A mitjans de 2020, la Pista Poliesportiva la Sagrera de Barcelona va aplaudir una ampliació que va consistir en una pista d’entrenament per a practicar l’hoquei sobre patins. No era tot el que desitjava l’UTE Esportiu la Sagrera -l’entitat que s’encarrega de la gestió del complex esportiu-, perquè si la nova pista es va considerar ‘d’entrenament’ és perquè no feia les mides reglamentàries per poder competir de forma oficial, però almenys ja hi havia un espai per preparar els partits… fins ara, que el pla d’ubicació del nou CAP Sagrera preveu eliminar la pista per construir l’equipament sanitari, sense donar cap solució als usuaris. Ben bé desvestir un sant per vestir-ne un altre

pista deportiva y CAP sagrera fotos jordi palmer (7)
La Pista Poliesportiva la Sagrera té la seva entrada pel carrer d'Hondures, 18 / Foto: Jordi Palmer

De fet, aquesta pista que no fa les mides i que, a més, presenta greus problemes d’humitats, és un complement d’un equipament instal·lat en una certa provisionalitat des que es va inaugurar, el 1993, amb una arquitectura més semblant a un envelat de festa major que a un poliesportiu amb tot els ets i tus. Situat al carrer Hondures, 18, al districte de Sant Andreu, tot el recinte esportiu clama per una renovació que, si arriba, serà al preu d’eliminar la pista esportiva per encabir en un mateix espai el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) i el poliesportiu, en una decisió de l’Ajuntament que no ha convençut tothom, i que a més, és contrària a un acord marc de l’any 2010 on l’aleshores alcalde, Jordi Hereu, acordava que l’espai comprès entre els carrers de la Sagrera, Hondures, Josep Estivill i passatge de Bofarull estaria destinat a ús com a Centre Esportiu.

“Estarem desnonats en un any”, afirmen els gestors de la instal·lació en declaracions a elNacional.cat, on exposen que la solució aportada per l’Ajuntament per al nou CAP no preveu cap solució per als equips que entrenen en aquesta pista, un nou nyap municipal que qüestiona novament la política del govern Colau, aquest cop pel que fa a les instal·lacions esportives -i que se suma als problemes coneguts aquesta setmana per l’equip femení de futbol sala CFS Eixample-. De fet, segons expliquen les mateixes fonts, des que es va anunciar l’assignació de l’espai per al nou CAP, estan pendents de quedar-se sense espai i sense cap solució alternativa per seguir fent els seus entrenaments.

El CAP s’ha quedat petit

L’octubre del 2021, poc d’un any després de la inauguració de la pista esportiva, s’anunciava, per part de la conselleria de Salut i l’Ajuntament de Barcelona, l’acord per reubicar el CAP, que s’ha quedat petit i necessita noves instal·lacions per atendre correctament els usuaris. Amb tot, en l’acord s’especificava que la nova instal·lació sanitària s’ubicaria “al costat del poliesportiu la Sagrera” a banda d’uns mòduls provisionals que se situaran en terrenys actualment afectats per les obres de l’estació de tren de la Sagrera, però la realitat és que suposarà la desaparició de la pista adjacent. 

 

La necessitat d’un nou CAP no està en dubte i respon a una reivindicació llargament demanada pels veïns del barri, tanmateix, segons relaten els gestors de la instal·lació esportiva, des de l’Ajuntament se’ls havien donat garanties repetides que no els afectaria, ja que hi havia diverses ubicacions possibles. Tot va canviar en una reunió de seguiment en la que van aconseguir ser convidats: “ens van informar que la ubicació seria allà on som nosaltres”. De fet, aquella reunió es va cloure entre l’alegria de la resta de convocats, feliços d’haver desencallat una qüestió important pel barri, però ells es van quedar amb la preocupació de quin seria el futur de la pista esportiva. 

pista deportiva y CAP sagrera fotos jordi palmer (6)
En primer terme, la tanca de la pista d'entrenament i en segon terme, la pista principal, tapada amb lones / Foto: Jordi Palmer

De fet, segons recorden les fonts citades, encara no han trobat cap emplaçament alternatiu, perquè a la ja coneguda manca d’equipaments esportius, reconeguda fins i tot pel regidor d’Esports, David Escudé, cal tenir en compte que la “política Colau de reconversió dels patis escolars”, comportarà la reducció de més pistes esportives. Per tot plegat, apunten que des de l’Ajuntament “no hi ha voluntat política de resoldre el problema” i assenyalen que amb la desaparició de la pista no només desapareixeran els entrenaments d’hoquei sobre patins, sinó també altres projectes socials que es desenvolupen a la mateixa pista amb intervenció de col·lectius vulnerables com ara Menas o persones amb discapacitats.

Una alternativa viable

Davant aquesta situació, diverses entitats del barri, com l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrera, com a representant de tot el veïnat, la Federació d'Entitats Socioculturals Espai 30, la Fundació Sagrera, la Nau Ivanow, l’UTE Esportiu la Sagrera, com a representant de totes les persones i entitats usuàries del poliesportiu i la Plataforma Salvem el CAP de la Sagrera han donat forma a una proposta consensuada de reordenació del sòl públic a on actualment estan situades la Nau Ivanow, l’Espai 30 i les pistes poliesportives de la Sagrera, que permet aprofitar l’espai per encabir-hi el CAP i construir un nou poliesportiu que no perdrà cap de les pistes actuals, sinó que en tot cas, guanyaria més instal·lacions.

pista deportiva y CAP sagrera fotos jordi palmer (3)
El CAP Sagrera a la seva ubicació actual, al carrer Garcilaso, 1 / Foto: Jordi Palmer

Amb tot, aquesta proposta veïnal no ha estat acceptada per l’Ajuntament de Barcelona que els ha posat com a excusa el no trobar llocs on reubicar provisionalment els usuaris del poliesportiu actual mentre es fan les obres, tot i que els mateixos usuaris ja han proposat opcions alternatives com l’ús provisional del futur pavelló esportiu del carrer Espronceda o habilitar algun espai a l’àmplia zona que ocupen les obres de l’estació de tren de la Sagrera. Davant aquest panorama, lamenten que l’ajuntament no els doni cap solució, però malgrat això no es donen per vençuts per salvaguardar les instal·lacions esportives.