La vitamina D és un micronutrient essencial per a la vida. Entre les seves accions figura la de regular el metabolisme del calci i del fòsfor, per la qual cosa contribueix a la mineralització òssia. Per això, un dèficit en les etapes de desenvolupament pot provocar raquitisme i osteomalàcia. També, la carència en l'edat adulta pot afavorir l'osteoporosi, debilitat muscular i fractures.

En el sistema cardiovascular també té un paper fonamental. Les últimes investigacions sobre el tema, de l'Intermountain Medical Center de Murray, a Utah (EUA), assenyalen que una mínima deficiència en els nivells de vitamina D ja desencadena diferències en la casuística d'infarts, ictus, insuficiència cardíaca o mort; és a dir, la seva carència es relaciona de manera directa amb esdeveniments cardiovasculars i mort.

Vitamina D
Vitamina D

De la mateixa manera, s'ha pogut demostrar que actua com a mecanisme de defensa: tenir nivells adequats ajuda en processos infecciosos, com la grip, i als fumadors, a ser menys propensos a tenir malalties pulmonars cròniques. Al contrari, els qui tenen deficiència de vitamina D pateixen infeccions repetides de les vies respiratòries.

La vitamina D és un mecanisme de defensa per al nostre cos

També les investigacions sustenten que tenir nivells apropiats de vitamina D contribueix a la cicatrització de les ferides i prevé el desenvolupament d'alguns tipus de càncer, com el de còlon, de pròstata i mama, el càncer que més afecta les dones.

Aliments rics en vitamina D

La vitamina D és una de les més difícils d'incorporar en la dieta, ja que hi ha pocs aliments que la continguin de manera natural. Entre els que són font en aquest micronutrient hi ha el greix dels productes lactis (formatge, mantega, crema de llet), el peix gras (com la tonyina, el verat o el salmó) i les ostres. En conseqüència, molts aliments s'enriqueixen amb D2 (ergocalciferol) i D3 (colecalciferol), com cereals per a l'esmorzar, margarines i alguna beguda vegetal, com la llet de soja.

Si es consumeixen de lactis desnatats o semidesnatats per disminuir l'aportació d'energia, es redueix la ingesta d'aquesta vitamina, i caldria considerar una altra entrada, com aliments suplementats o mantegues enriquides i peix, sobre tot blau, en una quantitat important per aconseguir els nivells adequats.

Els requeriments diaris són entre 400 i 600 UI de vitamina D, encara que les embarassades necessiten fins a 500 UI i els nens prematurs, fins a 1.000 UI al dia. Tanmateix, no s'ha d'oblidar que aquesta vitamina s'emmagatzema en els teixits grassos i necessita de l'acció dels rajos del sol per incorporar-se a la circulació sanguínia.