Dijous va canviar tot als equilibris polítics de Barcelona. Aquest dijous, segons ha revelat la direcció estatal del PP, el coordinador general dels populars, Elías Bendodo, va telefonar el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, i li va oferir el suport al candidat del PSC, Jaume Collboni, amb la condició que Ada Colau quedés fora del govern de la ciutat. Els populars afirmen que ho van fer per sentit d’Estat. Els socialistes han sortit immediatament a desmentir la filtració del PP. Asseguren que quan Cerdán es va dirigir a Bendodo, aquest el va remetre a parlar directament amb el PSC.

El cert, però, és que aquest dissabte Barcelona era un dels centres de preocupació a Madrid. En confirmar-se l'elecció de Collboni, i després de dues setmanes de pressió del PSOE al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, fonts socialistes del carrer Ferraz es vantaven que la decisió final dels populars, "ha estat obligada i a empentes i rodolons", que "serà bona per Barcelona i evitarà a Feijóo un nou ridícul en la seva política de pactes postelectorals”. El PSOE, amb el seu poder municipal a l'Estat desballestat després del 28-M, necessitava atribuir-se el triomf a la capital catalana, i el PP ha acceptat el joc per evitar un govern independentista.

Colau ho accepta

I els regidors de la fins ara alcaldessa, Ada Colau, han acceptat entrar a l’equació. A les quatre de la tarda, una hora abans de començar el ple d’investidura, els comuns han anunciat que votarien el candidat del PSC però es quedarien a l’oposició. Just el que reclamava el PP, amb la qual cosa han deixat pista lliure perquè els quatre regidors de Daniel Sirera votessin Collboni.

Tot plegat amb hermetisme absolut. Tant que fins primera hora de la tarda tothom donava per feta la investidura del candidat de Junts, Xavier Trias, després de tancar l'acord amb el cap de llista d'ERC, Ernest Maragall. Tan inesperat, que fins i tot el regidor que actuava com a president de la mesa d'edat, el socialista Albert Batlle, en proclamar els resultats de la votació ha llegit el text que tenia preparat per explicar que cap candidat no havia aconseguit la majoria absoluta i tocava investir el més votat pels ciutadans. "En la mesura que cap candidat...", ha començat a llegir abans d'adonar-se'n i tornar a començar per proclamar Jaume Collboni alcalde de la ciutat de Barcelona. Mentre se celebrava el ple des del Saló de Cent s'escoltaven protestes a la plaça Sant Jaume, quan la votació ha confirmat que els regidors del PSC, els comuns i els quatre populars ha donat el seu vot a Collboni, las protestes han esclatat també dins de la sala.

Sirera i Colau

En el torn posterior d'intervencions, el popular Daniel Sirera ha explicat que havia complert amb la paraula donada durant la seva campanya durant la qual havia garantit que "no faria alcalde un separatista ni permetria que els comuns fossin al govern de la ciutat. "A 36 dies de les eleccions generals podran comprendre que no ha estat fàcil", ha reblat.

Ada Colau ha provocat les protestes de part del Saló assegurant en prendre la paraula que desconeixia com acabaria la investidura i que l'única certesa que tenia era que els comuns van directes a l'oposició. "No perquè ho digui el PP sinó perquè ha estat la nostra decisió", ha afegit. Ha explicat que el seu vot no és antiindependentista sinó en clau de ciutat i ha revelat que ahir el PSC li va proposar un pacte que incloïa comptar amb els vots del PP, un pacte de coalició secret, i que el va rebutjar.

En nom d'ERC, Ernest Maragall ha retret que avui a Barcelona es torna a produir un espectacle indigne, un acord contra la voluntat majoritària i amb el qual es pretén que tot s'hi val per seguir manant. "Jo hi crec en la política, en la política en majúscules. Decisions com les que avui s'han pres en aquesta sala són les que allunyen la ciutadania·, ha advertit Maragall, que ha avisat Collboni, entre aplaudiments dels presents, que "la ciutadania no tolerarà aquest espectacle".

Els fa vergonya mirar-me

Però el més contundent ha estat Xavier Trias, tot i que ha admès que "les eleccions són això, uns guanyen, uns perden" i ha subratllat, mirant Colau, que cal saber perdre amb elegància. El candidat, s'ha desfet en elogis a Ernest Maragall, abans de denunciar que "l'operació" que s'ha produït avui és el tercer cop que passa. Ha explicat que el 2014 "persones molt importants del govern central" van intentar destruir-lo amb notícies falses i que altres, en referència a Colau, ho van utilitzar contra ell per guanyar les eleccions; ha afegit que el 2019 van utilitzar Valls contra Maragall -"Valls que no és un invent de Colau, és un invent de Collboni, que va intentar de totes totes, fent un joc de màgia com avui, treure-li l'alcaldia que es mereixia", ha afegit-; i ha retret que avui l'acord entre PSC i PP amb la participació dels comuns, fa "un mal favor a la ciutat i al país", que "tornen a fer el mateix, amb les mateixes excuses" i amb mentides.

"Aquí hi ha un problema de fons molt greu, a veure si d'una vegada deixem de fer bestieses. Cal construir país i ciutat i no dedicar-se a provocar situacions difícils que després es paguen cares", ha advertit Trias que ha acusat socialistes, comuns i populars de crear "un mal ambient, un ambient d'enfrontament i una situació difícil".

El cap de llista de Junts, que en cap moment no ha amagat la irritació per com s'ha produït tot plegat, ha assegurat que ho deia amb la tranquil·litat que ell ja va anunciar que marxaria si no era alcalde. "Me n'aniré a casa que us bombin a tots. Allà vostès. Fan les coses mal fetes i s'equivoquen absolutament. S'equivoquen tant que des que he arribat aquí no s'atreveixen quasi a mirar-me a la cara. Els fa vergonya", ha reblat.

Collboni ha tancat el ple assegurant que ara la responsabilitat és seva com a nou alcalde i l'exercirà "amb plena consciència dels suports que ho han fet possible". Tot seguit, els nous regidors han protagonitzat amb cares llargues la fotografia oficial del nou consistori.