La sorpresa majúscula a l'Ajuntament de Barcelona aquest dissabte és la protagonista també d'aquest diumenge. El líder del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que el suport del PP a la candidatura de l'ara alcalde socialista de Barcelona, Jaume Collboni, "'s'ha decidit a Barcelona, que és on s'ha de decidir".

Així ha respost aquest diumenge a la pregunta de si aquest moviment s'ha decidit més a Madrid que a la ciutat comtal en una entrevista a Catalunya Ràdio. En preguntar-li sobre si n'hi haurà prou amb deu regidors per governar, ha respost que Collboni pot "arribar a acords amplis, que és el que convé a la ciutat de Barcelona, però això li tocarà decidir-ho a ell i al seu equip".

Sirera no volia un "alcalde separatista"

Són moltes les veus que asseguren que el suport del PP a Collboni va gestar-se a Madrid entre diputats populars i socialistes. El fet és que Daniel Sirera, líder del Partit Popular a Barcelona, ha estat decisiu en la investidura de Jaume Collboni a la capital catalana. Després d'un autèntic gir de guió per part dels comuns, que han fet públic el seu suport als socialistes, el PP ha hagut de decidir si es decantava per investir Trias o Collboni. Després de la investidura del socialista, Sirera ha hagut de justificar el seu suport al candidat socialista a poc més d'unes eleccions generals marcades per la batalla entre PSOE i PP. "No ha estat fàcil", ha admès, però per justificar la controvertida decisió ha afirmat que ell "no faria alcalde un separatista", ni permetria que "els comuns fossin al govern municipal de Barcelona".

Quins missatges arriben de Madrid?

"Un gran èxit". Així és com Pedro Sánchez ha valorat la maniobra d'última hora entre PSOE, PP i comuns. En una entrevista a El País, el president espanyol ha reivindicat aquest diumenge que "la renúncia d'Ada Colau" a formar part de l'executiu "va deixar sense arguments al PP". Ha expressat el seu orgull per la conquesta de la capital catalana i ha assegurat que "ara s'obre una etapa molt il·lusionant per a la convivència i la transformació de la ciutat" perquè Barcelona "torna a comptar amb un alcalde socialista, com en els seus millors moments". Sánchez s'ha vantat que el PSOE és "la primera força política a Catalunya", fet que considera "una gran notícia per a Espanya", perquè a parer seu, és la mostra que la situació a Catalunya s'ha allunyat de la del 2017 o 2019.

Per altra banda, des del PP també s'han felicitat. Sentit d'estat. Amb aquesta expressió ha justificat el Partit Popular la seva decisió de donar suport a Collboni. L'operació, que ha fructificat gràcies a la irrupció d'un front espanyolista amb socialistes, populars i comuns investint Collboni, s'ha acabat decidint a les oficines de Madrid. Segons s'ha revelat, el coordinador general del PP, Elías Bendodo, va telefonar dijous el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, i li va oferir el suport a Jaume Collboni, amb la condició que Ada Colau quedés fora del govern de la ciutat. Un acord discret, doncs, que ha comptat també amb el beneplàcit del nivell més alt de poder, el del president del PP, Alberto Núñez Feijóo.