El gir de guió d’última hora ha abocat a un final molt diferent del que ja es donava per fet tot just una hora abans de l’inici del ple d’investidura del nou alcalde de Barcelona. Quan semblava tot dat i beneït per a la investidura de Xavier Trias amb els vots d’Ernest Maragall, Barcelona en Comú ha anunciat que votaria el candidat del PSC, Jaume Collboni, sense entrar al nou govern municipal, just la condició que havia posat el Partit Popular per votar també el socialista. Finalment, Collboni ha estat investit alcalde amb els vots propis, els del PP i els de Barcelona en Comú, 23 vots, que asseguren la majoria absoluta per davant dels 16 de Trias.

🔴 Constitució dels ajuntaments a Catalunya i Barcelona, DIRECTE

Amb aquest resultat s’ha culminat per la via ràpida i en l’últim minut un acord d’investidura entre PSC, PP i BComú, malgrat que els comuns havien descartat repetidament la possibilitat de votar en el mateix sentit que els populars. Tant és així que els mateixos comuns s’han afanyat a apuntar que la votació a favor de Collboni “s’ha pres sense cap pacte previ amb el PSC i ni en cap cas amb el PP”. Sigui com sigui, el resultat és que Collboni ja és el nou alcalde de Barcelona, tot i que, almenys de moment, haurà de governar en minoria, amb només 10 regidors, un menys que el principal grup de l’oposició, el de Junts per Catalunya.

Tot i que el ple ha començat amb uns vint minuts de retard, probablement per reunions d'última hora, el desenvolupament ha estat ràpid i segons el guió previst. Jaume Batlle i Jess Gonzalez han format la taula d’edat, tot i que Ernest Maragall i Xavier Trias, tot i ser més grans que Batlle, estaven exempts en ser candidats. Seguidament, els regidors electes han jurat o promès el càrrec, amb diverses fórmules, els regidors de Trias per Barcelona i Barcelona en Comú ho han fet per imperatiu legal, els del PSC simplement han promès, els del PP i Vox l’han jurat i els d’ERC han promès “per imperatiu legal, per servir la ciutadania de Barcelona, pels drets i llibertats de Catalunya i per la justícia social”.

 

Seguidament, tres dels caps de llista, Ernest Maragall, Ada Colau i Daniel Sirera han retirat la seva candidatura, fet que ja ha indicat que Collboni obtindria els vots de populars i comuns, i així ha estat, finalment, Jaume Collboni ha rebut 23 vots, Xavier Trias, 16 i finalment, el candidat de Vox, Gonzalo de Oro, 2. Amb aquesta votació, Collboni ha acceptat l’alcaldia i ja passat a presidir el ple, amb el faixí i la vara d’alcalde. Barcelona, dotze anys després, torna a estar governada pel PSC.