Unes 3.000 persones –segons xifres de la Guàrdia Urbana- s'han concentrat aquest diumenge a la plaça Sant Jaume de Barcelona "en memòria de George Floyd, contra el racisme i per les vides negres". La mort del ciutadà afroamericà en mans de la policia de Minneapolis va precipitar fa una setmana la creació de la Comunitat Negra, Africana i Afrodescendent a Espanya (CNAAE), qui ha convocat per tot l'Estat manifestacions per afegir-se a la lluita contra el racisme institucional i social.

 

Amb samarretes com 'Black Lives Matter' o 'Blackcelona' i pancartes criminalitzant el racisme amb lemes com a 'Stop racisme' o 'El racisme mata', els participants han proferit crits de ràbia i s'han agenollat a la plaça en un emocionat record a Floyd.

Per mantenir les prevencions pel coronavirus, persones de l'organització han repartit màscares i guants als manifestants que no portaven.

manifestació Black lives matters barcelona racisme - Sergi Alcàzar

Durant l'acte s'ha llegit un manifest en record del ciutadà americado George Floyd, asfixiat per un policia a Minesota: "La comunitat negra, africana i afrodescendent d'Espanya, persones del poble gitano, d'Abya Yala, magribines, àrabs, musulmanes i asiàtiques, juntament amb la resta de persones aliades antiracistes, sabem que aquest assassinat no és una qüestió puntual, sinó que respon a la violència històrica i estructural a què són sotmeses les persones negres als Estats Units".

manifestació Black lives matters barcelona racisme - Sergi Alcàzar

"Aquesta situació de la comunitat negra al món és una herència directa del període d'esclavització, segrest i comerç de persones negres, del colonialisme i del neocolonialisme", han lamentat en el manifest.