"Un gran èxit". Així és com Pedro Sánchez ha valorat la maniobra d'última hora entre PSOE, PP i comuns que aquest dissabte va permetre investir Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona, passant per sobre del candidat més votat, Xavier Trias. En una entrevista a El País, el president espanyol ha reivindicat aquest diumenge que "la renúncia d'Ada Colau" a formar part de l'executiu "va deixar sense arguments al PP". Ha expressat el seu orgull per la conquesta de la capital catalana i ha assegurat que "ara s'obre una etapa molt il·lusionant per a la convivència i la transformació de la ciutat" perquè Barcelona "torna a comptar amb un alcalde socialista, com en els seus millors moments". 

Sánchez s'ha vantat que el PSOE és "la primera força política a Catalunya", fet que considera "una gran notícia per a Espanya", perquè a parer seu, és la mostra que la situació a Catalunya s'ha allunyat de la del 2017 o 2019. En ser preguntat sobre si els indults als presos independentistes o les reformes de la sedició i la malversació l'han penalitzat electoralment en les municipals a l'Estat, el president espanyol ha admès que és possible que alguns votants del PSOE "no comprenguin" aquestes decisions, però ha subratllat que "la política és resoldre problemes".

Sánchez creu que una coalició amb Sumar seria "més fàcil" que amb Podemos

El líder socialista ha fet un balanç "molt positiu" del govern de coalició amb Unidas Podemos i tot i que la principal aspiració del PSOE seria poder governar en solitari, Sánchez ha donat per fet que —en cas que l'aritmètica ho permeti— després del 23-J conformarà un "govern de coalició progressista" amb Yolanda Díaz i Sumar, que podria ser "més fàcil i més funcional" que amb Podemos, perquè en l'última legislatura hi ha hagut bona entesa amb la ministra de Treball.

En aquest sentit, ha reconegut que ha viscut moments difícils en la relació amb Podemos, per exemple en relació amb la reforma de la llei del 'només sí és sí', que ha reconegut que va ser un error. "Assumeixo l'error de la llei en primera persona i em disculpo i demano perdó sobretot a les víctimes d'aquestes agressions sexuals", ha afirmat. A banda de fer aquesta autocrítica, Sánchez ha atribuït els mals resultats del PSOE a les eleccions municipals a diversos factors externs: les conseqüències de la pandèmia, la desinformació dels mitjans de comunicació "alineats amb postulats conservadors" i "una oposició deslleial que bloqueja". 

Sánchez adverteix que el 23-J es decideix "si Espanya avança o retrocedeix"

La realitat és que no està clar que Sánchez pugui reeditar l'executiu una nova legislatura, donat que els sondejos auguren un molt bon resultat per al PP. Amb tot, el president espanyol confia a poder donar la volta a les prediccions un cop s'ha reagrupat l'esquerra més enllà del PSOE i s'ha fet evident que els populars no tenen manies de pactar amb l'extrema dreta. "Estem a tres punts del PP i tenim un pla econòmic definit, concret i clar, i al davant no tenim res", ha assegurat. L'estratègia de cara al 23-J, doncs, serà reivindicar les reformes impulsades per l'executiu en l'última legislatura i advertir dels perills d'un tàndem PP-Vox.

Sánchez ha apel·lat a la necessitat de continuar "avançant" perquè "derogar suposa retrocedir 5, 15 o 20 anys". En aquest sentit, ha assenyalat que el fet que el PP assumeixi els postulats i les polítiques de Vox és encara més perillós que l'existència de la ultradreta. "Estem veient el negacionisme dels consensos polítics, socials i científics", ha apuntat, en relació amb la negació de la violència de gènere o el canvi climàtic. D'altra banda, el president espanyol s'ha mostrat molt crític amb la disjuntiva que proposa la dreta entre "Sánchez o Espanya". "Si jo dic 'Feijóo o el planeta Terra' o 'Feijóo o la felicitat' dirien que els estic prenent el pèl", ha apuntat, i ha reivindicat la que, a parer seu, és la disjuntiva real: "si Espanya avança o retrocedeix".