La possibilitat d'un govern independentista a Barcelona torna a penjar d'un fil. Els comuns han decidit votar el candidat del PSC, Jaume Collboni, aquesta tarda a l'Ajuntament de Barcelona, tot i no haver tancat cap acord per entrar al govern amb els socialistes, i han anunciat que passaran a l'oposició. Això podria obrir la porta a un suport del PP a Collboni, atès que des del primer moment els populars han condicionat el seu vot al candidat socialista per impedir un govern independentista al fet que els comuns no siguin al govern del consistori.

Dos vots del PP

 

El PSC té 10 regidors i amb els 9 dels comuns només necessita dos vots dels quatre que té el PP, perquè Collboni aconsegueixi l'alcaldia. El pas enrere dels comuns deixa via lliure al vot dels regidors de Daniel Sirera. Això obliga, no obstant, la formació morada a entrar també en el joc d'un acord entre les forces unionistes, tot i que els comuns van assegurar que no formarien part de cap entesa ni pacte en el qual hi intervingués el PP.

Aquest seria el segon cop consecutiu en què la formació d'Ada Colau i el PSC, junt amb el vot de la dreta espanyolista, impedeixen que un candidat independentista aconsegueixi arribar a l'alcaldia de la capital catalana. Fa quatre anys, va ser el suport dels regidors de Manuel Valls, llavors a la llista de Ciutadans, junts amb els dels comuns i el PSC, els que van apartar Ernest Maragall i van situar Ada Colau com a alcaldessa.

La notícia del posicionament dels comuns arriba quan s'havia donat ja per descomptat un govern de Junts i ERC gràcies a l'acord que havien tancat Xavier Trias i Ernest Maragall, que havia de permetre que el candidat de Junts assumís el govern de la capital catalana.

El ple per escollir l'alcalde de Barcelona se celebrarà aquest dissabte a les cinc de la tarda i la decisió dels comuns s'ha fet pública a les quatre i un minut a través d'un comunicat, quan faltava menys d'una hora per a la constitució de l'Ajuntament.

En acabar la investidura, el nou govern municipal serà rebut pel president de la Generalitat, Pere Aragonès.