Si alguna vegada has tingut papallones nervioses a l'estómac o una ansietat terrible, ja saps que el teu cervell i el teu tracte gastrointestinal estan sincronitzats. Els sistemes nerviós i digestiu estan en constant comunicació.

Aquesta relació és necessària i important per a funcions corporals com la digestió. De vegades, tanmateix, aquesta connexió pot causar símptomes no desitjats, com a mal d'estómac, restrenyiment o diarrea.

Els pensaments i emocions provocats per l'estrès poden tenir un efecte a l'estómac i els intestins. També pot passar el contrari. El que succeeix al teu intestí pot causar estrès i malestar a llarg termini. El restrenyiment crònic, la diarrea i altres tipus d'afeccions intestinals poden desencadenar ansietat i generar un cercle viciós d'estrès.

Siguin el teu cervell o els teus intestins els que estiguin dirigint l'estrès, el restrenyiment és una condició molt incòmoda. Esbrinar per què està succeint i què es pot fer sobre això pot ser de gran ajuda.

La majoria de les funcions corporals estan controlades pel sistema nerviós autònom, una xarxa de nervis que connecten el cervell amb els òrgans principals. El sistema nerviós autònom conté el sistema nerviós simpàtic, que prepara el teu cos per a emergències de lluita o fugida i situacions de gran ansietat.

També inclou el sistema nerviós parasimpàtic, que ajuda a calmar el teu cos després d'experimentar lluita o fugida. A més, el sistema nerviós parasimpàtic també prepara el teu cos per a la digestió en comunicar-se amb el sistema nerviós entèric ubicat al tracte gastrointestinal.

Sistema nerviós entèric

El sistema nerviós entèric és ple de neurones i, de vegades, se li parla d'ell com d'un segon cervell. Utilitza neurotransmissors químics i hormonals per comunicar-se amb el cervell i la resta del sistema nerviós.

El sistema nerviós entèric és on es fabrica la major part de la serotonina del cos. La serotonina ajuda amb la digestió en contreure els músculs llisos, que donen suport al moviment dels aliments al còlon.

Durant els períodes de més ansietat, el cervell pot alliberar hormones com el cortisol, l'adrenalina i la serotonina. Això augmenta la quantitat de serotonina a l'intestí i provoca espasmes estomacals.

Si aquests espasmes passen a tot el còlon, és possible que pateixis diarrea. Si els espasmes s'aïllen a una àrea del còlon, la digestió pot aturar-se i pot redundar en restrenyiment.

Hombre con problemas de estrés
Home amb problemes d'estrès / Unsplash

Factor d'estrès

Quan menges, les neurones que recobreixen el teu tracte digestiu indiquen als teus intestins que es contreguin i digereixin el menjar. Quan estàs sota una condició d'estrès, aquest procés digestiu pot alentir-se. Si l'estrès que tens és sever o prolongat, els símptomes com el mal d'estómac i el restrenyiment poden tornar-se crònics.

L'estrès també pot causar inflamació al tracte gastrointestinal, el que augmenta el restrenyiment i empitjora les condicions inflamatòries existents que puguis tenir.

Què es pot fer

Si l'estrès és la causa del seu restrenyiment crònic, és possible que valgui la pena abordar ambdós problemes. Els laxants poden ajudar a reduir o eliminar el restrenyiment ocasional. El ioga, l'exercici i la meditació poden ajudar a alleujar l'estrès. A més, es pot considerar dur a terme una teràpia cognitiva conductual per ajudar-te a controlar els sentiments d'ansietat i depressió.

Si pateixes síndrome d'intestí irritable, les dosis baixes d'antidepressius poden ajudar a reduir els sentiments d'ansietat en afectar els neurotransmissors tant al cervell com a l'intestí. Aquests medicaments inclouen inhibidors selectius de la recaptació de serotonina i antidepressius tricíclics.

Finalment, val la pena fer canvis saludables en l'estil de vida, com ajustar la dieta i dormir prou.