosa de l’altra? L’habilitat narrativa de l’autora és impecable quan parla d’emocions i d’intimitat.

9
El primer emperador i la reina Lluna de Jordi Cussà
10 llibres per llegir aquest estiu a la platja i no avorrir-te (II)

L'11 de juliol ens deixava Jordi Cussà, però menys mal que la literatura sempre ens permetrà acostar-nos a la seva escriptura. Amb El primer emperador i la reina Lluna, l'autor viatja més enllà que mai: a un vesper xinès de fa més de 2.200 anys. Aquesta és una trepidant novel·la d'aventures sobre una figura magnètica de la cultura xinesa: l'emperador Qin Shi Huangdi (259 aC-210 aC), responsable de la unificació dels set grans reialmes i de l'alfabet, i impulsor de la Muralla i de l'exèrcit de Xi'an, a més d'una rastellera d'atrocitats pròpies d'un megalòman literalment omnipotent. Un retrat memorable de la cobdícia com a gran metzina de la humanitat, una descripció suggeridora de les relacions culturals d'aquell imperi llunyà amb les seves cultures veïnes, i la construcció d'un ambient i uns personatges que deixen regust de clàssic.

10
Una vil·la a Florència de William Somerset Maugham
10 llibres per llegir aquest estiu a la platja i no avorrir-te (II)

Una vídua, la Mary Panton, va balanç de la seva situació. Sobre la taula, vàries ofertes de matrimoni però una d'elles més destacables que les altres: sens dubte, el més assenyat seria triar l'honorable Edgar Swift, qui té un càrrec de responsabilitat a l'ambaixada de l'Índia. Però la vida gira i gira i mai sabem què pot arribar a passar. Sempre hi ha imprevistos que poden enviar tots els nostres supòsits a rodar. Una novel·la sobre la incertesa en què vivim, sobre com ens afecten les coses i sobre la perillositat ( o no) de fer plans.