Addictiu, es pot practicar a l'aire lliure i divertit. Aquestes són tres de les característiques que més utilitza la gent per referir-se al surf, un dels esports més demandats a l'estiu i que, a més és apte per a tots els públics: l'únic que necessita una persona que vol començar a practicar-ho és iniciar-se en una escola qualificada per reduir el risc de lesions aprendre abans i gaudir sols de les onades.

És cert que el surf requereix certes qualitats físiques, especialment un treball de força major del tren superior (esquena, pit, espatlles, abdomen i braços), indispensables per remar en endinsar-nos al mar i per a la posada. Però aquest requeriment no és un impediment per practicar-ho. Es pot resoldre amb un ús adequat de materials, sobretot amb taules de gran volum que permetin flotar i guanyar estabilitat.

Surf, un clàssic de cada estiu

A més el surf pot adaptar-se a circumstàncies particulars, com la presència d'hèrnies discals. Després de treure el dolor, aquests pacients poden iniciar-se en qualsevol de les modalitats del surf, com per exemple en bodyboard, on la postura és ajaguda.

Surf
Surf

Medicaments? No, esport

I és que existeix un motiu de pes per provar aquest esport, els beneficis que té per a la salut. A grans trets, practicar surf ajuda a millorar la coordinació i l'equilibri alhora que tonifica els músculs i augmenta la capacitat cardiorespiratòria i la resistència.

Altres beneficis físics, com que l'aigua salada ajuda a netejar les fosses nasals o l'exposició solar que a més d'augmentar l'adquisició de vitamina D ajuda en problemes com la psoriasi.

A això se li sumen els beneficis psicològics, com la reducció de l'estrès. Practicar esports al medi natural accentua la sensació de benestar que s'obté amb la segregació d'endorfines.

A més és una teràpia bona contra el dolor, per la qual cosa es recomana en pacients amb fibrosi quística, per exemple, tal com ha promogut la campanya #SurfingEsVida que va portar endavant la Federació Espanyola de Surf, junt persones amb aquesta patologia.

A més, els experts expliquen que hi ha metges que prescriuen practicar surf com a tractament a algunes malalties. Els problemes més comuns entre els pacients poden ser sobrepès, diabetis, hipertensió arterial, dolors a l'esquena, depressió i ansietat.

Respecte a les contraindicacions, algun expert afirma que serien molt puntuals: gent que no sàpiga nedar (encara que no seria determinant si es manté amb l'aigua pels malucs), o amb patologies específiques que no ho permeti un metge. Si hi hagués algun tipus de discapacitat motriu o intel·lectual, no seria un problema, només caldria adaptar el nombre de monitors o el material.