Aquest aliment bàsic de la cuina no només té una capacitat increïble per donar-li a gairebé qualsevol plat la quantitat adequada d'espurna, sinó que el vinagre també promet ser una ajuda potencial per a la salut. Avui dia, el vinagre es considera un remei casolà per a una gran quantitat de malalties, des de les aftes bucals fins a la inflor.

Descobreix per què el vinagre pot ser un dels aliments bàsics més versàtils de la teva cuina i les diverses formes en què pots utilitzar-lo per millorar la teva salut.

Què fa que el vinagre sigui saludable

En el procés d'elaboració del vinagre, l'alcohol es converteix àcid acètic, un compost que promou la salut i que pot ajudar a reduir el sucre a la sang o millorar la salut del cor. Aquest sabor agre que acompanya al vinagre, això és l'àcid acètic.

L'àcid acètic en el vinagre és el que juga un paper important en ajudar en el control del sucre a la sang, ja que interactua amb els enzims que digereixen el midó.

El procés de fermentació i els bacteris probiòtics resultants en algunes varietats de vinagre, com el vinagre de sidra de poma cru i sense filtrar, també s'han descobert com factors beneficiosos. També s'ha utilitzat amb finalitats medicinals i com a agent antibacterià, probablement a causa de la seva acidesa.

Pot tenir un paper en el control de la diabetis

Les persones amb diabetis han desenvolupat una resistència a la insulina, l'hormona reguladora del sucre en sang, el que els impedeix de reduir els nivells de glucosa en sang després dels dinars.

Es coneix científicament que el vinagre millora la sensibilitat a la insulina durant un dinar ric en carbohidrats i que redueix el sucre a la sang. A més, una dosi de vinagre abans de ficar-se al llit ajuda a reduir els nivells de glucosa en despertar.

Vinagre balsámico blanco / Unsplash
Vinagre balsàmic blanc / Unsplash

Pot promoure la salut del cor

Un dels beneficis més impressionants del vinagre pot ser el seu potencial per prevenir malalties cardíaques i millorar la salut del cor. La malaltia cardíaca continua sent la principal causa de mort tant en homes com en dones, per la qual cosa val la pena explorar totes les opcions respecte a la prevenció i el tractament.

Els triglicèrids alts poden augmentar el risc de malaltia cardíaca, atac cardíac i accident cerebrovascular. La bona notícia és que s'ha demostrat que el vinagre redueix els nivells de triglicèrids.

Alleuja els mals de coll

El vinagre de sidra de poma és un remei casolà per al mal de coll. Existeixen moltes receptes amb aquest vinagre que alleugen el dolor. Per això, si estàs buscant alleujament per al teu coll, busca a Internet i trobaràs maneres de provar-ho.

Pot ajudar amb la inflor i l'acidesa estomacal

Si ets propens a tenir problemes digestius, el vinagre pot ajudar-te. Per exemple, consumir vinagre (especialment vinagre de sidra de poma) és bo per superar el restrenyiment. El vinagre és un diürètic suau natural (juntament amb altres aliments com els cítrics, l'api i la remolatxa) i aquesta pot ser la raó per la qual té la capacitat d'eliminar la inflor i el restrenyiment. També es coneix que el vinagre de sidra de poma redueix els símptomes del reflux àcid en algunes persones.