Sentit d'estat. Amb aquesta expressió ha justificat el Partit Popular la seva decisió de donar suport finalment a l'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, i frustrar els plans de Xavier Trias, guanyador de les eleccions municipals del 28 de maig. L'operació, que ha fructificat gràcies a la irrupció d'un front espanyolista amb socialistes, populars i comuns investint Collboni, s'ha acabat decidint a les oficines de Madrid. Segons s'ha revelat, el coordinador general del PP, Elías Bendodo, va telefonar dijous el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, i li va oferir el suport al candidat del PSC, Jaume Collboni, amb la condició que Ada Colau quedés fora del govern de la ciutat. Un acord discret, doncs, que ha comptat també amb el beneplàcit del nivell més alt de poder, el del president del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Així s'ha demostrat a partir de les declaracions del gallec, que ha reivindicat l'actitud del seu partit. "El PP ha actuat amb sentit d'estat i buscant el millor pel nostre país, per a Barcelona i per a Catalunya", ha dit, en una entrevista a l'ABC. Segons ell, això suposa fer impossible un govern independentista de Junts i ERC a la segona ciutat més gran de l'estat, i "treure el populisme" del seu principal bastió. Una de les exigències dels populars per donar suport a Collboni ha estat, precisament, que Ada Colau no formés part del govern municipal. "Hem actuat amb responsabilitat i és una victòria per als espanyols", ha defensat.

Des de la seu del PSOE, asseguren que feia setmanes que pressionaven Feijóo perquè regalés els seus vots a Collboni amb l'argument de frustrar així l'independentisme. Fonts del carrer Ferraz es venten que la decisió final dels populars ha estat "obligada i a empentes i rodolons", però Feijóo assenyala que Barcelona no és l'única capital en què han actuat amb aquest "sentit d'estat". I és cert, perquè per als populars aquesta definició també cobreix l'operació impulsada a Vitòria, la capital del País Basc, on EH Bildu va guanyar les eleccions municipals i somiava d'arribar a la preuada alcaldia per primer cop. Però els càlculs numèrics ho han fet impossible: els populars han regalat els seus vots a un govern de coalició PSOE-PNB liderat pels socialistes en minoria amb l'únic objectiu --com a Barcelona-- d'imposar el mal menor i enterrar aquí l'esquerra abertzale.

Ara bé, aquestes aliances puntuals no s'han d'entendre com un precedent d'una nova etapa en les relacions entre els protagonistes del bipartidisme espanyol. "Lamentablement, és impossible arribar a grans acords amb el 'sanxisme'. El sentit d'estat que va mostrar ahir el PP a Barcelona o Vitòria no l'ha demostrat el 'sanxisme'", ha criticat, posant com a exemple el cas de Santiago de Compostela: a la capital gallega, el PSOE ha regalat els seus vots a la candidata del nacionalista BNG, evitant així un govern liderat pel PP, que va guanyar còmodament les eleccions municipals de la ciutat.

L'independentisme, "còmode en la confrontació"

La reacció furibunda de l'independentisme al pacte espanyolista a Barcelona no ha agafat ningú per sorpresa. Xavier Trias, qui ja esperava l'alcaldia, ha estat el més contundent, esclatant amb un "que us bombin a tots" i retrets directes contra els protagonistes de l'operació. Per a Feijóo, aquesta actitud és d'esperar, ja que l'independentisme "està còmode en la confrontació i l'enfrontament". "Nosaltres volem just el contrari: superar la divisió i governar per a tots els espanyols. I prenem les decisions pensant en el millor per als ciutadans, no en la reacció dels independentistes", ha conclòs.