Un bon descans no només s'aconsegueix dormint vuit hores al dia, la postura per dormir influeix en la qualitat del nostre descans. La nostra anatomia interna no és simètrica per la qual cosa la postura per dormir afecta els nostres òrgans com el cor, l'estómac o el fetge. En funció de la nostra postura per dormir, es veuran pressionats d'una forma o una altra. En aquest article, intentarem donar llum sobre aquest assumpte.

No hi ha respostes categòriques sobre la millor postura

El decúbit lateral esquerre

Partim de la base que no existeix una postura perfecta. En funció de les nostres malalties (dolors d'esquena, dolor a l'espatlla, cames...) una o una altra postura pot resultar nociva. Tanmateix, la comunitat científica recalca que la postura de decúbit lateral esquerre és la que generalment aporta més beneficis. Així que, posats a elegir procura dormir del costat esquerre. Aquesta postura evita els dolors cervicals i d'esquena. Ens ajuda a disminuir els molestos roncs ja que millora la respiració.

Dormir de costat
Dormir de costat

Dormir de costat desintoxica el sistema nerviós

El sistema limfàtic és el responsable d'eliminar les toxines del sistema nerviós. Dormir del costat esquerre afavoreix aquesta funció de l'organisme. Alguns estudis indiquen que pot fins i tot prevenir l'alzheimer o altres malalties neurològiques. Com millor funcioni el nostre sistema limfàtic, menys possibilitats hi ha que apareguin malalties neurològiques.

Alleuja l'acidesa d'estómac

Aquesta postura per dormir també és recomanable quan patim d'acidesa d'estómac. Aquesta postura redueix el reflux gastroesofàgic. En dormir del costat esquerre, el nostre estómac està en una postura òptima i pot treballar correctament. Si dormim del costat dret, els sucs gàstrics tendeixen a tornar cap a l'esòfag el que provoca la temuda acidesa.

La millor postura per dormir si estàs embarassada

Si estàs embarassada, el consens científic és total. Dormir del costat esquerre és la millor postura per al fetus. Aquesta postura per dormir impedeix la compressió de la vena cava i afavoreix per tant l'estat circulatori de la placenta. El fetus rep més oxigeno i nutrients per a un millor creixement.

Algunes contres per dormir del costat esquerre

Si es té l'espatlla feta malbé, cal tenir especial cuidat amb aquesta postura ja que pot incrementar la lesió. El cos, en reposar sobre les extremitats, pot provocar una pressió excessiva als nervis i músculs del braç. Cal deixar especial atenció a com col·loquem braços i cames perquè aquests no pateixin.

A més, per als més presumits, alguns estudis afirmen que la fricció del rostre amb el coixí pot afavorir l'aparició d'arrugues a ulls, pòmuls i barbeta. I és que, com ja avancem a l'inici de l'article, no existeix postura per dormir perfecta!

La pitjor postura per dormir

En el que sí que existeix un consens generalitzat és en la pitjor postura per dormir. Dormir de bocaterrosa produeix massa estrès a la zona del coll afectant músculs, articulacions i nervis. El resultat d'aquesta mala postura pot ser acabar en un tractament de fisioteràpia. Tendinitis, lumbàlgies, cervicàlgies poden ser algunes de les lesions que pot ocasionar-nos aquesta postura.